+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Dziwny problem

Szeregowy KarolluZ zero jak zero Avatar KarolluZ

Domyślnie

Otóż w komputerku mam wszystko podłączone tak
    Pierwsze IDE - Maxtor 80 GB [oczywiście Master]
    Drugie IDE - Maxtor 20 gb [slave], Liteon [master]

Jak odpalam windeXP sp1a to nie wykrywa mi nagrywarki. Jak jednak klikne dodaj nowy sprzęt, to wtedy od razu wyszukuje urządzenia plug&amplay i wykrywa nagrywarke. Wkurzające jest to, że muszę tak robić ciągle jak resetne kompa. Wcześniej miałem ustawioną nagrywarke na slave i twardy na master i tego problemu nie było. Jednak z nagrywarką na slave nie mogłem zabootować żadnego krążka . Nie mam koncepcji co zrobić. Zainstalowałem niedawno angielskiego xp z sp2 i tam też jest to samo. Zresztą bardzo zadko bootuje system z płytki wiec chyba jak nic nie wykombinuje to zostawie nagrywarke na slave
    KarolluZ RuleZ

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Spróbuj usunąć w Menedżerze Urządzeń cały kontroler IDE i niech windows wykryje go na nowo. Jeżeli nie pomoże, napisz, na jakim chipsecie opiera się Twoja płyta główna.

Domyślnie

w sumie prawie pomogło. Odinstalowałem kanał pomocniczy, potem zaś podstawowy i kazał mi zresetować komputerk. Zrobiłem to i po ponownym uruchomieniu zacząwszystko na nowo wykrywać, w tym i nagrywarke. Potem znowu chciał się zresetować to mu pozwoliłem i znowu mam to samo. Próbowałem wgrywać inne stery do chipsetu, ale nic nie dały.

Model chipsetu Intel 865PE/ICH5
    http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=90
    KarolluZ RuleZ

Laser
    Gość

Domyślnie

Co prawda ASUS ma ładniej to zaprojektowane ( w biosie mozna dowoli zaglowac ustawieniami z których komputer ma bootowac - niezaleznie na jakim kanale sa podpiete ) ale u Ciebie widze podobna opcje.

Na zalaczonym screenie widnieje mozliwosc wybiru 3 urzadzen bootujacych - bawiles sie juz tym ? nie da sie tam tego odpowiednio przestawic ? czy widoczne sa tylko napedy ktore sa na Master ? / a moze jest mozliwosc zmiany kanalu master-slave ?
    Załączone obrazki Załączone obrazki Dziwny problem-bios.gif  

Domyślnie

Przed momentem troszkę pokombinowałem i nadal to samo. Otóż jak mam teraz nagrywarke na Slave i twardy drugi na master to jak ustawiłem w biosie FIRST BOOT jako cdrom to jak uruchamiam kompa to po tabelach owszem pisze Booting from CD, ale po mimo włożenia płytki bootowalnej cdrom rozkręca ją ale po chwili system ładuje sie z twardego. Co prawda mając nagrywarke na slawe i twardy na master nie mam możliwości bootowania z nagrywarki, ale za to nagrywarka jest normalnie widziana przez system. Wiem, że to nie jest wina nagrywarki, bo jak miałem poprzednią to było to samo.
    KarolluZ RuleZ

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

A czemu nie podlaczysz obu dyskow na primary, a nagrywara wtedy sama na secondary jako master? Ja bym od tego zaczal.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

@ Grzeniu: dobry pomysł.

@ KarolluZ: czy Twój BIOS umożliwia ustawienie napędu jako CD/DVD (nie Auto) ? Być może to mogłoby pomóc, a jeśli już tak jest, to zmiana na auto ? Czy masz najnowszy BIOS dla płyty i firmware dla nagrywarki ?

Laser
    Gość

Domyślnie

Moge sie mylic ale ten 20gb Maxtor KarolluZ'a moze byc 5400rpm - i moze sie bac zeby nie zwolnił mu tej 80, a jesli nie no to chyba przepiecie hdd na jedna tasme bedzie dobrym wyjsciem - chociaz dziwne jest to ze Windows nie chce wykryc napedu na SS...

Domyślnie

Laser, prędkość obrotowa nie ma żadnego znaczenia, liczy się interfejs. A jak pokazuje doświadczenie, współczesne chipsety bez kłopotów radzą sobie tak, jak powinny z dwoma urządzeniami podpiętymi na jednej taśmie i pracującymi z różnymi prędkościami.

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu
    A czemu nie podlaczysz obu dyskow na primary, a nagrywara wtedy sama na secondary jako master? Ja bym od tego zaczal.
    pomyśle nad tym..ale raz tak miałem...w sumie już nie pamieam co wtedy mi nie podpasowało. Mozę dlatego, że używałem Nortona Antyżwirka i wolno się ładował jak miałem dwa dyski na primary... ale pokombinuje bo zauważyłem tutaj fajny topic z testowaniem antyżwirków . A Nortona i tak muszę wywalić

Laser dobrze napisał...bałem się że 20gb mi zwolni maxtorka.... bo czasami miałem tak, że jak nagrywałem krazki to mi bufor odczytu strasznie malał . Może teraz będzie wszystko w porządku...wieczorem jak będę wyłączał kompa to potestuje
    KarolluZ RuleZ

Domyślnie

Sprawdź jeszcze, czy masz najnowszy BIOS dla płyty i firmware dla nagrywarki - to czasami rozwiązuje sporo problemów.

Domyślnie

Cytat Napisał Marius-the-Mad
    Sprawdź jeszcze, czy masz najnowszy BIOS dla płyty i firmware dla nagrywarki - to czasami rozwiązuje sporo problemów.
    Do nagrywarki nie mam najnowszego biosu ale dzisiaj zrobie update. Co innego z plytą glówną...bo jak do niej zrobie update to już mogę sobie od nowa winde stawiać... i nawet reanimacja z ghosta nie pomaga. Dlatego nieuśmiecha mi sieprzynajmniej narazie robić update biosu płyty

edit: ustawiłem dwa dyski na primary... a nagrywarkę samą na master. W sumie wszystko jest w porządku i nie odczuwam aby system mi jako tako zwolnił. Jednak jeszcze spróbuje dać nagrywarke na slave i sprawdzić czy system będzie ją widzieł.
    KarolluZ RuleZ

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)