+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Dyktafon cyfrowy

Szeregowy jackp5 ma szanse

Domyślnie Dyktafon cyfrowy

Witam wszystkich, mam takie pytanie natury technicznej. Jak sprawdzić autentyczność nagrań z dyktafonu cyfrowego w formacie *.wav to znaczy czy nie były poddawane przeróbkom, rozwodzę się z kobietą i przedstawiła nagrania z naszych ponoć wspólnych rozmów a coś mi się wydaje że ktoś przy tym majstrował. Jeśli ktoś mi może pomóc to proszę o odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez jackp5 ; 19.Nov.2006 o 20:13

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

To se neda Format Wave nie ma rzadnego zabezpieczenia przed edycją pliku... Jeśli ktoś był mało roztropny, to ewentualną modyfikację można rozpoznać po zmianie daty - ale jest to łatwe do zmienienia - wystarczy ustawienie daty systemowej.

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Ja proponuję edycję takiego wav'a w programie który pokaże widmo tego sygnału - nie chcę propagować piractwa ale w tej sytuacji polecam Sony SoundForge (znajdziesz na necie...p2p), tylko wywal po użyciu .

Po załadowaniu takiego wav'a do programu zobaczysz jego przebieg w formie fali dźwiękowej. Zrób zbliżenie tak, aby fala była klarowna i żeby było widać każdą sekundę z przebiegu (nic trudnego, sam do tego dojdziesz).

Przeanalizuj wzrokowo cały przebieg. W miejscach gdzie urywki były docinane, doklejane, odcinane itd. powinno być to widać... różnica poziomów, głośności, wzmocnienia a może nawet nieudolnie podoklejane i fala jest poprzerywana

Próbuj, jeżeli Ona próbuje Cię wystawić fałszywym dowodem, to wykończ - no mercy

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

No fakt - to może się sprawdzić No chyba, że ktoś użył jakiś zaawansowany replikator głosu

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)