+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Po co to nie przydzielone miejsce?

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Post Po co to nie przydzielone miejsce?

Witam

Dzisiaj przy "dziobaniu" przy dyskach zauważyłem że windows zostawił sobie 1 MB na końcu dysku stąd moje pytanie po co mu te 1 MB puste?

Jak ktos wie to chętnie się czegoś nowego naucze

pozdrawiam

EDIT:

po kompletnym wykasowaniu dysku na którym były partycję linuksowe ten 1 MB zniknął z informacji o dyskach w menedźerze zadań ciekawe
    Załączone obrazki Załączone obrazki Po co to nie przydzielone miejsce?-untitled.jpg   Po co to nie przydzielone miejsce?-untitled2.jpg   Po co to nie przydzielone miejsce?-untitled3.jpg  

Po co to nie przydzielone miejsce?-untitled4.jpg  
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 05.May.2008 o 15:07 Powód: dodano EDIT :P dodano dodatkowe dwa zrzuty :D
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Tak jakoś dziwnie przydziela miejsce instalator Windows XP - ciężko powiedzieć na co to jest, aczkolwiek dziwne, że 1 MB - zazwyczaj jest to 8 MB.

Domyślnie

No tak Wyglądalo to tak najpierw utworzyłem na tym dysku 30 GB na windowsa i tyle. Zainstalowałem go a potem utworzyłem pod osem już partycję rozszerzoną a w niej dwie po połowie. Tak mniej więcej A dzisiaj po formacie do linuksa ten 1 MB się pojawił a jak wywaliłem wszystko co jego dotyczyło to z menedźera też to zniknęło jak widać hehe

PS-w sumie jakby odpalić płytkę z windowsem to faktycznie ten 1 MB jest tam widoczny co mnie tylko zdziwiło że pojawił się pod windowsem
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Mi nigdy instalator XP nie utworzył takiego wolnego miejsca. No nie pamiętam w każdym razie. A! Wiem! Bo ja sam celowo zostawiam taką partycję niesformatowaną! Do przyszłych ew. celów umieszczenia tam bootloader'a. No właśnie po to może zostawiać to miejsce instalator XP, to w przypadku wielkości 7,8MB - to jest najmniejsza możliwa partycja do utworzenia, jeśli jest to obszar 1MB, to nie jest w postaci partycji, tylko nie wykorzystanego miejsca. Kiedyś mieliśmy z kolegami takie myki, że zostawało właśnie tyle miejsca, a jeśli się próbowało coś z tym zrobić to były przekopki. Miało to jakiś związek, ze sposobem adresowania cośtam i chodziło o to, że po prostu SO nie potrafi uzyskać dostępu cośtam cośtam. Wiem bardzo to wszystko konkretne, ale pamiętajcie, że miałem z takimi rzeczami do czynienia ponad 10 lat temu.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Zgadza się. Dawno, dawno temu w odległej galaktyce były małe HDD takie po 40MB max. Wtedy jak dzieliło się taki wielki twardziel na partycje ( bo DOS 3,33 obsługiwał partycje do 32MB) to wyliczało się dokładnie rozmiary partycji, tak aby nie było żadnych strat. Obecnie też już tego nie pamiętam, ale było to zależne od liczby głowic i sektorów dysku.

Domyślnie

A ja znalazłem na necie coś takiego Iż cytuje:

(...)Tak więc przed konwersją dysku na dysk dynamiczny dokonujemy zmniejszenia istniejących partycji o zadeklarowane przez nas 400 MB. Do tego
    musimy na samym końcu dysku zrobić przynajmniej 1 MB wolnego niespartycjonowanego miejsca, aby mógł zajść proces konwersji (jest to warunek
    konieczny).(...)
    źródło:http://twojepc.pl/artykuly.php?id=wo...jedna_strona=1

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał lee99 Zobacz post
    Witam

Dzisiaj przy "dziobaniu" przy dyskach zauważyłem że windows zostawił sobie 1 MB na końcu dysku stąd moje pytanie po co mu te 1 MB puste?
    Kwestia zaokrągleń przy obliczaniu przestrzeni. Nie warto sobie tym głowy zawracać.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

No, nie sądzę, bo to zawsze to samo zaokrąglenie. I chyba nikomu nie było szkoda tego 1MB, tylko chodziło o dociekliwość. Chęć poznawania świata.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)