+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 24 z 24

Temat: Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie

Laser
    Gość

Domyślnie Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie

Witam.

Znajomy chce nabyc laptopa - ma to byc jego pierwszy komputer ( korzystac z niego bedzie jeszcze brat - chcialby troche pogiercowac, on pewnie tez ale głównie muza i pisanie tekstow, oraz mama - jakies rzeczy do szkoly i inne bzdurki - filmy, - wszyscy dopiero zaczynaja swoja przygode z PC.

Sprzet ma byc przedewszystkim jak najbardziej niezawodny ( mile widziany - dobry serwis i dluga gwarancja ) ale i takze ewentualnosc pózniejszej rozbudowy - dysk, dołozenie ramu, wymiana napedow.

Urzadzenie powinno miec

- Naped fdd - najlepiej w obudowie
    - Naped DVDRW
    - Procek - INTEL, najlepiej Pentium nie musi byc Mobile czy centrino - sprzet wykorzystywany raczej do pracy na zasilaniu sieciowym.
    - Akku - patrz wyzej ( sprzet bedzie dzialał na napieciu z sieci )
    - Dysk - mysle ze 30gb to min
    - Ram - MINIMUM 256MB ( dobrze by bylo zeby była mozliwosc dołozenia wiekszej ilosci )
    - Grafika - hmm z tego co przegladalem to maja ATI Mobility Radeon IGP lub Intel® Extreme Graphics 2, widzialem tez wersje z ATI 7000 i 9000. Tutaj wazna jest wydajnosc ale takze i bezproblemowosc - rozwiazywanie problemów zwiazanych z gierami na ATI ( kombinacje z opcjami i zmiana sterow ) to narazie nie ten poziom, dlatego dobrze by bylo zeby ten sprzet posiadał cos z nVidii lub inny wynalazek ktory dostarczy w miare przyzwoita wydajnosc i bezproblemowosc.
    - Matryca - 15' - 1024x768
    - Koniecznie USB - min 2 ale wiecej by sie przydalo
    - FireWire - moze byc ale raczej nie wykorzysta
    - Dzwiek - ma grac jak podlaczenie to raczej do wiezy lub zestawu 2.0 wiec jakis cudow tu nie wymaga
    - Mile widziany zintegrowany MODEM
    - Karta sieciowa - w zasadzie nie wykorzysta, ale mile widziana
    - Wyjscie TV-OUT - nie wykorzysta
    - Bluetooth - nie wykorzysta
    - Czytnik kart - nie wykorzysta / ale mile widziany na wszelki wypadek
    - Waga - nieistotna
    - Mozliwosc dokupienia gwarancji - wskazana

Nie siedze mocno w rozwiazaniach przenosnych - jak wygladaja produkty oparte o procki AMD - widze ze niezle wypadaja cena / mozliwosci - przynajmniej w cenniku to np wg mnie jest nie zle - http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?...atItemCId=2496

Grafika GF, procek 2ghz wiec styka ...

Prosze o wypowiedzi

PS: Jak macie jakies strony z testami takiego sprzetu to mile beda widziane - chetnie poczytam doszkole sie

PS2: Mysle ze bede raczej wybieral sposrod znanych marek - Compaq, Dell ( hehe ceny jak ... ) Toshiba - o Acerach i Maxdatach rozne slyszalem opinie - najczesciej ze sa mało trwale ...

PS3: a moze przekonac go zeby jednak znalazl miejsce na blaszaka - BEDZIE BARDZO CIEZKO

Dzieki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Laser ; 14.Sep.2004 o 21:09

Nol
    Gość

Domyślnie

Oj stary, będzie ciżeko do 5 tysięcy. Swego czasu interesowałem się tym tematem, ale w końcu kupiłem tylko "LCD" do blaszaka...

Był swego czasu taki fajny komp Toshiby na komputroniku, ale nie wiem czy tam jest dalej. W każdym razie muszę powiedzieć, że Twoje wymagania po prostu nie przystają do ceny. Dobra grafa (stosunkowo), DVDR, dysk min. 30 GB... Ojej, to na pewno nie na 5 tysięcy, na pewno nie..

P.S.
    Dopisze coś wiecej jak znajde to, czego teraz szukam

//edit - namawiaj go na blaszaka. koniecznie

//edit 2 - ten komp HP, do którego podałeś odnośnik, ma chyba tylko napęd COMBO, a nie nagrę DVD+/-R
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 14.Sep.2004 o 21:28

Laser
    Gość

Domyślnie

Zgadza sie - ale moze sie da za doplata wymienic na dvdrw... no nic jutro pogadam z nim ale cos czuje ze jednak bedzie tu niezly problem ...

Nol
    Gość

Domyślnie

A tak na marginesie, to nie uważam, aby kupno laptopa jako pierwszego komputera w życiu było dobrym pomysłem. Notebook jest do tego zbyt specyficzny..., a w zasadzie zbyt wąsko ukierunkowany. Przede wszystkim nie wyobrażam sobie, aby nie spodobało się tej osobie granie na kompie. A laptop za taką cenę tej przyjemności użytkownikowi nie zapewni - nie oszukujmy się. Kolejna sprawa to możliwość rozbudowy/ingerencji użytkownika w sam sprzęt - jest ona bardzo niewielka w porównaniu z blaszakiem, żeby nie rzec żadna. Do tego dochodzą kosmiczne ceny poszczególnych komponentów.

Na tym nie kończą się watpliwości co do decyzji kupna notebooka. Piszesz, że bateria (rzecz w laptopach praktycznie najwazniejsza!) nie odgrywa tu znaczącej roli, bo większość czasu będzie podpięty do sieci. To po co notebook? Jego podstawowym atutem jest mobilność, a jeśli ma stać w miejscu cały czas, to jest po prostu drogim i niefunkcjonalnym kaprysem. Taka jest brutalna prawda. Kiedyś rozmawiałem na temat przenośnych kompów z Pawelblu, który trafnie zauważył, że jeśli zastanawiasz się po co ci notebook, to znaczy, że go nie potrzebujesz. I to radziłbym powtórzyć koledze i za wszelką cenę ukierunkowywać go w stronę blaszaka. A już zwłaszcza, że ma to być pierwszy komp.

Za te 5 tysięcy można kupić taki sprzęt, że ho-ho. Zamiast szukać notebookow zaproponuj mu dobry zestaw stacjonarny. Będzie lepiej i taniej.

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    Zgadza sie - ale moze sie da za doplata wymienic na dvdrw... no nic jutro pogadam z nim ale cos czuje ze jednak bedzie tu niezly problem ...

Wiesz ile takie DVD+/-RW kosztuje? Sporo. Mówię Ci - niczego nie wymyslisz za 5 tysięcy. Poradziłbym wybić mu to z głowy. Szkoda jego pioeniędzy - na prawdę. Zreszta patrz mój post wyżej.

Laser
    Gość

Domyślnie

No niestety stwierdziles fakty - koles ma naprawda mala chate ( w zasadzie pokój podzielony mebloscianka ) i nie ma gdzie juz czegokolwiek postawic.

Nie wiem czy rozwiazaniem nie okaze sie cos z tych wynalazkow barebone ze slotem AGP ( dorzucic Radka 9600xt ) dobrac monitor LCD - postawi na półce jak wieze i juz ... narazie nie ma co gdybac trzeba wziac go razem z mamuska na "przesluchanie"

Starszy plutonowy Tygrysek zero jak zero Avatar Tygrysek

Domyślnie

Witam

Ostatnio podejmowalem podobny problem.

Musialem kupic laptopa do mojego miejsca pracy.
    Po przekopaniu sie mase propozycji osobicie zdecydowalem sie na model z PIV Z tego co udalo mi sie dowiedziec od znajomych przedstawicieli (bo pracuje w takiej brazny ze czesto sie z nimi widze i prawie kazdy ma laptopa) korzystanie z Athlona w laptopie nie jest zbytnio udane. W firmie 6R na 4 laptopy 2 byly wlasnie z tym prockiem. Dowiedzialem sie od nich ze ciagle byly w nimi problemy jesli chodzi o temperature - przegrzewaly sie. Byly kilkatrotnie w servisie Moze akurat trafily im sie kiepsie i nie udane egemplaze Ale mnie osobisie, skutecznie zniechecilo do wyboru tego procesora.
    Celeron tez nie wydaje mi sie za mocny. Poniewaz procki Mobile czy centrino sa jeszcze za drogie jak dla mnie zdecydowalem sie na Intela PIV. Ogolnie z kompa miala korzystac moja szefowa do zastosowan typowo biurowych a takze w pracy z photoshopem wiec komp mimo wszytsko musialbyc w miare mocny.

Przegladajac ofery zauwalyzem ze HP daje tylko rok gwarancji lekko mnie to zdziwilo ze za kolejne 12 miesiecy trzeba placic skoro np FUJITSU-SIEMENS daje od razu 24.

Po dalszym przemysleniach zdecydowalem ze FUJITSU-SIEMENS model L6825

http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?...atItemCId=2331

Mysle ze to byl dobry wybor. Po 2 miesiacach uzytkowania nie zauwazylem jakis tam problemow. Wszytsko chodzi dobrze. Minusem moze byc brak FDD ale akurat mi to nie przeszkadza i nie jest potrzebne. Problemem jaki zauwazyla moja szefowa jest fakt ze zasilacz bardzo sie grzeje. Jednak gdy zadzownilem do Vobisu bo tam kupilem kompa powiedzieli mi ze to normalne.

To tyle co moge powiedziec o laptopach z mojej perspektywy.
    ..::TyGrYseK::..

Cool

Cytat Napisał Laser
    No niestety stwierdziles fakty - koles ma naprawda mala chate ( w zasadzie pokój podzielony mebloscianka ) i nie ma gdzie juz czegokolwiek postawic.

Tutaj sie zgodze Jesli ktos ma male mieszkanko laptop jest o wiele wygodniejszy Zasze przeciez mozna sie poruszac z pokoju do np kuchni z kompem i jest to wygodne. Stacje postawisz w jednym miejscu i w zasadzie juz nie ruszasz.

Laser
    Gość

Domyślnie

Dzieki za nfo - bardzo dobra propozycja za te cene, ma to co zaproponowałem a nawet wiecej.

Zostaje tylko kwestia gier - bedzie musial albo isc na kompromis albo zrobic miejsce ( chyba na lodowce ) pod blaszaka ...

Domyślnie

Odnosnie pytan jakie mi zadal Laser na GG

Jest jeden ps2 na ktorym podlaczylem trackbala i smiga
    A i tez spokojnie mozna podalczyc dodatkowo myszke czy klawiature na usb bo wejsc jest az 5

Do tego dostalem jeszcze full legal windowsa xp Fujitsu Siemens, nero, Win Dvd 4.0, a takze Microsoft Works, i jeszcze antyvira jakiegos
    Mysle ze w miare duzo dali
    Ostatnio edytowane przez Tygrysek ; 16.Sep.2004 o 10:47

Domyślnie

A oto fotki i sorka za balaban na biurku Ale to biurko szefowej Wiec jej nie mieszkam w papierach hehe
    Załączone obrazki Załączone obrazki Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0027.jpg   Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0028.jpg   Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0029.jpg  

Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0030.jpg   Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0033.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Tygrysek ; 16.Sep.2004 o 10:43

Domyślnie

I jeszcze troche
    Załączone obrazki Załączone obrazki Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0034.jpg   Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0035.jpg   Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0036.jpg  

Laptop ~5000PLN - prosze o sugestie-pict0037.jpg  

Laser
    Gość

Domyślnie

Dzieki za foto - oto mi chodziło.

Rozwazam jeszcze cos z wynalazkow ARISTO / z opini uzytkownika wiem ze sa warte swojej ceny / jest to asus "montowany" w PL ( podobno )

http://www.comes.com.pl/ - jest jeden wynalazek z Radeonem 9600Pro na pokladzie tyle ze wtedy musi byc 256ramu i Celina 2.8ghz - dyskusja trwa.

Dzieki za wypowiedzi

bas
    bas jest nieaktywny
    Szeregowy bas zero jak zero Avatar bas

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    Dzieki za foto - oto mi chodziło.

Rozwazam jeszcze cos z wynalazkow ARISTO / z opini uzytkownika wiem ze sa warte swojej ceny / jest to asus "montowany" w PL ( podobno )
    Trzymaj sie jak najdalej od aristo. Aristo jest FE. Bawiłem się przez 24h aristo i musiał wrócić do sklepu.

Marki, które można kupić w kolności:
    1. IBM(drogi i głównie kupowany przez firmy, ale faktycznie trudno zrobić mu krzywde),
    2. Toshiba,
    3. HP-Compaq,
    4. Acer,

Marki, które odradzam w kolejności:
    1. Aristo,
    2. California-access,

Wiem, że marek jest więcej, ale brak mi konkretnych doświadczeń w pozostałych przypadkach.

Pozdrawiam BAS
    =[marinet@interia.pl?subject=Mam_Twó....pl] Mój mail

Laser
    Gość

Domyślnie

Co do California Acces to nie jestes pierwszym który to mowi ... koles ma oferte, teraz od niego zalezy czy bierze to czy blaszaka.

PS: Bas znasz jakies sklepy w Łodzi - oprocz MTS ( http://www.notebooki.pl ) gdzie mozna by sprzet poogladac - w tym maja tylko te "troszke drozsze" na pólkach ( a i ich jest tylko pare ) wszystko na zamówienie - w sumie nie ma sie co dziwic.

bas
    bas jest nieaktywny

Domyślnie

Tak szczerze mówiąc to mts jest najsensowniejsze, jest jeszcze karen, act, ls, vobis. Mam jeszcze klienta, który handluje sprowadzanym sprzętem z usa.

Pozdrawiam BAS

Laser
    Gość

Domyślnie

Aha czyli dobrze strzelilem - na MTS, Karen mam juz namiary, w Vobisie namierzonego tego siemensa ( chociaz czy Vobis i Karen to nie ten sam sklep w Geancie na Alejach ? ) LS - kurde oni maja takie rzeczy ?

Thx

bas
    bas jest nieaktywny

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    Aha czyli dobrze strzelilem - na MTS, Karen mam juz namiary, w Vobisie namierzonego tego siemensa ( chociaz czy Vobis i Karen to nie ten sam sklep w Geancie na Alejach ? ) LS - kurde oni maja takie rzeczy ?

Thx
    Karen na piotrkowskiej i vobis na piotrkowskiej to są różne sklepy, oddalone od siebie o jakieś 80 numerów(tak na oko). LS handluje też laptopami, oni generalnie handlują wszystkim na czym da sie zarobić, herkules też ma laptopy, ale to jest typowa hurtownia i tam jest problem z oglądaniem towaru przed kupnem i oni Ci nic nie sprzedadzą jeśli nie jesteś firmą z branży it.

Pozdrawiam BAS

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

odgrzebuje temat bo mnie interesuje notebook do max 5000-6000zl (ale zakup w lutym chyba).
    moze macie jakies opisy testow i porownania itp
    bo to co serwuje wielka ksiega testow chip'a to troche malo jak dla mnie.
    wogle jakie technologie sa stosowane, na co warto zwracac uwage itp.
    zakup w uk lub w pl wiec gwara swiatowa.

pytam bo dostep do kompa bardzo ograniczony mam i bylbym dzwieczny za konkretne linki bo z szukaniem nie mam jak a tak druknalbym to i po robocie poczytal jako lekture do lozeczka

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

Jesli chodzi o koniec sprawy która ja rozpoczałem to ostatecznie kumpel zdecydowal sie na slabsza odmiane tego co posiada Tygrysek - tzn bylismy juz zdecydowani na wersje Tygryskowa ale okazalo sie je juz w tym momencie model jest ten niedostepny ( czytaj byl za dobry za taka cene ) ostatecznie padlo na ten wynalazek http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=21&KatItemCId=2439 w zasadzie to samo tylko ze zamiast P jest C.

Wbrew pozora chodzi bardzo ladnie - pograc sie spokojnie w collina 2004, Kreeda da, coprawda wynik w 3DMarku 2001 nie jest powalajacy ( niecale 1000pkt ) ale wszystko chodzi ladnie.

Jesli chodzi o komponenty - z tego co wygrzebalem to dysk jest Toshiby, naped DVDRW to jakis OEM LiteOna, pamięci Hyunday - jak to sie cholera pisze , chłodzenie calkiem ciche aczkolwiek w mocniejszej wersji ( serie z Radeonem 9600 na pokladzie ) znacznie cichrze - patrzylismy

Jedyne co moze wkurzac to dosc brudzaca obudowa - ale przynajmniej solidnie wykonana, nic nie trzeszczy - aha i taki badziewny "dzyndzzelek" ktory jest wciskany w obudowe jak sie ekran zamyka - naszczescie ci od Siemensa pomysleli ze moze on sie urwac i dodali mozliwosc wylaczenia ekranu za pomoca dodatkowego przycisku

Domyślnie

przyjrzalem sie.
    mysle jednak o
    pentium nie celek - amd nie wchodzi chyba w rachube
    512 ddr ramu
    hdd jakies 40-80 GB
    naped combo bo jednak mysle o zewnetrznej nagrywarce dvdr (mam juz dwa kompy i moglbym ja podpinac wszedzie)
    grafa - jakies 9600
    siec bezprzewodowa sie przyda
    co wiecej to jeszcze nie wiem - bo wiele o tym nie myslalem ale widze ze taki komp jest mi potrzebny i to coraz bardziej (praca na 220voltach ale w uk i w polsce w roznych miejscach - znajomi bo w domu to mam stacjonarke).
    na razie szukam wszelkich artykulow ale wiele przez 2 dni nie znajde bo zaraz znowu spadam do uk. wiec jak cos macie to zapodajcie.
    Sir A C. Clarke

Domyślnie znow mam net

..........szkoda ze nikt ise nie dopisal.

pytanka
    - pentium na jadzrze dothan czy banias - jakie roznice itp
    - czy biorac cos z technologia centrino sa kompy z grafa inna niz zintegrowana - np z jakims radeonkiem 9600?

- czy da sie cos modyfikowac w kompach - wymiana dvd-r na combo, wieksze hdd bo w angli jest to raczej malo mozliwe
    Sir A C. Clarke

Laser
    Gość

Domyślnie

Hmm wlasnie skonczylem przegladac ten art http://pclab.pl/art13670.html mysle ze moze Ci sie przydac

Domyślnie

juz go zdrukowuje i bedzie lekturka do mojej nastepnej wizyty przy kompie

(wiecie jak to boli nie miec kompa o necie juz nic nie mowiac?)

laser - wielkie thx
    Sir A C. Clarke

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia