+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Overclocking failed or Overvoltage failed

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Overclocking failed or Overvoltage failed

Co jakiś czas pokazuje mi się ten komunikat. Już mi się pokazał ze 3 razy w tym miesiącu. Wcześniej jakoś sobie nie przypominam może kiedyś wyskoczył ale zbytnio się tym nie przejąłem bo po wyjsciu z BIOS bez wprowadzenia zmian system ładował się normalnie.

Co może być przyczyną? Nic w ustawieniach BIOS nie zmieniałem poza zainstalowaniem parę tyg temu AHCI. Czy to może mieć coś wspólnego?
    A dlaczego pokazuja się 2 pendrivey? Ja mam 1. coś w ustawieniach USB sie namieszało?
    Z góry dzięki za pomoc
    Załączone obrazki Załączone obrazki Overclocking failed or Overvoltage failed-over.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 22.May.2008 o 09:27

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Wejdź do BIOS'u i wczytaj domyślne ustawienia (load setup defaults), potem ustaw sobie po swojemu.

A najlepiej to zworką lub mikro-przełącznikiem zresetuj ustawienia BIOS'u.

Domyślnie

Tyle ze po kłopotach z poprzednim modelem troszkę boję się ją tykać. Biosu nie chcę restartować bo nie wiem czy bym potrafił go poprawnie ustawić. Na razie podniosłem nieznacznie napięcie na ramach do 2,15V (było 2,10 )

Może już czas na podkręcenie procka. W załączniku są moje obecne ustawienia. Moze zaproponujecie bezpieczną metodę (najlepiej krok po kroku)
    Załączone obrazki Załączone obrazki Overclocking failed or Overvoltage failed-bios.jpg  

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał Martix Zobacz post
    Co jakiś czas pokazuje mi się ten komunikat. Już mi się pokazał ze 3 razy w tym miesiącu. Wcześniej jakoś sobie nie przypominam może kiedyś wyskoczył ale zbytnio się tym nie przejąłem bo po wyjsciu z BIOS bez wprowadzenia zmian system ładował się normalnie.

Co może być przyczyną? Nic w ustawieniach BIOS nie zmieniałem poza zainstalowaniem parę tyg temu AHCI. Czy to może mieć coś wspólnego?
    A dlaczego pokazuja się 2 pendrivey? Ja mam 1. coś w ustawieniach USB sie namieszało?
    Z góry dzięki za pomoc
    jeśli masz tę płytę dłużej niż rok to można podejżewać bateryjkę podtrzymującą bios , miałem podobne objawy i po zmianie bateryjki uspokoiło się
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

To co piszesz Asterix, może być, owszem. Choć po roku to byłoby bardzo nietypowe. Mam płyty, którym przez 7 lat, a nawet i dłużej wystarcza CR 2032.

Martix, przede wszystkim musisz ustalić co jest powodem i pozbyć się tych objawów, to tak jakbyś niedługo po złamaniu nogi kazał A. Małyszowi skakać.

Domyślnie

nie napisałem wcześniej że moje kłopoty miałem na płycie którą mam obecnie a mam ją od lutego tego roku , pytanie jak długo leżała bateryjka przed zamontowaniem na tej płycie , nie używana bateria też traci na wartości
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro Zobacz post
    przede wszystkim musisz ustalić co jest powodem i pozbyć się tych objawów, to tak jakbyś niedługo po złamaniu nogi kazał A. Małyszowi skakać.
    Też tak sobie pomyślałem ale nie zaszkodzi poczytać.
    Na razie pamiątki zostają na tym lekko podwyższonym napięciu. Ponoć to może pomóc. Zobaczę czy ten komunikat będzie dalej się pojawiać. Kiedyś mi wyskakiwał (może raz na kwartał) ale nic się nie działo więc zostawiłem sprawę.

Domyślnie

Rozumiem. Jeśli dysponujesz multimetr'em to sprawdź napięcie tej bateryjce, albo nawet w BIOS'ie podejrzyj. Powinno być blisko 3V. Oraz, przeczyść kompa i poprawiaj wszystkie kable/wtyczki.

Ja z 2 tygodnie temu miałem taki myk, że chciałem przywrócić nominalne taktowanie swojemu prockowi (ten z banerka P4) i obniżyć również napięcie do nominalnego. Po takiej operacji komp mi się zaczął na raty uruchamiać. Najpierw z kilka sekund się uruchamiał, potem z 2s wył. się zasilacz i potem ponownie włączał i tym razem już pomyślnie. Ponieważ nic nie zrobiłem oprócz zmiany tych dwóch rzeczy (tak mi się wydawało), to przywróciłem do stanu podkręconego. A tu nic, dalej to samo. Potem w akcie desperacji popoprawiałem tak byle jak co poniektóre kable (podotykałem je ) i pomogło. Do teraz się zastanawiam, czy obniżyć te wartości, które chciałem, wolę nawet nie patrzeć na mojego kompa, żeby tylko się nie obraził.

Domyślnie

jak mój szwankuje to dostaje z plaskacza , jak działa prawidłowo to trzeba go pogłaskać
    Pozdrawiam

Domyślnie

Z kompem trzeba jak z dziewczyną chuchać dmuchać głaskać bo inaczej się obrazi

nie mogłem znaleźć w BIOSie tej bateri ale znalazłem cos takiego. Dlaczego tam jest 2 razy ten pendrive? Wkładam go do 2 portów USB coś się pomieszało od tego?
    Załączone obrazki Załączone obrazki Overclocking failed or Overvoltage failed-usb.jpg  

Domyślnie

W podmenu hardware monitor pozycja VBAT.

Podaj model płyty.

Chyba masz Asus'a i znienawidzony przeze mnie BIOS Phoenix / American Megatrends. Nie, że coś z nim nie tak, ale opcje są absolutnie pomieszane, nielogicznie poukładane.

Domyślnie

Zaglądałem do hardware monitor i nie ma vbat
    mobo P5w64

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Można wiedzieć co masz za proca, że jest ustawione tak wysokie napięcie? Jeśli komunikat pojawia się czasami, to wskazuje raczej na niestabilność napięcia zasilania, choć komunikat "fail..." może też się pojawić przy nadmiernie podniesionym napięciu, ale wtedy powinien cały czas widnieć.

Domyślnie

Procek to E4300. Chodzi Ci o napięcie pamięci? Z tego co czytałem to te pamiątki najlepiej się spisują na napieciu 2.1-2.2V a mogą pracować wg producenta do 2.3V Ktoś mi powiedział że tu przyczyna kłopotu najprawd. sa pamiątki i żebym zmienił napięcie na 2.2V (ja i tak dałem mniej 2,15) albo timingi na CL5. Ponoć te Geile są jakieś wybredne.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia