+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Remote Desktop / sterowanie kompem przez net

Nol
    Gość

Domyślnie Remote Desktop / sterowanie kompem przez net

Szukam jakichkolwiek informacji na temat możliwości sterowania, a w zasadzie administrowania, komputerami przez internet. Od jakiegoś czasu pilotuję na odległość wszelkie sprawy związane z komputerami rodzinki i często muszę poświęcać czas na instruowanie kogoś via GG/Tlen/mail. W wakacje jeszcze nie obciążało mnie to za bardzo, ale teraz w czasie semestru akademickiego pojawi się z tym problem. Dlatego szukam narzędzi, które zapewniłyby mi dostęp do innej maszyny z możliwością zmiany różnych ustawień, nawet driverów itp. Pewnie już wiecie o co mi chodzi, więc przejdę do następnego akapitu...

W akademiku siedzę na Windowsie 2003 i chciałbym sterować z niego systemami Windows XP i Windows 98 (w przypadku tego ostatniego to pewnie niewykonalne). Gorsza sprawa, kiedy stukam z domu ze starego Windowsa 98, bo wtedy chciałbym móc sterować Windowsem 2003 i Windowsem XP. Ewentualnie mogę zamienić tego Windowsa 98 na Windowsa 2000, ale nie wiem czy to ma sens na Celeronie 366MHz i 64 MB RAMu... Poza tym musiałbym wymusić na naszej administracji uczelnianego systemu MSDN AA umieszczenie polskiej wersji Windows 2000 na serwerze. Mam zarejestrowaną wersję ang., ale to jest kompletne nieporozumienie, bo nie ma w niej polskich czcionek (ustawień regionalnych)!

Jeśli próbowaliście już cos takiego robić lub macie jakieś informacje na ten temat, to proszę o pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 10.Oct.2004 o 09:34

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    Szukam jakichkolwiek informacji na temat możliwości sterowania, a w zasadzie administrowania, komputerami przez internet. Od jakiegoś czasu pilotuję na odległość wszelkie sprawy związane z komputerami rodzinki i często muszę poświęcać czas na instruowanie kogoś via GG/Tlen/mail.
    Może to głupio zabrzmi, ale warto się spytać jakiegoś PRAWDZIWEGO hakera.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Nol
    Gość

Domyślnie

Lol! Może masz rację... Jakieś inne porady?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Bardzo długo tak pracowalem. Komputer w domu z uruchomionymi wszystkimi usługami, pocztą, serwer apache itd. Drugi komputer w pracy. Na komputerze w domu Windows XP w pracy 98. Na tym z XP masz zdalny pulpit. Na tym z windows 98 musisz zainstalować klienta Remote Desktop. Jest to najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie, nie mówić już o najwyzszej wydajności i bardzo dużej wygodzie.
    Jest kednak sprawa o której zapomianć nie można. Neostrada, lub modem, mają zmienne IP. Tutaj dwa wyjścia, ktoś dzwoni do Ciebie, podaje swoje IP i wtedy się logujesz. Albo instalujesz u klientów jakąś usługe DynDNS z klientem np. DynSite. i Wtedy przy pomocy klienta łączysz się np. z ciocia.no-ip.com.
    Jeżeli taki komputer "siedzi za" modemem ze switchem, wtedy pamiętaj żeby ustawić dla tego z którym chcesz się połączyć DMZ, ułatwi to sprawę, ale zmniejszy bezpieczeństwo jednsotki.
    Ale tutaj jest kolejny kłopot, bo niektórzy mogą mieć np. jakiegoś firewalla. Wtedy muszą być przy komputerze gdy się chcesz do niego przyłączyć i zatwierdzić podłączenie.
    Systemy z Remote Desktop to - Widows 2000 SP4, Windows XP (HE/PRO) i Windows 2003. Mogą się łączyć miedzy sobą. Żeby można było nimi administrować, trzeba na Windows 98/ME zainstalować klienta Remote Desktop.

Teraz kwestia administracji systemami 98/ME. Tutaj nie ma narzędzia z Microsoftu, tutaj trzeba sobie poradzić inaczej. Poszukaj w sieci czegoś co nazywa się WinVNC. Wygodne, darmowe i proste.

Szeregowy yorg zero jak zero Avatar yorg

Domyślnie

Remote administrator - to to czego szukasz.

Instaluejsz w kompie ktorym chcesz zarzadzac serverek a na swoim klienta.

Zalety:
    chodzi na wszelakich windowsach
    moze korzystac z dowolnego portu zdefiniowanego przez Ciebie
    dostep do kompa ktorym zarzadzamy moze byc chroniony haselkiem
    mozna zdefiniowac parametry polaczenia - ilosc kolorow oraz szybkosc odswierzania

Wady:
    nie jest darmowy

Jak chcesz to uderz na moje GG to dostaniesz program+ulepszacz

GG to 1706185

Nol
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedzi. W ciągu najbliższych tygodni postaram się uruchomić takie połączenia pomiedzy paroma kompami. Napiszę jak to wszystko działa

Szeregowy yorg zero jak zero Avatar yorg

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    Wielkie dzięki za odpowiedzi. W ciągu najbliższych tygodni postaram się uruchomić takie połączenia pomiedzy paroma kompami. Napiszę jak to wszystko działa
    Jak bys mial ochote na testy to zapraszam - odezwij sie na priva

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia