Witam. Kumpel otrzymał od swojego dostawcy dwa nowe komputery HP z zainstalowanym systemem WinXP Home. Nagrał tam swój specjalistyczny soft i przekazał dalej swojemu klientowi. No i na testach wyszedł taki zonk, że po wyłączeniu któregokolwiek z tych dwóch komputerów po kilka sekundach uruchamiają się one ponownie. Ponieważ kolega jest trochę zielony, a łańcuszek szczęścia jest dość długi i czasochłonny jeśli chodzi o wysłanie sprzętu do serwisu więc doradziłem mu, że na 95% znam sposób na pozbycie się tego zonka w 5 minut. No i tutaj zasadnicza część.
Kompy nie są wpięte do żadnej sieci, podłączone tylko monitor, kabel zasilania, mycha i klawisze. Nie ma znaczenia czy wyłączy się kompa bezpośrednio z windowsa czy wciśnie przycisk POWER zaraz na POST screenie. Komp po kilku sekundach wstaje ponownie. Obejrzałem dokładnie cały BIOS (jest to produkt Phoenixa) i ogólnie opcji tam jest dość niewiele. Być może istnieje jakiś skrót klawiszowy na odblokowanie jakiś dodatkowych opcji jak CTRL+F1 w Awardzie?
Opcje mówiące o wstawaniu kompa od sygnału z PCI wyłączyłem, wyłączyłem też Onchip LAN Boot Rom. Zablokowałem możliwość wyboru opcji Boot from LAN z POST screena. Innych opcji, które choć w 1% mogłyby mieć z tym coś wspólnego nie ma. Jakieś sugestie?

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem