Nie orientujecie się może czy Windows 2003 sam dostosuje rozmiar pliku wymiany po zmianie RAMu? Da się wielkość tego pliku ustawić jakoś manualnie, a może są do tego jakieś narzędzia? Z góry dzięki za pomoc.
Nie orientujecie się może czy Windows 2003 sam dostosuje rozmiar pliku wymiany po zmianie RAMu? Da się wielkość tego pliku ustawić jakoś manualnie, a może są do tego jakieś narzędzia? Z góry dzięki za pomoc.
AAAA! Już ślepy chyba jestem - przecież te ustawienia pliku wymiany są tam, gdzie w XP. Nie wiem jak to mogłem przegapićTo następne pytanko - jaki ustawić pagefile jeśli miałbym 1 GB RAMu?
Ok, znalazłem w tym artykule informację, że dla 1 GB RAMu plik wymiany powinien być mniejszy od 1,5 GB. Czy jest to dobre rozwiązanie?
straszne pierdy tam sa - maja 1gb ramu spokojnie wystarczy ci plik o rozmiarze 200mb [na tak zwany swiety spokoj - bo i tak szansa ze winda z niego skorzysta jest niewielka] - zreszta jak masz chwile czasu i chcesz sie czegos nauczyc to znajdz w narzedziach administratora 'monitor wydajnosci' - tam widac jakie bylo zuzycie poszczegolnych zasobow [nawet wtedy gdy ich nie monitorowales bezposrednio] - pomoze ci to dobrac sobie odpowiednia wartosc
na 512 u mnie plik ma 400mb i jak doloze jeszcze 256 to pewnie zmniejsze go do 200-300mb
nie zaleca sie wylaczania swapu calkowicie - nie przy wspolczesnych programach i [zwlaszcza] grach
Hit Me, If You Can...
Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem
Rada się bardzo przydała. Korzystając z helpa do wykresów dodałem % użycia pliku wymiany i użycie szczytowe. Będę odpalał różne programy i zobaczymy jak wykres będzie się prezentował.
monitor wydajnosci to NIE jest ten wykres pod ctrl alt del... to jest specjalne narzedzie do podgladu szczegolowego zuzycia zasobow - nie pamietam jak sie to wlacza bo uzywalem tylko raz - ale jak znajdziesz to odr azu poznasz - ma dosc 'nie prosty' interfejs![]()
Hit Me, If You Can...
Wiem że to nie ten od Ctrl+Alt+Del. Nie z niego korzystałemNie wiem jak to się w wersji PL nazywa (mam wersję ENG w2k3), ale program monitorujący znajduje się w narzędziach administracyjnych i u mnie się zwie Performance. Interfejs ma nieprosty, to fakt, dlatego też skorzystałem z helpa tego programu i ustawiłem wykresy % użycia pliku wymiany oraz użycia szczytowego. To na pewno ten progs, o którym mówiłeś
![]()
Nol, przy 1 GB możesz chyba spokojnie ustawić minimum na 256. Nie ograniczaj rozmiaru od góry za bardzo za to - niektóre gry potrafią wymagać pół giga WOLNEGO swapa.
to te gry sie wczytuja ladna chwilke... swoja droga to takch potworow jeszcze nie spotkalem
Hit Me, If You Can...
Ja widziałem kiedyś u kumpla dwie. Wierz mi, chwilę się ładowały...
na 256 ramu to kazda gra sie laduje wolno
painkiller - load na 256 trwa prawie 2minuty, na 512 - 20 sekund...
battlefield - proporcja jeszcze ostrzejsza [choc tam full komfort jest dopiero przy 768] [naturalnie mowimy o maksymalnych teksturach i ogolnie jakosci wyswietlanej grafy]
moze to przez 256 ramu sie to wszystko tak wolno ladowalo?
Hit Me, If You Can...
To nie ulega wątpliwości, ale wymagania w readme miały dość jasne niezależnie od ilości ramu - w tym sęk.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)