+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Niebywałe,śmieszne,głupie... czyli co można zrobić z Kompem.

Starszy sierżant warrior ma szanse Avatar warrior

Talking Niebywałe,śmieszne,głupie... czyli co można zrobić z Kompem.

Zakładam ten wątek z myslą o wszystkich forumowiczach, otóż w tym temacie możecie napisać jakie zdarzenia - śmieszne , głupie aczkolwiek ekstremalne mieliście użytkując komputer.

Ja takowych zbytnio nie miałem, jedyne zdarzenie (takie drobne) to jak kupiłem klawiaturę z firmy HAMA płaską - i była postawiona na stopkach , by leżała pod kątem - efekt : tak mocno i intensywnie klikałem w klawiaturę, że po niecałym półrocznym użytkowaniu przybrała kształt litery U , i cały środek klawiatury przestał działać.

Może mniej o Pecet , ale jak pierwszy raz wziąłem miernik w swoje ręce, nie mając bladego pojęcia - mierzyłem wszystko co się dało, baterie płaskie zasilacze 12 V, do czasu... nie regulącąc miernika włożyłem kable do kontaktu :
    - korki wybiły, a z miernika (analogowy) wskaźniki wyleciały i siwy dym.

Przykład inny : podpięcie kabli z zasilania 220 V ( dawno temu) przez młodeszego kuzyna ( ok. 9 lat wtedy miał) - do żaróweczki od latarki - efektów nie piszę - istny Jackass.

A jakie są wasze doświadczenia ?
    P * O * Z * D * R * A * W * I * A * M

SZCZĘŚLIWY TATO

Piszę poprawnie - FULL POLISH.

Globetrotter ALCapone ma szanse Avatar ALCapone

Domyślnie

Jeszcze za dawnych czasów, wpadłem na pomysł żeby zamontować sobie takiej domowej roboty regulator (wł i wył, oraz szybko i wolno (7 i 12 V) ) dodatkowych wiatraków do obudowy. Wszystko ładnie pięknie polutowałem, zamontowałem ... odpalam no i coś nie tak. Działał tylko 1 z 2 wiatraczków. Lookam tam sobie i widzę że zapomniałem jednego kabelka z drugim zlutować i wpadło mi do głowy by na szybko (przy włączonym kompie) "styknąć" te 2 kabelki w celu sprawdzenia czy będzie działało Jak żem styknął tak iskry jakieś poszły, komp się wyłączył i padł mi wtedy na szczęście tyko dysk

Inna historyjka, to kiedyś mieliśmy takie lampeczki podłączane przy łóżku i wieczorem mama je zawsze zapalała. Wpadłem a pomysł żeby wykręcić żaróweczkę (lampa była podłączona do kontaktu) i zobaczyć co jest w środku ... a w środku były 2 blaszki. Sięgnąłem od tatuśka jakiś kabelek i dotknąłem jednym końcem jedną blaszkę a drugim drugą blaszkę. Pamiętam tylko błysk, dźwięk wywalonych korków, ciemność, a potem KAMIL !

Jeszcze o to taką wpadkę z prądem miałem. Mieliśmy takiego kaseciaka HANIA (jeszcze na wsi gdzieś jest i w pełni jest sprawna ). Do Hani leciał kabel zasilający, który u nas był lekko "zatemperowany", ponieważ trzeba było bardzo "głęboko go do HANI włożyć" Wyjąłem tą końcówkę z radyjka i widoczne były takie 2 blaszki. Dotknąłem ich kciukiem (drugi koniec kabla w gniazdku) i pamiętam tylko że mocno mnie popieściło

Na razie tyle, może coś mi się jeszcze przypomni
    I AMD Athlon II X4 620 II Grigabyte MA770T-UD3P III 4 GB RAM DDR III 1333 MHz IV ATI Radeon HD4850 512MB PowerColor PCS V WD Caviar 160 GB 8 MB Cache SATA
    VI Pioneer DVR-111D -> DVR-111L VII LITE-ON CD-RW SOHR-5238S VIII CreativeŸ Inspire™ 4.1 4400 IX Enermax LibertyECO 500W X Antec ThreeHundred
    - - - - - - - - - -
    " Per Aspera Ad Astra "

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

głupie i śmieszne , jak miałem ok 8 lat chciałem wyregulować obraz w starym telewizorze , był wielki , lampowy i miał zdjętą tylną osłonę , patrząc na ekran czy się coś poprawia zacząłem grzebać ręką z tyłu telewizora , jak ktoś pamięta tam były lampy wysokiego napięcia , miałem pecha i dotknąłem tych lamp , dalej nie pamiętam za wiele , pierwszy obraz jaki odzyskałem to zdziwienie na twarzy mojej babci , siedziałem na podłodze , musiałem mieć nie lada tęgi wyraz twarzy bo babcia pytała co mi się stało , nie miałem odwagi aby jej powiedzieć że grzebałem w tv bo jeszcze stary by mi wlepił ekstra parę klapsów

z kompem miałem tylko jeden przypadek , od tamtej pory policzę parę razy zanim coś zmajstruję , w moim pierwszym kompie zabrudziła się soczewka lasera , napęd przestał odczytywać , znajomy dał mi kilka porad jak wyczyścić soczewkę ( niech go szlag trafi ) , po czyszczeniu nadal nie było efektu , pod szkłem powiększającym zobaczyłem jakiś mały brud przyklejony do soczewki , wacik nie radził sobie z usunięciem więc wziąłem sprzęt profesjonalny , śrubokręt zegarmistrzowski , cienki płaski i próbowałem usunąć brud , brud usunąłem , niestety zostawiłem też ślad po śrubokręcie i napęd nadawał się do kosza , miałem kłopot żeby się wytłumaczyć żonie , wpadłem na pomysł że przydała by się nagrywarka , żona zaakceptowała pomysł , w ten sposób pozbyłem się wadliwego czytnika w miejsce nowego palnika , to narazie tyle , może sobie coś przypomnę to jeszcze napiszę

miałem też przypadek ze spinką do włosów , myślę że większość była zainteresowana co się stanie jak wsadzimy dwa końce spinki do gniazdka , pamiętam to do dziś , ile razy zobaczę spinkę do włosów pojawia się uśmiech na mojej twarzy
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 20.Sep.2008 o 13:30
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

Może tak?
    Załączone obrazki Załączone obrazki Niebywałe,śmieszne,głupie... czyli co można zrobić z Kompem.-woman.jpg  
    ©u®E™

Domyślnie

ciekawe że jeszcze ma ktoś takie dyskietki , świetnie nadają się pod kufel
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał asterix Zobacz post
    ciekawe że jeszcze ma ktoś takie dyskietki , świetnie nadają się pod kufel
    Nie zgodzę się - zdecydowanie lepiej pasują płyty

Domyślnie

To zależy jakie ... może takie ? :

To by chyba pasowało pod kufel do piwka

SZCZĘŚLIWY TATO

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

a ja mam taką chistoryjkę z prądem
    kiedy miałem jakieś 6 lat bawiłem się kolejka elektryczną zasilana na baterie 12V (takie duże i płaskie) pewnego razu baterie się wyczerpały i nie miałem zapasowych, a że lubiłem majstrować w zabawkach i wszystkim co elektryczne , postanowiłem wyciągnąć kable od pojemnika na baterie i włożyć je do gniazdka 220 V .
    Gdy włożyłem kabelki do dziurek gniazdka efekt był następujący:
    kolejka podskoczyła do góry jakieś 50cm i wywaliło korki w całym domu.
    Nieszczęście bezpiecznik od linii kontaktów był półautomatyczny, włączyłem go ponownie i dzięki temu nie musiałem przyznawać się rodzicom co zrobiłem a kolejka o dziwo działa do dzisiaj .
    Po zatem wiele razy byłem pieszczony przez prąd a korków wywaliłem mnóstwo.
    Jeśli chodzi o PC to miałem wiele przygód, niestety już nie pamiętam jakie.
    jak sobie coś przypomnę to dopiszę
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

no właśnie kolejka , teraz sobie przypomniałem , w zasadzie pomysł miałem ten sam tylo troszkę inne wykonanie , jak padły baterie to szukałem innego rozwiązania , miałem jakiś zasilacz , nie wiem od czego , niestety nie działał , wtedy znalazłem w domu kabel z wtyczką , drugi koniec kabla oczyściłem z izolacji i tak przygotowany kabel podłączyłem bezpośrednio do torów , wtyczka do gniazdka , ale była jazda , kolejka przejechała ok 15 cm , potem dym i bum , silniczek i obudowa lokomotywy walały się po całej chacie , ale miałem pranie , kolejka Piko , w tamtych czasach to rarytas
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 24.Sep.2008 o 16:26 Powód: porawki
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Napisał warrior Zobacz post

Nie no takie to owszem ale pod beczkę a przynajmniej kega

Domyślnie

Cytat Napisał warrior Zobacz post

Nie no takie to owszem ale pod beczkę a przynajmniej kega

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

@Anabolo - nawet nie czujesz, że dublujesz
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Cytat Napisał Filon by A-men Zobacz post
    @Anabolo - nawet nie czujesz, że dublujesz
    To pewnie przez tą beczkę -

SZCZĘŚLIWY TATO

Domyślnie

hehe , dosiadłem się kiedyś przy kartach do gąsiora z winem , graliśmy w karty we trzech , mieliśmy takie elastyczne wężyki , ciągneliśmy winko bezpośrednio z gąsiora prze te wężyki , dalej nic nie pamiętam
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Napisał asterix Zobacz post
    hehe , dosiadłem się kiedyś przy kartach do gąsiora z winem , graliśmy w karty we trzech , mieliśmy takie elastyczne wężyki , ciągneliśmy winko bezpośrednio z gąsiora prze te wężyki , dalej nic nie pamiętam

hehehehehhe.... no to na te tematy - to może kolejny temacik ? - wiadomo jak jest....

SZCZĘŚLIWY TATO

Domyślnie

no to już sobie wyobrażam co by się tam pisało , nikt by nie zaglądał do innych tematów

teraz do rzeczy , jak mieszkałem z dziadkami to mieliśmy piec , czasami wsadzałem do ognia stare baterie , te płaskie 4.5V , fajnie strzelały , dziadek ciągle się dziwił co tak wali w kominie
    Pozdrawiam

Domyślnie

a to jak kiedyś wrzucałem układy scalone - wyobraź sobie - wybuch za wybuchem - małe, większe i duże wystrzały - i to, to pamiętam dobrze.

SZCZĘŚLIWY TATO

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)