+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: CD-Vinyl :)

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie CD-Vinyl :)

Wyobraźcie sobie płytę kompaktową wielkości vinylka, można by na niej zapisać materiał w jakość DVD-Audio
    Do tego dochodzi klimat wilkiego opakowania z dużą ilością zdjęć i opisów, półka pełna opakowań a'la vinyl - piękny klimacik.
    Wyprodukowanie odtwarzaczy byloby niedrogie, bo technologia ma już swoje lata świetności za sobą
    Kwestia piractwa została by niejako pokonana, bo jak takiego giganta wepchnąć do PC'ta
    Ciekawe czemu nikt nie zaproponował takiego rozwiązania

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

hmmmm...a utwardzane cementem musialy by byc zeby sie to to nie polamalo przy lekkim zgieciu bo przy takiej powierzchni to musialo by miec gruosc opony chyba :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Domyślnie

Nieeeeee, chyba nie Płyty CD wcale nei są takie kruche. Grubość praiwe dwukrotna niż normalnej płyty CD wystarczyła by, żeby zapobiec uginaniu się płyty. W czasie odtwarzania dochodzi jeszcze siła odśrodkowa, co pomaga achować kaształt płycie.
    Wydaje mi się, że vinyle były bardziej kruche od takiego CD bo były twardsze.

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

kiedyś były już takie płyty... (videocd? czy coś takiego...)
    ©u®E™

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ?

Cytat Napisał misiek1928
    Nieeeeee, chyba nie Płyty CD wcale nei są takie kruche. Grubość praiwe dwukrotna niż normalnej płyty CD wystarczyła by, żeby zapobiec uginaniu się płyty. W czasie odtwarzania dochodzi jeszcze siła odśrodkowa, co pomaga achować kaształt płycie.
    Wydaje mi się, że vinyle były bardziej kruche od takiego CD bo były twardsze.
    Winyle stosunkowo łatwo można było złamać - płyty CD nie, no chyba, że w niskiej temperaturze Swoją drogą widziałem kiedyś takie zmutowane CD tak na oko średnica dobrej patelni Te talerze były wykorzystywane do przechowywania bajki ToyStory... No ale to było w sumie zastosowanie profesjonalne - zresztą w tamych latach zwykła nagrywarka CD to był olbrzymi wydatek - jakieś 10 tys złotych za 1x oczywiście

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

złamać winyle? to Ty chyba nie miałeś do czynienia z tymi płytami. Polskie dało się złamać ale naprawdę mocno trzeba było je wygiąć, a zachodnie były bardziej elastyczne i w rękach złamać taką płytę to był wyczyn
    ©u®E™

Domyślnie ?

Cytat Napisał cu2re
    złamać winyle? to Ty chyba nie miałeś do czynienia z tymi płytami. Polskie dało się złamać ale naprawdę mocno trzeba było je wygiąć, a zachodnie były bardziej elastyczne i w rękach złamać taką płytę to był wyczyn
    Owszem miałem i wyobraź sobie, że mam jeszcze paredziesiąt takich... A porównując łamliwość mówiłem w stosunku do CD Winyle musiały być wykonywane z twardego materiału, gdyż inaczej szybko traciły by "jakość" odsłuchu.... I nie mówię tu o nowych płytach winylowych tylko starych!

Domyślnie

Ktoś z Was używa jeszcze gramofonu i kupuje vinyle? Ja przymierzam się do zakupu:
    Takiego gramofonu

Słucham muzyki rockowej i elektronicznej osadzonej w latach '70 (szczególnie elektronika) i mam u siebie komis, w którym vinyle chodzą po 5zł a jest ich po prostu masa, tysiące (o ile nie zamkneli tego komisu) - a na allegro vinyle z muzyką dl amnie chodzą po średnio 10zł.

Domyślnie ?

Cytat Napisał misiek1928
    Ktoś z Was używa jeszcze gramofonu i kupuje vinyle? Ja przymierzam się do zakupu:
    Takiego gramofonu

Słucham muzyki rockowej i elektronicznej osadzonej w latach '70 (szczególnie elektronika) i mam u siebie komis, w którym vinyle chodzą po 5zł a jest ich po prostu masa, tysiące (o ile nie zamkneli tego komisu) - a na allegro vinyle z muzyką dl amnie chodzą po średnio 10zł.
    Potrzeba Ci wersji deejayskiej? Wiem, że podajże ELTA produkuje jakoweś... Jednak na Twoim miejscu rozejrzałbym się za jakimś używanym technicsem.

Domyślnie

No własnie, w ogóle się na tym nie znam. Technicsy na allegro dosyć drogie. Naped paskowy raczej nie jest taki zły? Nieliczne mają bezpośredni a przez dziesięciolecia ludzie używali napędu paskowego i nikt nie powie złego słowa...
    Ważny jest dla mnie rodzaj użytej igły z uwagi na to, żeby nie bylo problemu z zakupem nowej za jakiś czas.

Elta robi gramofony ale po tym co widać na allegro to straszna kaszana (wyglada straszliwie krucho, lekko i mało solidnie) - no ale są o połowę tańsze.

Domyślnie

Prędkość? Do audio nie trzeba duzo obrotów, gorzej z DVD-A bo tutaj potrzeba już wyższych transferów, choć to miałoby być stereo (przynajmniej w moim zamyśle) więc nie aż tak znowu wielkie transfery

a że pomysł kiepski... no i co z tego

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

A może ktoś zna sposób pozwalający na przegranie muzyki ze starej winylowej płyty na CD ? To by było dopiero Mam trochę muzyki na winylach a marzy mi się ta sama kolekcja lecz w mniejszych wymiarach....

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

problem nie jest tak wielki jak mysle ze Ci sie zdaje
    kwestia najwazniejsza to podlaczenie gramofonu do karty wjsciowej bezposrednio lub za pomoca (ampli)tunera jesli karta jest dobra to nie bedziesz potrzebowal zadnego softu do redukcji trzaskow z analoga a dzwiek mozesz nagrac za pomoca softu samej karty lub tez przez dedykowane oprogramowanie do nagrywania z vinyli lub ogolnie z roznych zrodel zewnetrznych
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Domyślnie

Teraz Creative wyrzucił na rynek zabawkę do zgrywania muzyki z vinyli i kaset MC. Kosztuje około 150~200zł i jest niczym innym jak zewnetrzną kartą dźwiękową

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Fajnie, gdzie to kupić

Domyślnie

np. na allegro

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Na allegro to mogę kupić książkę. Może konkretnie gdzie w Szczecinie ?

Domyślnie

Sądzę, że nigdzie - chyba że na zamówienie czyli jak to oni mówią w tych naszych "niesamowicie wyposażonych sklepach" BĘDZIE ZA KILKA DNI

Mozliwe że w Vobisie mają, bo oni raczej zaopatrują się w nowości, szczególnie jeśli chodzi o multimedia... ale to tylko przypuszczenie.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)