+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: DVI-I a DVI-D

Nol
    Gość

Domyślnie

Przymierzam się do zakupu monitora LCD, który jest wyposażony w port DVI-D. Natomiast moja karta graficzna ma wyjście DVI-I. W związku z tym zastanawiam się czy taka konfiguracja będzie ze sobą współżyła. Może wiecie coś na ten temat?

P.S.
    Wiem, że DVI-I obsługuje zarówno analogowy przesył, jak i cyfrowy. DVI-D tylko cyfrowy. W świetle tych faktów rozumuję, że jak podłączę do gniazda DVI-I monitor obsługujący DVI-D, to dane będą przesyłane cyfrowo. Mam rację?

Nol
    Gość

Domyślnie

Poczytałem trochę na Tweaku i mam nadzieję, że to, co napiszę poniżej, jest zgodne z prawdą:

Jak już mówiłem, port DVI-I umożliwia przesył sygnału cyfrowo i analogowo. Stąd też konfiguracja gniazda 3x8 pinów + dodatkowe 4. Gniazdo DVI-D ma zaś tylko 3x8 pinów odpowiedzialnych za cyfrowy przesył. Jeśli jeden z userów Tweaka ma rację, to do karty graficznej z portem DVI-I można bezproblemowo podłączyć monitor z gniazdem DVI-D za pośrednictwem kabla DVI-D.

Mam nadzieję, że tak jest w istocie - będę miał okazję przekonać się o tym za jakiś czas.

eloise
    Gość

Domyślnie

Witaj,

również miałem spore problemy z dopasowaniem DVI karty do DVI monitora - jak się okazało u mnie oba złącza to DVI-D a zabawę miałem z kablem, który je łączy - otrzymałem przewód DVI-I i niestety te 4 dodatkowe "bolce" wprowadziły zamęt (przez moment chciałem je nawet usunąć ale uspokoiłem się)

aktualnie mam DVI-D na kablu Dual Link - obsługuje wyższe rozdzielczości oraz ma większe pasmo przenoszenia sygnału aniżeli Single Link

Zerknij tutaj http://www.ddwg.org/dvi.html - może znajdziesz coś interesującego.

Nol
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki za linka Jest tak, jak myślałem - kabel DVI-D można spokojnie wsadzić w gniazdo DVI-I

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Użytkownik Tomek nadesłał takie pytanie:

"Kupiłem monitor LCD LG 1730 niestety w osprzęcie brak jest kabla cyfrowego. Nie wiem jaki kupić DVI-D singiel link czy dual link. Który jest lepszy jeżeli tak można stwierdzić. Chcę kupić taki który będzie odpowiadał moim myślę wygórowanym oczekiwaniom.
    Być może problem ten był już poruszany na forum jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Proszę o odpowiedź.
    Tomek ze Szczecina."
    Niestety nie jestem nazbyt rozeznany w kwestii DVI, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć ?
    Ostatnio edytowane przez SoBal ; 06.Oct.2004 o 20:02

Nol
    Gość

Domyślnie

Zgodnie z tym, co napisał wyżej Eloise, polecam kabel Dual Link. Zwłaszcza, jeśli ktoś ma wygórowane oczekiwania. Kabel Dual Link obsługuje wyższe rozdzielczości i ma większe pasmo przenoszenia sygnału.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia