Temat był już swego czasu omawiany tutaj, ale wg. mnie zasługuje na odrębny wątek...
Nastały wakacje, uzbierałem trochę kasy licząc również na rodzinkę i w perspektywie paru miesięcy chciałbym zakupić jakiś panel LCD. Problem niestety jest z wyborem - taki monitor dużo kosztuje i niestety można się łatwo z zakupem wpuścić w maliny.
Przez dotychczasowy filtr przeszły monitory Eizo L550, IIyama ProLite E431S-S oraz ViewSonic 171s. I tutaj bezradnie rozłożyłem ręce wobec sprzecznych opinii, recenzji i deklaracji użytkowników...
Na początku byłem pewien - Eizo. Ale poczytałem o jego wadzie - stopka jest wykonana w bardzo dziwny i moim zdaniem tandetny sposób. Odpowiednie zdjęcia tutaj. Widziałem ją w akcji w Media Markt. Za jej sprawą monitor nie może stać prostopadle, najlepiej w małym pochyle, który można zwiększać. Już z samych zdjęć nasuwają się wątpliwości co do stabilności panelu z taką stopką. Zwłaszcza mam obawy w sytuacjach, w których ktoś trąciłby biurko... Obraz za to prawie bez zarzutu (wynika tak z recenzji). Kolejną wadą jest trocę prymitywna obudowa, ale to rzecz gustu. Aha, czas reakcji 16 ms.
Teraz IIyama ProLite E431S-S. Ponoć obraz świetny, wygląd dobry i stopka solidna. Zdjęcia tutaj. Ale bardzo nieprzyjemny haczyk - kąty widzenia 140 poziom i 120 pion. To właśnie mnie powstrzymuje od podjęcia decyzji. Boję się, że jeśli puszczę film i zwiększę odległość, to zobaczę czarny ekran. niestety monitorka nie widziałem na żywo. Czas reakcji matrycy 16 ms.
I ten ViewSonic - różnie o nim piszą i niestety mało. Jeszcze będę szukał, ale raczej dpadnie.
A teraz do rzeczy. Przez ten cały zamęt w sieci nie wiem na co się zdecydować, żeby później nie klnąć nad panelem. Może macie jakieś doświadczenia na tym polu lub ew. jesteście w stanie coś polecić z czystym sumieniem? Liczę na Waszą pomoc.
// edit - cena ok 2700 zł. Maks 3 tys.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem