+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Jaki RAM kupić?

Nol
    Gość

Domyślnie

Zastanawiam się nad kupnem albo 512 MB RAM albo 1 GB RAM w trybie Dual Channel. W grę wchodzą kości DDR PC 3200. Problem tylko w tym, że nie wiem jakiego producenta wybrać. Może będziecie w stanie coś polecić? Nie potrzebuję przy tym jakichś kości o niesamowitych zdolnościach do podkręcania - po prostu ma dobrze i stabilnie działać. Wieczysta gwarancja mile widziana

Zastanawiałem się nad Kingmaxem, bo nie jest zbyt drogi, ale z kolei gdzieś na tweaku przeczytałem, że userzy są z niego niezadowoleni... Jeśli chodzi o Kingstony, to cena razi na samym starcie. O Geilu nie ma co wspominać. Słyszałem, że Infineony są dobre, ale na razie ich w sklepach internetowych nie znalazłem. Zostały jeszcze TwinMosy - chyba najtańsze z nich. Zresztą obecnie mam ich kość 256 MB DDR PC 3200 i jestem zadowolony Tu jest link do modułu 2x 512 MB DDR TwinMosa. Co o tym sądzicie? Pomóżcie

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

mam kingmaxa 128 pc333. na asrocku robil problemy ale nowy bios zalatwil wsio - z podkrecaniem nie wiem. druga kostke mam 512 twinmosa pc 400 (na m-tec'ach) i jestem jak na razie z niej zadowolony - 0 problemow. co do twinmosa to bierz tylko z pronoxa (chyba tylko oni byli i sa oficjallnym dystrybutorem) - zreszta spytaj sobala - wie gdzie bralem - i bierz z oficjaknych zrodel bo byly podobno kiedys podrobki - jest na tweaku o tym
    niestety do duala nie wiem co polecic.
    z infineonow owszem fajne byly i sa jak dobrze poszukasz ale sa dosc wolne a w czasach sdr byly dosc konfliktowe gdy dolozyles inny modul (infineon+spectek lub kingston ale kingston nie na infineonie)
    co do kingstona to ja sie zrazilem troche do tej firmy - mieli kiedys fajne kostki na ukladach nanya - teraz to nie wiem.
    co do geila i mushkina to faktycznie - drogie
    myslales moze o czyms na kosciach samsunga?

a co do wyboru kostk pamieci to dobrze trafiles -> forum.tweak.pl - sam jak szukalem to tam najwiecej info znalazlem
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Nikita, czemu dokładnie zraziłeś się do Kingstonów ? BTW, Kingston używa też kości Samsunga i swoich własnych, a ich moduły zawsze są dobrej jakości, jak mi się wydaje.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja też mam zamiar coś zakupić do swojego nowego kompa. Myśle nad RAMem TwinMos Twister 3200 (400MHz) CL2. Przeglądałem trochę testów i wyniki były zadowalające, tylko trochę gorzej się je podkręca w porównaniu z Kingston czy Geil. Mimo to skuszę się na nie, ponieważ cena do jakość mi odpowiada. Za model o którym wcześniej napisałem chcą ok 270-290zł - więc niedrogo w porównaniu z Geil czy Kingston, które kosztują w granicy 320-360zł. (z CL2)
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał Marius-the-Mad
    Nikita, czemu dokładnie zraziłeś się do Kingstonów ? BTW, Kingston używa też kości Samsunga i swoich własnych, a ich moduły zawsze są dobrej jakości, jak mi się wydaje.
    czasem na serwisie jednego ze sklepow krecilismy kompy. kingston jakos kiepsko na podpasowywal (na kosciahm ni znanych mi). albo napiecie trzeba mu bylo zwiekszac. po prostu nie zawsze byl najlepszy (najwydajniejszy) i nie zawsze wytrzymywal wysokie taktowania w przeciwienstwie do kostek innych producentow. pamietam motyw bardzo stary jak krecilismy chyba xp 1700+ na jakims solteku. przy magsitrali 155 przestal na wstawac - wymiana pamiatek na inne niz kingston i poszlo dalej. fakt przy 160MHz poszedl nam zasilacz ale to stare czasy. owszem lubie czasem kingstona - jak ma dobre kosci (to prawda ze robi takze na samsungu-widzialem jeszcze na winbondzie,infineonie,nanyua z firmowych) - niestety nie zawsze moge obejrzec to co zamawiam. a kingstona nie zawsze trzymaja na stanie w sklepach. mowie o tym z nizszymi timigami.
    jego ogromna zaleta jest to zewsadzasz go do starej plyty i nie gryzie sie z tym co tam juz jest - bynajmniej mi podpasowywal w ten sposób.
    po drugie zawsze jak mialem kupowac pomieci dla siebie to byl dosc drogi.
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Nol
    Gość

Domyślnie

Ja chyba pójdę w kierunku tych zwykłych TwinMosów CL 2,5 2 x 512 MB Dual Channel. U mnie stoją po 800 zł, a z tego, co czytałem, to na mojej płycie powinny pójść (strona producenta Asusa, TwinMosa oraz inne serwisy). Zresztą w razie czego mam tydzień na zwrot towaru. Muszę się jeszcze z tym przespać, ale ze względu na perspektywę innych zakupów ten wybór najbardziej mi pasuje.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ale weź sobie z radiatorami, będzie lepsze odprowadzenie ciepła. Ale oczywiściem Twój wybór.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Laser
    Gość

Domyślnie

Te z radiatorami to juz seria Twister - one juz nie kosztuja tyle co zwykle, no i maja CL 2 a nie 2.5.

TwinmosTwister vs TwinmosZwykle 1150 vs 830 pln

A jakby co radiatorki mozna dokupic - wybor jest coolermaster ostatnio fajne modele wydał

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    czasem na serwisie jednego ze sklepow krecilismy kompy. kingston jakos kiepsko na podpasowywal (na kosciahm ni znanych mi).
    Nie zaprzeczę - Kingston nie jest jakoś szczególnie znany z podkręcania się - chyba, że kupi się pamięci przeznaczone do tego (o ile pamiętam, Kingston miał jakiś specjalny model, podatny na podkręcanie). Ale poza tym - masz rację, że to niesamowicie bezkonfliktowe i stabilne pamięci.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)