+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 23 z 23

Temat: Nokia E50 - Problem z usunięciem aplikacji

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Nokia E50 - kilka pytań

1. Czy istnieje możliwość podłączenia do tego tel. zwykłych słuchawek od walkmana?
    2. Co zużywa więcej energii - słuchawka podłączona przez bluetooth czy słuchawka podłączona kabelkiem? Chodzi mi o żywotność baterii w komórce przy słuchaniu nagrań mp3.
    3. Czy znacie jakiś program umożliwiający automatyczne wyłączania komórki?

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2008!
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 01.Jan.2008 o 23:53 Powód: Udało mi się rozwiązać problem ale mam kilka pytań

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Słuchawka podłączona przez bt będzie zużywała jeszcze energię z baterii własnej. Ja bym wolał podłączenie kablem i zakup dodatkowej baterii. Tak właśnie mam. Natomiast, czy sama bateria będzie krócej działała ze słuchawką, czy z bt trudno jest mi ocenić. Tak na intuicję to dłużej nadając przez bt, ale zależy to od głośności słuchania, gdybyś słuchał cicho to pewnie dłużej ze słuchawką podłączoną bezpośrednio, bo bt będzie brało tyle samo. A w ogóle są słuchawki bt stereo?

Mi przydałby się jakiś mini programik do autoblokady klawiatury.

Domyślnie

Nie tylko chodzi o baterię ale tez o konieczność każdorazowego wkładania i wyjmowania wtyczki słuchawki z gniazda aparatu. Obawiam się że po jakimś czasie popsuje mi się gniazdo telefonu.

Czy taka słuchawka bt (na jedno ucho) będzie działać gdy zechcę odtwarzać pliki w formacie mp3 czy może ona służy tylko do rozmowy?

Widziałem słuchawki bt stereo ale one były połączone z odbiornikiem/sterownikiem kabelkiem a takie rozwiązanie nie zabardzo mi się podoba.

Jeśli chodzi o program blokujący to tu masz LINK

Jeszcze mam jedno pytanie
    W czasie automatycznego blokowania klawiatury wyświetlacz rozświetla się na jakieś 10s następnie gaśnie podświetlenie. Jednak nie wiedzieć czemu za ok 30s. znów się rozświetla i pojawia się logo operatora a następnie zegar (wraz z datą) który normalnie nie jest podświetlony pojawia się na kilkanaście sekund na białym tle. Następnie podświetlenie gaśnie. Czy da się całkowicie zlikwidować to podświetlenie po blokadzie klawiatury?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 02.Jan.2008 o 22:59

Domyślnie

Myślę, że będzie działa przy odtwarzaniu muzyki, ale prawdopodobnie pasmo i sposób kodowania jest zoptymalizowany do mowy.

Dzięki.

Domyślnie

You're welcome. W sumie to ja zamierzam głównie słuchać mowy bo przez jedna słuchawkę trudno by było słuchać muzyki.

Dodam tylko że to dodatkowe podświetlenie które następuje po pewnym czasie mam od czasu gdy zainstalowałem nokia pc suite. Wcześniej nie było tego.

PS. Czy ładowarka powinna wydawać jakieś odgłosy? Bo u mnie coś bzyczy sygnałem przerywanym.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 03.Jan.2008 o 07:14

Domyślnie

Raczej nie powinna. Może troszkę piszcześ wysokim tonem, słyszalne przy znacznym przybliżeniu ucha.

Domyślnie

U mnie jest klikanaście bzyknięć (jak u świerszcza) a następnie jedno dłuzsze (k 2 sek) bzyknięcie. Co radzisz, obserwować czy udać się do serwisu? Bzyknięcia są dość ciche ale rano je słychać nawet z 2 m.

Domyślnie

Jak się ucisza, to obserwować. Jak nie, to iść do serwisu i powiedzieć, że brzęczy. Ja tak kiedyś zrobiłem i gość nie zadawał pytań, tylko zapytał, czy chcę inną, czy kasę. Wziąłem inny, droższy model.

Domyślnie

No tak ale mi brzęczy ładowarka nie telefon. Z tel. jestem zadowolony. Cały zestaw był kupiony w centralnym salonie PLUSa. Miałby reklamowac całość? Teraz jest troszkę inaczej - po podłączeniu do listwy ładowarka cicho jednostajnie bzyczy, a po podłączeniu telefonu przestała (tzn bzyk był ledwo słyszalny - musiałem przystawić ucho by cokolwiek usłyszeć)

Domyślnie

I ja o ładowarce cały czas mówię, znaczy piszę. No to na razie bym obserwował. Jednak, gdyby było coś nie tak z ładowarką i tak musiałbyś reklamować cały zestaw, jaki zakupiłeś.

Domyślnie

Dokładny opis usterki:
    W czasie ładowania słychać delikatne, pojedyncze, miarowe "bzyki/piski" pojawiające się z częstotliwością ok 1 s. Odgłos ten przypomina odliczanie alarmu lub cykanie zegara/świerszcza.
    Gdy się podłączy samą ładowarkę do sieci słychać jednostajne bzyczenie.

W przyszłym tyg przejadę się do serwisu i zobaczę co powiedzą.

EDIT
    W necie znalazłem m.in cos takiego:
    KAŻDA ładowarka zawierająca w sobie przetwornicę piszczy, bo to właśnie
    przetwornica piszczy. Jedna ciszej, druga trochę głośniej. Ale tak działa
    każda przetwornica elektryczna. Jeżeli chcesz mieć 0 dB to używaj ładowarki z
    transformatorem Takie starsze, większe ładowarki do komórek...

Ale też w innym miejscu przeczytałem, że lepiej taką ładowarkę wymienić bo można uszkodzić tel. i komu tu wierzyć?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 06.Jan.2008 o 00:25

Domyślnie

No to o takim cichym piszczeniu pisałem, że takie może byc. I pisałem również, że kolo w serwisie nie podważał zarzutu, że mojej zakupionej ładowarce coś jest, bo brzęczy, tylko wymienił bez słowa. Ja też nie wiem, czy ma piszczeć głośniej, czy nie, ale była to dla mnie anomalia. Najlepiej by było gdybyś dopadł od kolegi jakiego drugą taką ładowarkę (pewnie ACP-12E) i sobie prównał. Ładowarki do Nokii są bardzo popularne, co jest też wielką zaletą.

Domyślnie

A czy jak reklamowałeś swoją wymienili Ci samą ładowarkę czy cały zestaw wraz z telefonem?

Ja mam tego typu ładowarkę do starego Siemensa i ona też lekko bzyczy ale to jest dopiero słyszalne po przystawieniu ucha.

Domyślnie

Ja miałem inny przypadek, bo ja kupowałem samą ładowarkę. Tobie gdyby coś to raczej wymienią samą ładowarkę, ale do reklamacji wezmą jednak zestaw. Tak się zastanawiam , jak to nie brzęczy bardzo głośno i/lub niepokojąco to na razie to poobserwuj. Ile masz gwarancji na telefon? 2 lata? Zrobiłbym coś takiego, że bym do nich poszedł i kazał sobie w uwagach na gwarancji napisać, że w obecnym stanie ładowarka brzęczy bardziej niż inne egzemplarze. Możecie porównać na miejscu. Może wtedy nawet sami od razu to wezmą na serwis, a może nawet od ręki Ci wyciągną nową i wymienią. Nie wiemy tego, warto sprawdzić. Ta notatka to by była po to, że sygnalizujesz problem wcześnie i nie będę Ci potem nawet się pytali, czy poprawnie użytkowałeś ładowarkę.

Domyślnie

Dziś jadę z ładowarką do serwisu. Ładowarka zachowuje się coraz dziwniej: raz cicho brzęczy, później zaczyna piszczeć ciągłym dźwiękiem o wysokiej częstotliwości innym razem brzęczy przerywanie. Wygląda na to jak by coś tam było rozregulowane. Do czasu odpowiedzi z serwisu będę używał starą ładowarkę od Nokii 3100, podłącze przez przejściówkę i powinno być git.
    AC-4E - NOWA
    Input: 100-240V~/50-60Hz/125mA
    Output: DC 5V/890mA

ACP-7E - STARA
    Input: 230V~/59Hz/21mA/4,8VA
    Outpput: 3,7V/355mA/1,3VA

Czy mogę użyć starą bo są inne parametry? A może poprosić o wypożyczenie zamiennika?

Menos Grande GacekSSJ4 ma szanse Avatar GacekSSJ4

Domyślnie

Nie tylko możesz ale nawet powiedziałbym iż bedzie to lepiej dla bateri, co prawda dłużej sie ładuje ale dokładniej. Szybkie łądowanie jak to robią nowe ładowarki ponoć skraca życie bateri. Ale co ja o tym wiem

Domyślnie

GacekSSJ4, ja też o tym wiem tyle co i zjem, ale uważam tak samo jak Ty. Napięcie jest niższe, bo nie musi wymuszać dużego przepływu prądu. Jaka przejściówka, myślałem, że wszystkie Nokia'ie mają identyczne gniazdka ładowania.

Domyślnie

Stara ładowarka ma grubszą wtyczkę, ale w zestawie E50 jest przejściówka.

Menos Grande GacekSSJ4 ma szanse Avatar GacekSSJ4

Domyślnie

Masz zdjątko
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nokia E50 - Problem z usunięciem aplikacji-asdasd.jpg  

Domyślnie

W serwisie wymienili mi dzisiaj ładowarkę. Nowa ładowarka już tak się nie zachowuje - słychać ciche bzyczenie ale dopiero po przystawieniu ucha. Wydaje mi się, ze dobrze zrobiłem reklamując starą ładowarkę, lepiej dmuchać na zimne.

Domyślnie

Jasne, że tak. Zresztą, to że wymienili dla mnie coś świadczy.

Domyślnie

Od kilku dni nie mogę wejść do Internetu przez komórkę. Nie ładuje się nawet okienko w którym poustawiałem sobie zakładki (najczęściej używane adresy)
    Klikając na ikonkę WEB zawiesza się (albo nie reaguje albo zatrzymuje sie jakby w czasie ładowania zakładek). Żeby przywrócić telefon do normalności trzeba wówczas wcisnąć czerwoną słuchawkę.

EDIT
    Dodam że w telefonie mam wolne 36mb na karcie ok 400mb więc to raczej nie przez to. Ktoś sugerował bym sprawdził ram ale nie wiem czy jest sens bo nic takiego nie robiłem co by mogło go obciążyć. Znacie jakiś darmowy program do sprawdzenia ramu? A może przez przypadek zmieniłem coś w ustawieniach?
    Udało mi się np połaczyc komputer z Internetem przy pomocy tej komórki oraz ściągnąć katalogi.
    Mozna również połaczyc się z siecią przez WAP (Klawiszem "0") jednak po zmianie połączenia na GPRS strony ładują się wolno i niepoprawnie - powstają jakieś krzaki.

Klikając na ikonkę WEB nadal nie mogę się połączyć

Co sugerujecie?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 11.Feb.2008 o 23:03

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)