+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: Windows 2000 - jak o niego zadbać?

Nol
    Gość

Domyślnie

Witam!

Na czacie zachęcaliście (a dokłaniej - Sid zachęcał) do Windows 2000. Po dłuższym testowaniu również się do niego przekonałem. Zainstalowałem service packa 4 i przyszła kolej o zadbanie o system - chciałbym się dowiedzieć dokładnie jak go skonfigurować, tj. które usługi powyłączać i jak dokładnie o niego dbać. Proszę o podanie szczegółowych informacji - potrzebuję szybkiego i wydajnego systemu i nie lubię mieć niepotrzebnych śmieci na dysku...

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

http://members.aol.com/axcel216/2k1.htm

to dosc stara strona, jednak zapewnia niezly zasob wiedzy
    uslugi wylaczaj jak chcesz - niewiele one mi daly - choc wynika to ztego ze tych naprawde mulacych jak siec lokalna nie moglem wylaczyc - bo wlasnie w takiej sieci jestem
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Nol
    Gość

Domyślnie

Ok, walczę z tym systemem już długo, ale są dziedziny, w których go nie umiem pokonać. Mianowicie chcę skopiować jakiś tekst ze strony www, zaznaczam tekst, ctrl+C, chcę go gdzieś wkleić ctrl+v i nic... Wkleja puste pole. Jak temu zaradzić? Dodam, że kopiując z notatnika do notatnika jest ok. Jeszcze nie instalwoałem żadnego Offica, więc nie wiem jak to tam wygląda, ale ogólnie tragedia.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

to chyba wylaczyles uslugeschowka tylko ze wtedy nie kopiowal by niczego
    kuknij czy gdzies nie wlaczyles oprozniania schowka przy zwalnianiu ramu, bo takie jaja sa po prostu niemozliwe
    ewentualnie strona ma ograniczenia i nie pozwala na kopiowanie

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

A ja się spytam, na jakiego groma Winda 2000? XP po wyłączeniu Luny ma nie tylko wyższą wydajność ale i dużo więcej możliwości, nie wspominając o takich sprawach jak np. obsługa większej ilości urządzeń poprzez dodanie ich sterowników, czy przywracanie systemu - któe czasem okazuje się bardzo pomocne.

Nol
    Gość

Domyślnie

heh... Sobal, zaraz po utworzeniu tego tematu na dysk poszedł win XP W tym momencie mam na dysku dwa systemy celem testów. Win 2000 mnie wkurzył po tym, jak zagrałem w NFS: Underground i zaczął mi wcinać obraz, a na 98 nic się nie działo na tych opcjach.

Właśnie szukam sposobu instalacji Service Packa do XP z wadliwym numerem rejestracyjnym. Może znacie jakąś stronkę - zaoszczędzilibyście mi czasu

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał nimal
    ramu, bo takie jaja sa po prostu niemozliwe
    Jeszcze nimal nie pisałem dlaczego się gwałtownie zacząłem na inne systemy przesiadać, to jest dopiero historia.

Siedząc szczęśliwie na win98 postanowiłem zainstalować Nero (całkiem świeży był ten system - bez progsów). Nero 6.0.1.9. na początku instalacji powiadomiło mnie, że musi mi zaktualizować niektóre pliki systemowe. No to ok i reboot, a potem dokończyłem instalację. Po reboocie systemu (tym pierwszym) switch na moim piętrze w akademiku wyjeb* mnie z sieci - odłączył mi gniazdko. Idę do admina, ażeby sprawdził co się stało, a ten mi mówi że to niemożliwe żeby to Nero spowodowało. Ja mu na to, że tylko Nero było właczone... Zostaliośmy przy swoich wersjach i wróciłem szczęsliwy do pokoju...
    6 godzin później postanowiłem nagrać pierwszą płytkę tym programem... i znów mnie wyperd* switch z sieci...
    Lecę do admina, który tym razem mi chciał uwierzyć, ale jego zdziwienie było niesamowite. Podpiął mnie znowu. Wróciłem do pokoju, wyłączyłem Nero, posiedziałem na Necie 3 min i dup... To samo.

Wypieprzyłem w cholerę win 98 i win 2000, które miałem na dysku, zainstalowałem 2000 na nowo i poszłem do admina...

Teraz 2000 mnie zaczął wkurzać cukierkami, o których pisałem wyżej i jako drugi system mam XP w fazie testów...

Słyszeliście o takim przypadku kiedyś?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Hmmm
    Z tego co pamiętam - a jest to robione na pamięć
    zapoznaj się ze stroną:
    http://www.xp-antispy.de/

Następna kwestia:
    wciśnij Windows+Pause, od razu masz takie cos jak "Zarejestrowane dla" Pod tym co wpisałeś masz ciąg liczb.

wciśnij Windows+R, wpisz 'regedit', wciśnij CTRL+F, wpisz DOKŁADNIE ten sam ciąg, jak znajdzie odpowiedni wpis - to zmień jedną lub dwie cyfry w tym kluczu i naciśnij F3, jeżeli będzie więcej wpisów - to pamiętaj żeby każdy miał zmienione tak samo znaki.

Jak to zrobisz - będiesz mógł spokojnie bawić się dalej w instalację WinXP+SP1. Mam napisać artykuł o XP/w2k2+SPs?

Nol
    Gość

Domyślnie

Sobal -> na pewno taki artykuł byłby bardzo przydatny.

P.S.
    Czemu nie dostaję powiadomień odpowiedzi na maila?

Domyślnie

czemu win2000? bo mam oryginalne - wystarczy?
    Hit Me, If You Can...

Szeregowy yorg zero jak zero Avatar yorg

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    A ja się spytam, na jakiego groma Winda 2000? XP po wyłączeniu Luny ma nie tylko wyższą wydajność ale i dużo więcej możliwości, nie wspominając o takich sprawach jak np. obsługa większej ilości urządzeń poprzez dodanie ich sterowników, czy przywracanie systemu - któe czasem okazuje się bardzo pomocne.
    Pomijajac kwestie legalnosci....

XP ma wyzza wydajnosc Chyba nie na moim p3 800 - jak dla mnie w2k chodzi zauwazalnie szybciej. Duzo wiecej mozliwosci - powiedz mi jakich

Duzo wiecej setrownikow - moze i tak, ale tak czy inaczej ja zawsze przy instalce sprzetu sciagam najnowsze stery z sieci - tak wiec dla mnie nie ma to roznicy.

Przywracanie systemu - jezeli musisz z tego korzystac to juz Twoja sprawa. Ja tam mam windowsa 2000 ktory przezyl 1 zmiane mobo, 2 grafy i kupe innego sprzetu - i nadal chodzi a BSOD zdarza mi sie tylko wtedy jak naprawde duzoooo kombinuje z ustawieniami (czemu kombinuje - no bo to lubie).
    A pro po roznorodnosci sprzetu.... Przez moj komp przewinelo sie naprawde duzooo sprzetu wszelakiej masci (SCSI, karta sat, 3 rozne kontrolery RAID, czytnik kart SIM - to te najwazniejsze) i ani razu nie mialem ZADNYCH klopotow z W2K - moze sie myle, ale czy XP po zmianie istotnego komponentu kompa nie chce od nowa aktywacji (i gdzie tu wygoda)

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał yorg

Przywracanie systemu - jezeli musisz z tego korzystac to juz Twoja sprawa. Ja tam mam windowsa 2000 ktory przezyl 1 zmiane mobo, 2 grafy i kupe innego sprzetu - i nadal chodzi
    Kurde, jak Twój w2k tyle przeżył tu mu współczuję. Ja stosuję system - nowa płyta - nowy system

Domyślnie

Cytat Napisał Nol

Kurde, jak Twój w2k tyle przeżył tu mu współczuję. Ja stosuję system - nowa płyta - nowy system
    Nie mialem wyboru - niestety komp MUSIAL chodzic praktycznie non stop dlatego instalka od nowa nie byla mozliwa. Ale jako tako nie narzekam jak pisalem - jak nie kombinuje to strednio uptime mam okolo 14 dni.
    Tak czy inaczej jak wroce z wycieczki do pl to czeka mnie instalacja od nowa - dlaczego Bo zmieniam mobo+proc+ram+startowy HDD

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Tak czy inaczej jak wroce z wycieczki do pl to czeka mnie instalacja od nowa - dlaczego Bo zmieniam mobo+proc+ram+startowy HDD

to wez tez czytnik kart sim do polski
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    to wez tez czytnik kart sim do polski
    Wezme - nie ma sprawy - ale nie ma on duzych mozliwosci - zczytanie kontaktow, SMS`ow oraz danych o karcie

Ormianin
    Gość

Domyślnie

a mi sie podoba ten 2003 serwer... swietny system

Domyślnie

a co to ma do tematu?... nie zebym sie czepial.. ale...
    Hit Me, If You Can...

Ormianin
    Gość

Domyślnie

to byla taka mala dygresja lingwistyczna... tym bardzej ze ja wierny jestem win2k od 2(3) lat, pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia