+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 21 z 21

Temat: Zabezpieczony Album Cd Ze ZdjĘciami!

RiT2
    Gość

Angry Zabezpieczony Album Cd Ze ZdjĘciami!

Znajoma przyniosła mi album na CD ze zdjęciami ze ślubu. Chcieliśmy otworzyć zdjęcia w dowolnym programie graficznym. Niestety pojawia sie komunikat: nieprawidlowy format pliku. Otworzylem album, dowolne zdjęcie i probowalem stara metoda: PRINTSCREEN i .. tez nic. Wziolem Corela Capture i tez sie nie udalo. jak to ugryzc?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Masz jakiś pomysł czym może być zabezpieczona płyta?

Możesz zrobić listing albo inne zestawienie żeby pokazać układ plików i sesji na nośniku ?

Czy znajdują się jakieś dodatkowe pliki, poza graficznymi, na tym dysku ?

Czy jest autorun?

Czy można skopiować zawartość na HDD?

RiT2
    Gość

Domyślnie

Zawartosc sie kopiuje na dysk. Ma autorun.
    To jest taki album z wesela w Poznaniu! Oczywiscie fotograf chcialby aby zdjecia byly drukowane tylko u niego! Co za fantastyczna usluga!

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

RiT, odpowiedziałeś tylko na jedno pytanie. Odpowiedz na wszystkie, może będzie wiadomo coś więcej. Bo bez tego to można się tylko domyślać z czego korzystał ten pstrykacz.

RiT2
    Gość

Domyślnie

Plyte znajoma zabrala! Odpowiem w poniedzialek! ((

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

a podglądałeś nagłówki plików "graficznych"? jak to wygląda? a pod innym systemem niż winda ( np dos i sea lub qpv)
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

Starszy plutonowy Tygrysek zero jak zero Avatar Tygrysek

Domyślnie

Cytat Napisał RiT2
    Zawartosc sie kopiuje na dysk. Ma autorun.
    To jest taki album z wesela w Poznaniu! Oczywiscie fotograf chcialby aby zdjecia byly drukowane tylko u niego! Co za fantastyczna usluga!

To aukrat moja brazna
    Po pierwsze nie drukowane tylko naswietlane.
    Po drugie moge sie założyć iż usługa była umawiana na zdjęcia a nie na nośnik z zdjęciami.
    Kazdy fotograf cenni swoja prace. Wiesz ile kosztuje sprzet to zrobienia dobry zdjec? Wiec sam rozumiesz ze nie daje sie .jpg tak aby kazdy mogl sobie odbic to Media Markt zdjec za 50 gr.
    W moim zakładzie takiego typy cd sa robione programem Flip Album, nie wynikalem jak on dokładnie zabespiecza pliki. Ale ponoc jest skutecznie.
    Jedno jest pewne ze kazdy chce chronic swoja prace. Ale jesli ktos na prawde by chcial dostac .jpg to spoko placi dodatkowo i nie ma problemu.

Tak wiec za "...fantastyczna usluga!" trzeba płacic.
    ..::TyGrYseK::..

Domyślnie

@Tygrysek, zamawiajac usługę tego typu jak robienie zdjeć to IMO efekt pracy fotografa jest moją własnością i to co bedę robił poźniej z tymi obrazkami i gdzie je powielał to już moja sprawa, to że dalismy się wmanewrować w licencje na oprogramowanie które nic nie gwarantują a tylko ograniczają to nie znaczy że tak ma być we wszystkich dziedzinach życia. ja takie ograniczanie funkcjonalnosci mojej własności traktuję na równi z zabezpieczeniami płyt cd ktore tylko utrudniaja legalnym userom życie, czyli uważam to za ****.
    BTW mniemam iż fotograf mial zapłacone za zrobienie zdjeć i wpakowanie ich na jakikolwiek nosnik bo negatywu już przecież nie ma, nie sądze żeby ktoś sobie życzył aby zdjecia były zabezpieczone w jakikolwiek sposób przed właścicielem, w tej sytuacji wyglada to tak iż to zakład fotograficzny uzurpuje sobie prawa do przedmiotu który nie jest jego własnoscią (uniemozliwienie obrobki zdjęć jest taka własnie próbą i prosze nic pisać o cenieniu swojej pracy bo to tu pasuje jak pięść do nosa, fotograf to najemnik i ma zrobić to za co mu zapłacono i tylko to )
    BTW Twoje wyjaśnienie jest lekko kuriozalne, kiedyś fotograf robił zdjecia wywoływał tyle kompletów ile było uzgodnione i oddawał negatywy (teraz to płyta cdr z plikami jpg lub raw) a w opisanej przez RiT2 sytuacji wyglada to tak że te negatywy(jpg'i) sa przypisane TYLKO do tego fotografa(zakldau fotograficznego) i dodatkowo to on ma nad nimi pełną kontrolę. wychodzi na to że w każdej sytuacji trzeba bawić się w biurokratę i przy kązdym bzdecie spisywać umowę określającą nasze wymagania bo można obudzić się z ręką w nocniku

Nol
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem cana ma rację - jeśli płacę za zdjęcia, to dostaję je do ręki wraz z negatywami i mogę sobie zrobić z nimi co chcę. Przecież jeszcze zanim wkroczyła cyfrowa era do warsztatów fotograficznych, to dostawałeś zdjęcie i negatyw (tak było w moim przypadku). A teraz co? Nagła zmiana? Dla mnie nie ma sensu nagrywanie zdjęć na nośnik, którego nie mogę odczytać. To już lepiej nie nagrywać i nie marnować kasy na płyty.

P.S.
    Zastanawiam się czy ten fotograf uprzedił klienta, że nośnik będzie dla niego praktycznie bezużyteczny... pardon, będzie użyteczny, ale tylko u niego. To ciekawe co by się stało, gdyby ktoś wyjechał do innego regionu kraju/świata lub gdyby fotograf zwinął swoją działalność.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 03.Oct.2004 o 08:07

RiT2
    Gość

Domyślnie

Tygrysek! Mam nadzieje, ze Ty szanujesz wytwory intelektualne innych i jestes ... w 100% legalny! Dobrze, ze klient jeszcze moze dostac zdjecia do reki i obejrzec. Uwazam, ze w tym szalenstwie posowamy sie za daleko.
    Zdjecia zostaly zrobione softem Flip Album.

Domyślnie

Cytat Napisał cana
    BTW mniemam iż fotograf mial zapłacone za zrobienie zdjeć i wpakowanie ich na jakikolwiek nosnik bo negatywu już przecież nie ma.......
    .....BTW Twoje wyjaśnienie jest lekko kuriozalne, kiedyś fotograf robił zdjecia wywoływał tyle kompletów ile było uzgodnione i oddawał negatywy (teraz to płyta cdr z plikami jpg lub raw) ...........

Niech RiT2 powie dokładnie za co mial zapłacone fotograf bo moge sie zalozyc ze na pewno nie mial za oddanie zdjec ana cd tylko za zdjecia.

Napisales ze "kiedyś fotograf robił zdjecia wywoływał tyle kompletów ile było uzgodnione i oddawał negatywy" Widze ze nie masz pojecia o czym piszesz. Nigdy fotograf nie umawial sie na negatywy ale zawsze na zdjecia. Zapytaj sie kogos kto mial zrobiona sesje np w studio dawno dawno temu czy ma negatywy Bzdura nikt ich nie ma Zawsze zostaja u fotografa
    No chyba ze inaczej umówli sie z fotografem
    Jak juz wypowiadasz sie w ten sposob to przejdz sie do jakiegos labu gdzie robi sie takie zdjecia i zapytaj sie dokładnie....Bo jestes w niewiedzy.

Domyślnie

Cytat Napisał RiT2
    Tygrysek! Mam nadzieje, ze Ty szanujesz wytwory intelektualne innych i jestes ... w 100% legalny! Dobrze, ze klient jeszcze moze dostac zdjecia do reki i obejrzec. Uwazam, ze w tym szalenstwie posowamy sie za daleko.
    Zdjecia zostaly zrobione softem Flip Album.

A tu Cie zdziwnie
    Windows xp wersja home - 495 zloty
    Flip Album 5 professional - 709 zlotych
    Oporogranowanie IPC SHOPPER II KODAK - 3,239 zlotych
    Adobe PhotoShop 7.0 - 2,842 zlote
    Fakturowanie dla Windows - 242 zlote
    McAfee VirusScan v8 - 195 zlotych
    Total Commander - 135 zotych

To sa pragramu jakie mam na kompie ktore potrzebuja licencji
    Zapraszam do mnie to pokarze Ci na wszytsko faktury i licencje. Dalej sadzisz ze nie jestes w 100% legalny ?

Druga kwestia jest taka ze nie porownoj mi wielkich zagranicznych koncertów
    i polskich fotografów Nawet nie wiesz przez ostatnie kilka lat jak wiele labów upadło NIe dajac rady konkurowac z wielki koncernami jakimi jak np. Rossman Wied dlatego sadze ze np taka prace trzeba szanowac

RiT2
    Gość

Domyślnie

Zaskoczyles mnie pozytywnie! Ale dalej uwazam, ze nie tedy droga. Skonczy sie na tym, ze klient wykupi jeden komplet. Reszta to skan i drukowanie lub .... skopiowanie albumu na kompakty i rozdanie rodzinie. Jeszcze nie sprawdzalem czy tak mozna ale ...sposob sie znajdzie!
    Skonczmy ta dyskusje bo ona do niczego nie prowadzi!

Domyślnie

Cytat Napisał RiT2
    Zaskoczyles mnie pozytywnie! Ale dalej uwazam, ze nie tedy droga. Skonczy sie na tym, ze klient wykupi jeden komplet. Reszta to skan i drukowanie lub .... skopiowanie albumu na kompakty i rozdanie rodzinie. Jeszcze nie sprawdzalem czy tak mozna ale ...sposob sie znajdzie!
    Skonczmy ta dyskusje bo ona do niczego nie prowadzi!

U mnie w firmie jeski ktos chce CD i umotywuje to tym ze che aby rodzina oglada sobie na kompie lub na Dvd zdjecia to wypalam to w VCD i nie wnikam dalej. Ale chodzi oto ze fotograf dajac cd z jpg doprawadza to tego ze juz wiecej moze nie zobaczyc czlowieka A wielkie koncerty beda robily kase A rodzimy przemysl bedzie udapal. Taka malo optymistyczna wersja.

Domyślnie

Cytat Napisał RiT2
    ...Reszta to skan i drukowanie lub .... skopiowanie albumu na kompakty i rozdanie rodzinie. ....

Co do skanowanie to jest dostaliscie to na papierze PORTA ENDURA KODAK to słabo bedzie troche z scanowaniem, bo papier na ma fakture ktora podczas scanowania odbija sie co nie co.

Dobra konczymy temat. Powiedz mi jeszcze ile kosztuje reportarz z Ślubu w was. Dla przykładu u mnie w firmie to to wygada tak iz Reportaz z slubu kosztuje 350 zlotych z teczo jest okolo 60 szt zdjecia w formacie 13x18 dodatkowo cd w VCD lub FilmAlbumie kosztuje 0 zlotych a za gotowe CD w jpg trzeba dopłacic 100 zlotych. I jeszcze jedno wiekszosc zdjec robimy analogowymi apartami ale zamiast negatywów dajemy takze CD bo jest to wygodniejsze dla klienta. Mysle ze dodadkowo 100 zlotych to jest rozsadna cena.

Domyślnie

@Tygrysek, zdziwisz się, ale mam negatywy zdjęć i znajomi oraz rodzinka też je otrzymywali ( urodziłem i pierwsze zdjęcia miałem robione/sam robiłem duzo wcześniej niż nastała epoka upakowanych elektroniką lustrzanek i płyt cd, że nie wspomnę już o cyfrakach i pamiętam jak to drzewiej bywało tak samo jak teraz jak znajomi otrzymują zdjęcia na cd to niezabezpieczone w tak "ciekawy" sposób przed właścicielem i można sobie je obrabiac jak kto chce, ale nasuwa mi się pytanie kto jest włascicielem tego materiału, fotograf czy osoba która zapłaciła za zdjecia?

w jednym natomiast się zgadzamy ja też nie lubię siuperhipermarketów i tym podobnego badziewia i w wypadku zdjęć alles to kwestia umowy

pozdro

RiT2
    Gość

Domyślnie

Niestety nie pytalem sie o cene reportazu, nie znam umowy z fotografem. Znajoma tylko chciala abym to obszedl.

Domyślnie

@cana Jesli zakładajac ze ktos zamawia zdjecia jako odbitki wiec wydaje mi sie ze to Fotograf staje sie włascicielem materialu. Ale jesli osoba zamawia zdjecia jako negatyw albo cd to w tym momencie raczej mozna by sadzic ze to ona jest włascicielem materialu. Ale teraz wezjmy np taka sytuacje czysto teoretyczna Ze ktos zamawia zdjecia - nagatyw (teoretycznie jest włascicielem materialu) i dostaje gdzie tam super nagrowe za zdjecie roku i 100 tys $ nagrowy. Powiedz mi ze fotograf nie wystapi do sadu oto ze to on jest faktycznym włascicielem materialu. Jesli nie beda miec na pismie tego ze fotograf zrzekł sie praw autorskim to wydaje mi sie ze przegraja rozprawe. Ale to tylko czysto teoretycznie myslac

Domyślnie

@Tygrysek, pierwej to musi udowodnić że to on robił, co przy braku negatywu jest mało prawdopodobne + "ciekawe" interpretacje przepisów serwowane nam przez jurystów = ciekawa sprawa

Domyślnie

@cana
    Ale jesli przyjac ze pocis wystrzelony z reworweru posiada ślady takie ze biegli sa w stanie stwierdzic, dopasowac posic do pistoletu To i moze beda w stanie dopasowac negatyw to aparatu hi Gorzej bedzie z dopasowaniem .jpg do matrycy

RiT2
    Gość

Domyślnie

Mysle, ze kwestie "moralne" zostaly zakonczone a teraz przejdzmy do meritum sprawy: jak sprobowac te zdjecia "odzyskac"?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia