+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Jaki UPS?

Nol
    Gość

Domyślnie Jaki UPS?

Jestem zainteresowany kupnem zasilacza UPS, który miałby przede wszystkim ochraniać sprzet komputerowy przed wysoce zawodną siecią elektryczną mojego akademika. Obecnie posiadam komputer z zasilaczem o poborze mocy 420W, natomiast panel LCD, na ochronie którego najbardziej mi zależy, pobiera dodatkowe 40W. Zależy mi przede wszystkim na sprzęcie, który przefiltruje wszelkie zakłócenia i zapewni dobre zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Oczywiście liczy się również niezawodność urządzenia, dlatego byłbym wdzieczny za jakiekolwiek rady i podpowiedzi.

I jeszcze jedno pytanie: przeglądałem oferty wielu firm i widziałem UPSy o różnych mocach pozornych. Modele 300VA lub 500VA miały podaną moc czynną na poziomie 300-400W. Zastanawiam się czy mógłbym pod takiego UPSa podpiąć mój sprzęt o poborze 460W. Wydaje mi się, że nie, ale wolę zapytać. Bo jeśli nie mógłbym, to mam kierować się w stronę modeli o mocy pozornej co najmniej wynoszącej 700VA?

P.S.
    A czy jakas bardzo dobra listwa przeciwzakłóceniowa rozwiązałaby mój problem? Znalazłem taki model.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Ja mam ups`a Orvaldi, kupilem chyba za 230zl 650VA. Wszystko jest ok oprocz tego ze jak nie ma pradu i mam wylaczony monitor i go wlacze to restartuje mi kompa. Jak wszytsko jest wlaczone to jest ok przy zaniku pradu. I jeszcze jedno skad wiesz ze twoj komp pobiera 420W
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Nol
    Gość

Domyślnie

Nie tyle wiem, że pobiera, ale może tyle pobrać (maksymalnie) patrząc na specsy zasilacza. Do tego dochodzi LCD który bierze 38W.

Rezerwista *Vojtas* zero jak zero Avatar *Vojtas*

Domyślnie

Ja mam coś takiego (Powercom)

Posiadam tego ups'a gdzieś od 1,5 roku i generalnie spisuje się bez zarzutu (bez awarii i bez sygnalizowania przeciążenia) jedyny feler to dość luźne gniazda połączeniowe ewentualnie troszkę za małe wtyczki kabli połączeniowych dołączonych do tego sprzętu. W moim przypadku miałem problemy z krótkotrwałymi (kilka sek.) ale dość częstymi zanikami napięcia dlatego mam podpiętego do niego tylko blaszaka (w blaszaku dwa twardyski, nagrywarka i napęd DVD plus oczywiście cała reszta) monitor nie podpięty (CRT 19' NEC) musiał bym kupić znacznie mocniejszy sprzęt.

pozdr.
    "Nie ważne jest, gdzie patrzysz, ale co widzisz." - Hanry David Thoreau

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

ja niestety jak to kiedyś palnąłem na seminarce "mam zbyt płytkie bagienko intelektualne aby podjąć konstruktywny udział w dyskusji" ale brałbym się za firmowe rozwiązania z długą gwarancją. moc 700VA to imho wystarczy w zupełności.

co do akademika to powiem jedno - ja mialem tam kompa i 3 rózne płyty głowne, 2 zasiłki i nic nie padło a kable w scianach na alu oparte byly - tak mialem szczęscie.
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Chm siegajac pamiecia do dawnych czasow studenckich.....to na twoim miejscu NOL zostawilbym jednak tego LCD-ka w domciu a do akademika wzial jakas najzwyklejsza padline, byle bylo cos widac. Pewnie wiesz dobrze ze tak cennemu sprzetowi grozi wiele innych niebezpieczenstw pozaprądowych, ze tak to nazwe. A zamiast tego UPS-a kupilbym albo zmontowal tanim kosztem sprzecior po ktorym w razie czego nie bedziesz plakal. Wiem, ze wiecej czasu bedziesz w akademiku i ze nielatwo siedziec przy szajsie majac w chacie dobry sprzet, jednak z tym monitorem to bym sie dobrze zastanowil.
    Za tamtych moich czasow nie bylo co prawda kompow, ale mam doswiadczenia ze swoim sprzetem grajacym i mysle ze to ma wiele wspolnego.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu
    ......... a do akademika wzial jakas najzwyklejsza padline, byle bylo cos widac. Pewnie wiesz dobrze ze tak cennemu sprzetowi grozi wiele innych niebezpieczenstw pozaprądowych, ze tak to nazwe..........
    mówisz o latających krzesłach po pokoju, koszach na smieci wzdłuż całego korytarza, zalatania sprzętu piwem lub innymi trunkami (piwo źle się zmywa) oraz codziennych odwiedzinach znajomych które sprawiają że ciasno jest jak w autobusie MPK, ginących gaśnicach i bałaganu z wężami p-poż, rozbijanymi systematycznie szybami na kortyarzach itp ?

no cóż - ja miałem w akademcu smansunga 14'.

ale czasy się zmeniają
    Sir A C. Clarke

Szeregowy KamilP zero jak zero

Domyślnie

Hej wszystkim

Ja Nol posiadam od niedawna wprawdzie zasilacz awaryjny Active Power 600 VA, ale jestem z niego bardzo zadowolony i kosztował mnie ok. 200 zł. Strona producenta: http://www.activepower.pl/pages/?f=4&p=9&pn=1
    Dodam, że również mam LCD i zawsze zastanawiałem się jak można LCD podłączyć do UPS, ale jednak się da bo po to jest stworzony. Do tego ups'a można podłączyć 3 urządzenia, które chcemy potrzymywać (3-pin wtyczka).

Pozdrawiam

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    mówisz o latających krzesłach po pokoju, koszach na smieci wzdłuż całego korytarza, zalatania sprzętu piwem lub innymi trunkami (piwo źle się zmywa) oraz codziennych odwiedzinach znajomych które sprawiają że ciasno jest jak w autobusie MPK, ginących gaśnicach i bałaganu z wężami p-poż, rozbijanymi systematycznie szybami na kortyarzach itp ?

ale czasy się zmeniają
    Dokladnie tak. Widze ze tylko czasy sie zmieniaja, przyzwyczajenia studenckie nie. No, ale ile to ma swoich dobrych stron hehe
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu
    Dokladnie tak. Widze ze tylko czasy sie zmieniaja, przyzwyczajenia studenckie nie. No, ale ile to ma swoich dobrych stron hehe
    to się chyba nigdy nie zmieni i to jest urok akademika. a z rzeczy związanych "stricto" z kompami to i tak najlepszym motywem tego roku było zawirusowanie całej sieci (znaczy się większości kompów) w moim akademiku i kilku innych a najbardziej rozrabiającym kompem w moim akademiku był komp kumpla z pokoju.ja oczywiście pojechałem na przedłużony weekend i swój wyłączyłem a hdd wiziąłem do domu. przyjeżdzam a tu siec nie dziala. po kilku dnaich warunkowo dziala ale mój pokój odciety w szafce, kierowniczka z żalami do mnie, że rozrabiam itp a ja z textem - pani to nie ja, mnie nie było (a weź tu wytłumacz kobicie jak to było napradę jeśli jedyny adres jaki kojarzy się jej z internetem to adres e-mail'owy a IP i MAC karty to ciemna magia). i co wy na to? po 3 dniach wróciło do normy - znaczy sie ja miałem net a reszta odwirusowywała swe kompy (u mnie nic nie było )

ale wracając do tematu to proszę użytkowników ups'ów o dalsze dzielenie się wrażeniami (bo test na www.chip.pl to trochę mało). sam jestem zainteresowany zakupem bo linia z której mam zasilanie do kompa jest na tej samej co zasilanie w garażu i jak coś się spawa to ......... no własnie.

pzdrwm Nikita_Bennet
    Sir A C. Clarke

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)