+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Nagrywarka

Szeregowy jazonik zero jak zero

Domyślnie

Witam,

mam pewien problem. Mam laptopa z 2 portami USB. Chciałbym kupić sobie nagrywarkę do niego. Lecz te porty są w wersji 1.1. Co mogę zrobić Czy jeśli kupię nagrywarkę do portu USB w wersji 2.0, to czy będzie działała w porcie USB 1.1 i z jaką prędkościa?

Pozdrawiam

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Dobra wiadomość: każde urządzenie w pełni zgodne z USB 2.0 będzie działać wpięte w USB 1.1 - tylko wolniej.

Zła wiadomość: USB 1.1 jest zbyt wolne, aby nagrywać płyty DVD z prędkością > 1. W praktyce oznacza to, że jeśli nie masz u siebie portu FireWire lub nie możesz kupić dodatkowego kontrolera USB 2.0 (lub FireWire) wpinanego do PCMCIA (o ile szybkość transferu dla PCMCIA na to pozwala), to sprawa wygląda raczej marnie.

Szeregowy Shider zero jak zero Avatar Shider

Domyślnie

powinien dzialac ale zapis i odczyt CD bedzie oscylowal wokol predkosci 4x
    Pozdrawiam, Shider

Laser
    Gość

Domyślnie

W takim wypadku zastanowilbym sie czy nie lepiej wymienic aktualny naped cd / jezeli taki jest zamontowany / w laptopie na nagrywarke wewnetrzna - domyslam sie ze chodzi tu o naped CDRW - ceny urzadzen tego typu zaczynaja sie od około 400pln a otrzymujemy CD/CDRW/DVD-Rom w jednym.

Wszystko zalezy od posiadanego laptopa i oczywiscie od tego czy to ma byc nagrywarka przeznaczona tylko do niego czy np przenosna.

Domyślnie

Shider, jesteś pewien ? Powinna wyciągnąć 8x, IMO. W końcu USB 1.1 oferuje przepustowość 12 Mbps, czyli 1.5 MBps. Sądzę, że 8x dla CD (1200 kBps) powinno być możliwe.

<edit>

Przynajmniej dla zwykłych danych.

Domyślnie

Cytat Napisał Marius-the-Mad
    Shider, jesteś pewien ? Powinna wyciągnąć 8x, IMO. W końcu USB 1.1 oferuje przepustowość 12 Mbps, czyli 1.5 MBps. Sądzę, że 8x dla CD (1200 kBps) powinno być możliwe.
    To przepustowosc calego kanalu - w praktyce jedno urzadzenie dostanie max cos kolo 1MBps. Na kablu do laczenia kompow przez USB mam ponizej 1MB jesli jeden z kompow ma USB 1.1
    Pozdrawiam, Shider

Domyślnie

IMO, zależy od kontrolera. Fakty
    • urządzenia aktywne w danej chwili na usb jako jedyne potrafią wyciągnąć blisko tych 12 Mb
    • połączenie przez USB często nie osiąga swoich teoretycznych możliwości (bazuję na kilku przeczytanych kiedyś testach)

Cały jednak kłopot w tym, że faktycznie nie da się powiedzieć, ile dokładnie wyniesie prędkość, jak mi się wydaje. Natomiast wydaje mi się, że powinna być w stanie dobić do 8x.

Uff... chyba tyle. Pozdrawiam

Szeregowy jazonik zero jak zero

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Doszedłem do wniosku, że kupię dodatkowy kontroler jeśli będzie trzeba. Chciałbym się jednak jeszcze Was poradzić. Mam zamiar kupić obudowę USB i nagrywarkę. Będę miał kontroler USB 2.0. Czy ktoś z Was miał doczynienia z taką kombinacją Czy w praktyce to się sprawdza
    Pozdrawiam

Domyślnie

Zajrzyj na forum CD Freaks, do działu Lite-Ona, wątki na temat 1213S i TDK 12x (i poszukaj jeszcze, bo nie pamiętam, czy to wszystkie): była tam dyskusja na temat zewnętrznych kieszeni USB dla napędów optycznych. Wiem, że niektóre nie radzą sobie tak, jak powinny, POMIMO tego, że teoretycznie są zgodne z USB 2.0, a kontroler, do którego są podpinane, działa jak powinien.

Jeśli natomiast masz zamiar po prostu kupić kontroler i nagrywarkę od razu w wersji USB, to powinna nagrywać z prędkością określoną przez producenta nagrywarki. ALE jeśli masz pecha i Twój notebook jest oparty o chipset VIA, to może (ale nie musi) nie radzić sobie z dostarczaniem danych do kontrolera USB. Historia wzięta z jednego z opisanych powyżej wątków - ktoś miał problem z dodatkowym kontrolerem na PCI, bo chipset na płycie głównej nie radził sobie dobrze z transferem danych.

Przy okazji uaktualnienie informacji o USB 1.1. Z niedawno przeprowadzanych przez SoBala testów wynika, że transfer dla USB 1.1 nader często potrafi się zamykać w granicach 1 MBps, więc nagrywarka CD podpięta do tego mogłaby pracować z prędkością 4x lub 6x (o DVD można zapomnieć). Shider, wygląda na to, że przy próbach z nagrywarką podpiętą do USB 1.1, miałbyś rację częściej, niż ja.

Domyślnie

Marius-the-Mad, jesli juz cos mowie, to zazwyczaj wiem o czym mowie
    Pozdrawiam, Shider

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)