+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Audigy Platinum-Logitech Z680

Starszy szeregowy tomaszek71 zero jak zero

Domyślnie Audigy Platinum-Logitech Z680

Problem jest duży.Głośniki podłaczone do karty kablem optycznym.Przy zainstalowaniu sterów od creativa dzwięk w AC3 DD,DTS dostaje czkawki (wyglada to tak jakby były dosłownie przerwy w zasilaniu).Przy sterach kxproject problem nie istnieje.Dziwne jest to że dzieje się to tylko na mojej mobo (ASUS A7N8X-E Deluxe).Przy innych płytach głównych np.KT3 Ultra problem nie istnieje.Czy na sterach od Creative czy na kx-acg grają jak wściekłe.Co jest?Moze ktos miał podobny problem? Gość z Creative się dzisiaj poddał.Mi też jajka opadły z szelestem.

Nol
    Gość

Domyślnie

Chyba wiem co to jest - czytałem o tym kiedyś. Chodzi najprawdopodobniej o to, że przegrzewa Ci się czip z kartą muzyczną na płycie głównej. Ludzie rozwiązywali to montując radiator na kość. Poszukaj na forum.tweak.pl w dyskusji o tej płycie - nie jestem pewien, ale tam to chyba było napisane.

P.S. Teraz dopiero doczytałem temat, który sugeruje, że podłączasz głośniki nie do Soundstorma, tylko do Audigy... Teraz to już nie wiem Ale mimo wszystko przeczytaj forum.tweak.pl - tam coś było na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 17.Sep.2004 o 14:33

Laser
    Gość

Domyślnie

Moze to glupie - ale czy probowales zmienic slot w ktory wlozona jest karta ?

Druga sugestia ( chyba tyczy sie tylko przypadku gdy uzywana jest karta zintegrowana ale ) moj asus - bios AMI ma opcje w sekcji ADVANCED - nazywa sie PCI LATENCY TIMER - gdzies czytalem ze kombinujac ta opcja mozna usunac trzaski w glosnikach - ale nie pamietam czy to dotyczylo ogolnie kart dzwiekowych czy tylko tej zintegrowanej...

Domyślnie

Przeleciałem wszystkie PCI oprócz pierwszego bo mam Radka 9700 Pro i musi on miec dobre chłodzenie

Domyślnie

Cholera juz z teściowa mam mniejszy problem a chciałem cholere kilim

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Creative jak dotąd nie potrafił stworzyć karty, która nie obciążałaby nadmiernie magistrali PCI. Ich programiści od sterowników również potrafią wyczyniać przeróżne rzeczy.

Jeśli potrzebujesz sterowników Creative'a, reinstalacja Windowsa z wyłączonym ACPI oraz APCI i ręczne przydzielanie przerwań w BIOSie może być jedynym rozwiązaniem.

Czy wszystkie sterowniki mają certyfikat WHQL, BTW ? Tzn. do chipsetu i wszystkich kart ? Ten Asus jest oparty o którąś wersję nforce, zgadza się ?

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

Stery mają niby certyfikaty.Płyta na Nforce2 400 Ultra.Nie sprawdzałem tego na innej płycie z nforce.na mojej mobo jest ten cały osławiony SoundStorm.Nie znam możliwosci tego układu bo nie mam przekonania do dzwięku z kawałka krzemu ale jeśli dorównuje Audigy to moge przejsć na niego a Audigy schować do szuflady.Zaznaczam ze na płytach na innych chipsetach (sprawdzane na Asrocku na SIS i MSI na KT333) ten problem nie istniał.

P.S Ciężko cos napisać na temat głosników jak cholera są problemy

Nol
    Gość

Domyślnie

SoundStorm jest ponoć bardzo dobry i również podobno od Audigy nie ustępuje. Ale mówię Ci - przeszukaj forum.tweak.pl. Wpisz w wyszukiwarkę model płyty głównej i tam jest o niej jeden zbiorczy wątek. Ludzie również mieli takie problemy (identyczne) i rozwiązywali je lepszym chłodzeniem któregoś z chipsetów.

Domyślnie

Nol poczytałem (tylko 130 podstron w tym topicu) ale tam jest rozwiazanie ale jeśli wykorzysstuje sie SoundStorma.U mnie oczywiście jest w cholere wyłączony w biosie.No i jakby cóś sie przegrzewało to na kx-ach też powinno czkać a gra teraz ok.Moje biadolenie wynika z tego ze potzrebuje dosyc często EAX bo mam syna 9-latka no i pieron gra

Domyślnie

No a jeśli błąd wyniknie z "wady" mobo to ją zareklamuje bo dla mnie jest to nie do przyjecia zebym ja "muzyk-trębacz" o lewych rękach miał grzebać.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia