+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Jaki panel LCD? Kampania :)

Nol
    Gość

Domyślnie

Temat był już swego czasu omawiany tutaj, ale wg. mnie zasługuje na odrębny wątek...

Nastały wakacje, uzbierałem trochę kasy licząc również na rodzinkę i w perspektywie paru miesięcy chciałbym zakupić jakiś panel LCD. Problem niestety jest z wyborem - taki monitor dużo kosztuje i niestety można się łatwo z zakupem wpuścić w maliny.

Przez dotychczasowy filtr przeszły monitory Eizo L550, IIyama ProLite E431S-S oraz ViewSonic 171s. I tutaj bezradnie rozłożyłem ręce wobec sprzecznych opinii, recenzji i deklaracji użytkowników...

Na początku byłem pewien - Eizo. Ale poczytałem o jego wadzie - stopka jest wykonana w bardzo dziwny i moim zdaniem tandetny sposób. Odpowiednie zdjęcia tutaj. Widziałem ją w akcji w Media Markt. Za jej sprawą monitor nie może stać prostopadle, najlepiej w małym pochyle, który można zwiększać. Już z samych zdjęć nasuwają się wątpliwości co do stabilności panelu z taką stopką. Zwłaszcza mam obawy w sytuacjach, w których ktoś trąciłby biurko... Obraz za to prawie bez zarzutu (wynika tak z recenzji). Kolejną wadą jest trocę prymitywna obudowa, ale to rzecz gustu. Aha, czas reakcji 16 ms.

Teraz IIyama ProLite E431S-S. Ponoć obraz świetny, wygląd dobry i stopka solidna. Zdjęcia tutaj. Ale bardzo nieprzyjemny haczyk - kąty widzenia 140 poziom i 120 pion. To właśnie mnie powstrzymuje od podjęcia decyzji. Boję się, że jeśli puszczę film i zwiększę odległość, to zobaczę czarny ekran. niestety monitorka nie widziałem na żywo. Czas reakcji matrycy 16 ms.

I ten ViewSonic - różnie o nim piszą i niestety mało. Jeszcze będę szukał, ale raczej dpadnie.

A teraz do rzeczy. Przez ten cały zamęt w sieci nie wiem na co się zdecydować, żeby później nie klnąć nad panelem. Może macie jakieś doświadczenia na tym polu lub ew. jesteście w stanie coś polecić z czystym sumieniem? Liczę na Waszą pomoc.

// edit - cena ok 2700 zł. Maks 3 tys.

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Mam CRT Eizo. Nie zamieniłbym na cokolwiek innego. Jest to swego rodzaju wskaźnik, jak sądzę.

BTW, jesteś pewien, że chcesz LCD ? Popracowałeś kiedyś z jakimś przez kilka godzin ? Pytam, bo ja LCD nie mogę ścierpieć i dotąd trafiłem tylko na dwa takie monitory, na które mogłem przez dłuższy czas patrzeć...

Nol
    Gość

Domyślnie

Jestem pewien tego, że jeszcze niedawno (maks 2 lata temu) moje oczy mogły wiele wytrzymać. Teraz po paru godzinach pracy na Samsungu 757DFX @ 100Hz, 1024x768 zaczynają mnie bolec oczy i czuję zmęczenie w ogóle. Z racji tego, że czas pracy z kompem dla mnie może się jedynie wydłużać muszę zainwestować w oczy. Ma się je tylko raz.

A co do pytania, to niestety nie mogłem doświadczyć parogodzinnej pracy z LCD. Widziałem tylko okazjonalnie i patrzyłem się na nie max 15 minut. Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Niestety nie mam za bardzo okazji, żeby przetestować taki monitor na dłużej

Domyślnie

Mnie od LCD właśnie bolą oczy. :\ Na dwa mogłem patrzeć, ale tylko z jednym (tak, całym jednym) pracowało mi się ok - jakąś dość drogą 17" MAGa. Model sprzed około roku, symbolu nie pamiętam.

Właśnie dlatego mam CRT.

Nol
    Gość

Domyślnie

Chyba jednak wybiorę tego Eizo... Mimo tej stopki, do której nie jestem w pełni przekonany. Zresztą i tak nie kupuję teraz, tylko w perspektywie paru miechów, ale mimo tego chcę zawczasu wybrać, bo z tym jest duży problem

Domyślnie

Czemu po prostu nie obejrzysz go w sklepie i nie sprawdzisz, czy się przewraca ?

Nol
    Gość

Domyślnie

Sprawdziłem. Nie przewraca się, ale mam obawy czy tego nie zrobi jak ktoś do biurka stuknie. Generalnie nie powinien (bawiłem się tym ponad 30 min w Media, po czym sprzedawca zaczął się na mnie dziwnie patrzeć) tego zrobić, ale mimo wszystko już ze zdjęć widać (link wyżej), że stopka nie jest tak solidna, jak u konkurencji. Do obrazu nie miałem zastrzeżeń. I stąd tylko moje obawy. Poza tym, to jak już pisałem, monitora nie da się postawić prostopadle do powierzchni blatu - zawsze jest trochę nachylony, co wynika z konstrukcji samej stopki. I tutaj jest kolejny problem - skoro monit jest trochę pochylony, to pytanie czy jak będę z większej odległości na niego patrzył (film), czy nie pojawi się problem z kątem patrzenia. Matryce NT+ mają je stosunkowo niewielkie. Co prawda w specsach on ma 160/160, ale w media było widać, że przy patrzeniu z dołu kąt był chyba mneijszy niż w specsach.

// edit - choć kąt widzenia ma i tak niezły porównując z konkurencją. Przynajmniej w tym przedziale cenowym. Np. ta Iiyama, którą wymieniłem wyżej, ma kąty tylko 140/120. A 120 w pionie to zdecydowanie za mało.

Starszy szeregowy gkar zero jak zero Avatar gkar

Domyślnie

Masz NoL poczytaj sobie, nawet panele o czasie reakcji 14 ms smuzą .
    http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&ka...mp;add_kom=504

Nol
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info Czytałem już ten artykuł i jestem świadom podanych w nim faktów. Prawda jest taka, że doskonałego urządzenia na razie nie kupisz. Przynajmniej nie za taką kwotę. A wracając do tematu, to ja takie drobne smużenie przeżyję - dla mnie ważne są oczy. W końcu będą mi potrzebne do końca życia

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

Nol, spoko - zmuzenia sie nie obawiaj
    mam lcd w pracy, gowniana belinee z czasem 16ms i do filmow zastrzen nie mam (kontrast nie zmniejszany! i lepiej tego nie rob ) wiec nie ma prawa byc takich jaj w naprawde firmowym produkcie
    co do stopki - no nie podoba mi sie - czasem trzeba monitor ustawic dziwnie, czasem pod monitorem zacznie krecic sie szczor (jak sie go ma )itp, w kazdym razie ja bym myslal o iiyamie, tylko go jeszce dokladnie obejrzyj
    ewentualnie duzo zaszczedzisz kupujac crt Nec'a - mam kolejnego (w sumie trzeci) i nie zamieniam! obraz zyleta! przed kompem od kilku lat spedzam 24x7 i oczy dziekuja mi takiego zakupu
    tylko kup z najwyzszej polki 17 z nie 19 albo nie oszczedzaj na nim paru zlotych - jak sam zauwarzyles oczy masz jedne
    aha - nie porownuj Neca z innymi monitorami crt to bluznierstwo

Domyślnie

Bluźnierstwo ? Nie do końca. Ale porównywalnych nie ma wiele.

bas
    bas jest nieaktywny
    Szeregowy bas zero jak zero Avatar bas

Domyślnie

Iyama jest BE
    Długo się zastanawiałem, od 22.06.2004 pracuje na belinea 101920, porównywałem z szajsem firmy iyama, wogóle nie ma co patrzeć na iyame, jest przereklamowana, zanim kupiłem sobie nowy monitor(wcześniej miro 20" trinitron) oglądnąłem kilka paneli dla/u klientów i zdecydowanie iyama jest kiepska w porównaniu z belineą. Jeśłi potrzebujesz obiektywnych opinii to zapraszam mapsajm'a i laser'a, którzy mieszkają blisko i mogą sobie bez problemu looknąć jak to wygląda.

Pozdrawiam BAS
    ps. Sorry, że tak jade po iyamie, ale słyszałem super opinie o tej firmie, ale w realu to niestety nie ma odbicia
    =[marinet@interia.pl?subject=Mam_Twó....pl] Mój mail

Nol
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info. Ja wczoraj złożyłem zamówienie na Eizo L550. Zobaczymy jak ten panel będzie się sprawował. Jakoś Iiyama też mnie nie przekonała

Szeregowy skorpion1950 ma szanse

Domyślnie

Witam!
    To jest moja pierwsza wypowiedż. Może trochę spóźniona w tym temacie. Mam EIZO FlexScan L568. Też nie mogłem już pracować na CRT. Niestety obraz jest gorszystrość i głębia kolorów. Może mam słabą karte, bo jest bez wyjścia DVI.Właśnie rozważam co zrobić aby poprawić jakość do której się przyzwyczaiłem. Jeśli ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć to by było fajnie.
    pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)