+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Nie czyta płyt:(

Szeregowy majkel1982 ma szanse Avatar majkel1982

Domyślnie Nie czyta płyt:(

Witam wszystkich na forum, jestem tu nowy...
    Mam problem z radiem samochodowym, nie czyta prawie żadnych płyt, czyta płyty tylko niektórych producentów i z niektórych nagrywarek, oryginały czyta dobrze! Jest bardzo wrażliwe na dziury na drodze i zamiast przeskoczyć na chwile na dziurach to potrafi sie zawiesić (error).
    Czy jest jakiś sposób na mój problem, dodam tylko że czyściłem laser kilkanaście razy już i jest albo gorzej albo tak samo
    Z tyłu radia są jakieś 2 pokrętła... może nimi pokręcic

bo wkurza mnie to że musze nagrywać muzyke tylko u jednego znajomego tylko na płytach Supratecach pomaraańczowych i tylko na niskich prędkościach... (((

Z góry dzieki za pomoc!

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam.

Nie wiem co to za radio, ale bardzo prawdopodobne jest ze kluczem do sukcesu jest nagrywanie na dobrej jakosci nosnikach przy stosunkowo niskich predkosciach ( ostatnio nagrywalem dla znajomego płyte audio - radio fabryczne z nowego Seata Ibizy zdaje sie nagrywalem 16x na nosniku marki dysan ) i tez mial problemy z odczytem a na dziurach poprostu przerywał.

Proponuje uzbroic sie w dobrej jakosci płyty ( Verbatim, TDK, .... ) i troche cierpliwosci - nagrac na probe pare płyt z predkoscia dajmy na to 2x, 4x 8x 12x i zobaczyc jaki bedzie efekt.

Co do czyszczenia optyki - skoro jest juz czysta to albo powoli sie zuzywa i "gubi sciezki" na np dziurach czy podczas wstrzasów ( dlatego wymaga dokładniejszego zapisu ) albo poprostu jest powiedzmy "skalibrowana" na płyty tłoczone.

To wszystko co chwilowo mi przyszlo na mysl

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

A ja proponuje zmienic radio na takie z pamiecia 5 sekundowa przeciw wstrzasom, polskie drogi sa uslane dziurami wiec tak czy siak bedziesz sie denerwowal przeskokami.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Moje radio to Clarion więc nie jest takie złe...
    Na dziurach to wiadomo - musi przeskakiwać ale to powinne być sekundowe przycięcia a nie zawiecha na 5 minut a to juz nie jest normalne.

I jeszcze jedno - jak już pisałem sa dwa pokrętła z tyłu radia. Gdzieś mi się obiło o uszy że można dostroić laser żeby lepiej czytał. Znajomy w wieży domowej przy laserze ma pokrętło i nim właśnie "naprawił" słaby laser...

Czy ktoś się z tym spotkał

POZDRO_ALL
    ....:::: www.blackdrivers.prv.pl ::::....

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam.

To o czym mówil znajomy to rzeczywiscie jest mozliwe - czesto przy mechanizmach producent instaluje "sróbki" którymi dostraja sie moc lasera - niektorzy podkrecali tak swoje wieze zeby czytaly płyty RW, niestety taki zabieg moze doprowadzic do szybszej awari badz tez przy zbytnim przekreceniu natychmiastowego zgonu - wszystko zalezy od wprawy.

Nie jestem mocno zorietowany w samochodowych odtwarzaczach cd ale mysle ze takie pokretło było by raczej umieszczone wewnatrz urzadzenia, podaj moze dokladny model tego odtwarzacza moze cos uda sie ustalic.

Domyślnie

To radio to Clarion DB318R ale nie wiem czy to pomoże....
    a te pokrętła to jest cos takiego: nie są to zwykłe żadne gałki tylko takie jakby malutkie urządzenia z "szparką" na śrubokręt... wlutowane w płytkę wewnątrz radia... a w obudowie radia są otworki żeby mieć dostep do tych pokręteł... są dwa - jedno wieksze drugie mniejsze.

I jeszcze pytanie: chętnie zaryzuje i nimi pokręce ale jak to robić włożyć płytke której nie czytało dotychczas... i pokręcać powoli aż do jakichś zmian czy lepiej na wyłączonym zasilaniu przestawić i próbować a może te śrubki są do zupełnie czegoś innego co można ewentualnie zepsuć oprócz lasera tymi pokrętłami?

DZIEKI ZA ODPOWIEDZI
    ....:::: www.blackdrivers.prv.pl ::::....

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majkel1982
    I jeszcze pytanie: chętnie zaryzuje i nimi pokręce ale jak to robić włożyć płytke której nie czytało dotychczas... i pokręcać powoli aż do jakichś zmian czy lepiej na wyłączonym zasilaniu przestawić i próbować a może te śrubki są do zupełnie czegoś innego co można ewentualnie zepsuć oprócz lasera tymi pokrętłami?

DZIEKI ZA ODPOWIEDZI

Ja osobiście nie polecam żadnego kręcenia. Powód jest prosty - bo tak naprawdę nie wiemy do czego te śruby służą. Zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, to poszukaj w sieci instrukcji do tego odtwarzacza, w której powinien widniec opis w/w pokręteł. Bez tego nie powinieneś się nawet za kręcenie zabierać, bo istnieje duża szansa, że coś zepsujesz.

Jesli nic nie znajdziesz, to wejdź na stronę www.elektroda.pl, zarejestruj się na tamtejszym forum i w dziale Car Audio szczegółowo opisz swój problem i zapytaj o te pokrętła. Oczywiście podaj model radia Na tym forum często udzielają się zawodowi elektronicy i z pewnością dowiesz się do czego te pokrętła służą.

Starszy plutonowy pietrek zero jak zero Avatar pietrek

Domyślnie

Nol, tu masz 100% racji
    ja kiedys krecilem - efekt: moj syn mogl zobaczyc potem co jest w srodku
    taka jest ta elektronika, scalaka latwo rozwalic, ale nie tak latwo go naprawic
    kiedys mozna bylo naprawic wszystko, teraz jest inaczej
    Z powazaniem,
    pietrek
    ( lossless audio hub forever http://www.lossless.prv.pl )

Szeregowy Malcan ma szanse

Domyślnie Witam też mam problem

Ja mam taki problem że jak wkładam płyte do radia to wciąga ja słychać że próbuje ja odczytac ale po chwili płyte wypycha i zwou ja wciąga i po chwili nowu ja wypycha. podczas gdy płyta jest w środku cały czas jest napis cd loud. jest to radio panasonica ale dokładnie modelu nie pamiętam. może ktoś iwe co to może być? proszę o pomoc. z góry dziękuje i pozdrawiam

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Ale tu bałagan się zrobił - odpowiedzi mijają się trochę z prawdą.. Po pierwsze sprawny kompakt w car audio niepowinien przeskakiwać tylko ewentualnie się zatrzymać w tym miejscu i potem od niego odtwarzać (przeszło mi przez ręce parę starych modeli - oczywiście jeszcze bez buforu! ). To z tą regulacją lasera to prawda - i na pewno to jest głównym winowajcą - tylko niewiem skąd niektózy słyszeli takie bajki, że można podkręcić tak, żeby czytał RW To jest niemożliwe, a tak a propos to się tam niereguluje mocy lasera.. Regulacji można łatwo dokonać - to niejest nic skomplikowanego, o ile znajdziesz właściwy potencjometr (jeśli jest to jeden jedyny potencjometr na głowicy to na 100% to jest ten). Jak chcesz większy opis to przeszukaj posty - już o tym pisałem.

PS. A te pokrętła z tyłu (tzw. potencjometry) to są prawdopodobnie od tunera. Zobacz co tam pisze!
    Najlepiej oczywiście zdobyć instrukcję, tylko że w necie ciężko jest znaleźć schematy, ale jest możliwe - najlepiej suzkać na forach elektronicznych (np. polskie elektroda.pl)
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 25.Apr.2006 o 09:04

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)