"Posłowie PiS złożyli w Sejmie stosowny projekt ustawy. I znaleźli sojuszników nawet w PO. Minister infrastruktury zlecił sporządzenie ekspertyz, jak się ma włączanie świateł do bezpieczeństwa na drodze..."
Żródło: Interia.pl Zgaśmy światła w autach
TAK
NIE
"Posłowie PiS złożyli w Sejmie stosowny projekt ustawy. I znaleźli sojuszników nawet w PO. Minister infrastruktury zlecił sporządzenie ekspertyz, jak się ma włączanie świateł do bezpieczeństwa na drodze..."
Żródło: Interia.pl Zgaśmy światła w autach
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
jazda ze światłami non stop to bezsens , dawno , dawno temu , za górami i lasami jeździło się bez świateł i wszystko było ok , dzisiaj też wiadomo że jak się ściemnia to należy włączyć światła , zamiast przepisów powinien ktoś wymyślić urządzenie które włącza światła automatycznie przy odpowiednio niskim oświetleniu dróg ( zmrok , tunele , inne okoliczności ) i to wszystko , mam nadzieję że zniknie ten idiotyczny przepis , pozdro dla kierowców![]()
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
Dawno, dawno temu się chodziło, później jeździło konno (wybierz inny środek) upłynęło X lat i były powozy konne a teraz brykamy autami, nierzadko z prędkością 100 i wyżej i uwierz, światła naprawdę poprawiają widoczność. Jeżdzę autem więc mogę sam ocenić różnicę.
Natomiast bezsensowne może być nałożenie na to nakazu.
Nota bene mam nadzieję, że wszyscy co tak głośno protestują przeciwko światłom mijania w dzień, nie używają też klimy w aucie (u mnie zjada od 1,5 do 2 l/100).
Moim zdaniem wszystko powinno wrócić do poprzednich "ustawień". Jeżeli chcesz włączyć światła w dzień - to włącz, jeżeli nie - to wyłącz.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Żyjemy w takim kraju w jakim żyjemy. Przy nieco gorszej pogodzie i np. na osłoniętej drzewami, krętej drodze, światła mają olbrzymi wpływ na to czy ktoś nas zauważy czy nie - nawet o 12 w południe. Jeżeli zapalone światła nie będą nakazem, to 99% kierowców zapewne będzie wolało zaoszczędzić te 0.5l/100 - a 0.5% wypadków śmiertelnych więcej będzie tego skutkiem. Ja wolę, żeby tych 0.5% ludzi żyło i nie mam nic przeciwko żeby wszyscy mieli nakaz tylko po to, żeby CI którzy jeżdżą po tych krętych, osłoniętych przez drzewa drogach mieli zapalone światła...
Nie chcę być źle zrozumiany. Wiem, że auto więcej pali i że więcej wypadków powodują kierowcy z % we krwi. Ale czy nie warto zaświecić?
tyle ze wedle ostatnich doniesien (zaslyszalem w wiadomosciach) przy wlaczonych swiatlach wypadkow bylo wiecej...wiec jak to teraz jest?
Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca
posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220
Jestem za nie zmienianiem tego przepisu, choć faktycznie w przypadku silnego słońca światła są zbyteczne... Niestety na wielu skrzyżowaniach problemem jest ograniczona widoczność (trawa, drzewa, krzewy itd). Mnie znowu wkurzają dziady, którzy zakładają nieprzepisowe żarówki, albo podrabiane ksenony, które oślepiają... Oczywiście nie stać ich nawet na fachowe wyregulowanie świateł. Mimo wszystko wypadki mają odzwierciedlenie w coraz większej głupocie i większej ilości nowszych pojazdów, których użytkownicy "myślą", że elektronika zrobi za nich wszystko...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)