+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: C320 nie pali

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie C320 nie pali

Mam mały problem z Ursusem C320. Przeszedł generalny remont silnika, postał przez zimę i teraz... jak się rozgrzeje traci moc i zdycha.
    Filtr powietrza jest ok, paliwo idzie bez przerw, wtryskiwacze są ok. Nawet na luzie zdycha.

Nie mam już pomysłu
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

A pompa wtryskowa? Jak zdycha - są jakieś kłęby dymu z rury czy normalnie. Z tego co pamiętam to powinien mieć dwa regulatory obrotów - jeden aby nie zdechł, drugi żeby się "nie rozbiegał" trzeba by to sprawdzić i wyregulować. Stał z paliwem, czy bez? Wyciągnij i wyczyść smoka. A może winny jest olej albo pompa olejowa po zimie? Jak jest po remoncie to małe luzy itp. więc po rozgrzaniu się jeszcze zmniejszają - może przesadziłeś z wymiarami naprawczymi?
    Pozdrawiam
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Czarcik, wiesz jak człowieka zaskoczyć Byłem pewien że z wątku zrobi się offtopic a tutaj taka niespodzianka

Teraz na poważnie. Spaliny są czarne aż do czasu jak zdechnie, więc wszystko wskazuje na to że paliwo jest przez cały czas dostarczane do cylindrów.

Regulatory obrotów to mogło by być to, ale w momencie gdy dodajesz gazu "z buta" nie mają one znaczenia, a gdy zdycha to próbuję "pompować" ale to nic nie daje.

Olej - jutro sprawdzę.
    Luzy - trudno powiedzieć, wcześniej - przed remontem - co tydzień leciała uszczelka pod głowicą (prawie rutyna ). Ale głowica została splanowana bardzo dokładnie, nowe pierścienie, nie pamiętam czy coś było robione przy tłokach, ale z drugiej strony na 99% tak.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

No cóż powiedziałbym bym że to wina pompy wtryskowej, albo ale oto cię nie podejrzewam złego ustawienia kąta wyprzedzenia zapłonu (wtrysku) i kątów otwarcia zaworów. Czy gdy się rozgrzeje jest wrażenie ciężkiej pracy tak jakby coraz ciężej silnik chodził aż do zdechnięcia - coś jak zatarcie?
    Może gdzieś lewe powietrze dostaje, a po rozgrzaniu szczelina się powiększa itp. trzeba by sprawdzić cały układ dolotowy - kolektor i całą resztę. Zapchany wydech też takim efektem się objawia.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dokładnie jak zatarcie. Nie mam jednego akumulatora i rozrusznika, więc w tej chwili pali tylko pociągnięty.
    Wczoraj ciągnął dobrze, na 6 spokojnie można było się rozbujać do normalnych dla 320 prędkości. Potem ciągnął coraz słabiej. Jak zauważyłem że ciągnie słabo (do pociągnięcia miał nieduże obciążenie, porównywalne do brony z 3 paletami albo płytkich 2 skib) to sprzęgło, gaz żeby wyrównać i powoli wracał do normalnych obrotów. Ale w końcu się nie dało tak i zdechł.
    Potem kolejna próba, pociągnąć ciągnik, odpala ok, przejeżdża o polowe krótszy dystans (możne z kilometr!) i już nie daje się w żaden sposób uratować z buta i zdycha.
    No i z każdym kolejnym razem coraz krócej pracował. Aż w końcu pociągnięty odpala i natychmiast gaśnie.

Pierwsze co przyszło na myśl to układ smarowania, niby był czyszczony przy generalce ale czemu mógłby się zatrzeć?

Układ dolotowy - do sprawdzenia jutro rano.
    Zapchany wydech - całkiem zdjąłem, zostawiłem tylko sam kolektor żeby mi głowy nie urwało

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

może mam pomysł nie w ten temat ale miałem podobne efekty w moim seacie , ja mu w gaz a om zgasł , nie miał mocy i nie ciągnął , z rury czarno że policja się oglądała , okazało się że katalizator był już zapchany , na warsztacie wytłukli porcelankę i zamulanie jak ręką odjął , może to nasunie jakiś pomysł , a może nie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

No to skoro jest wrażenie ciężkiej pracy to mogły być dane za ciasne (tj za duże) np. pierścienie - zimny duże luzy i wszystko ok. rozgrzany luzy coraz mniejsze i wiadomo co albo coś z układem smarowania - czasami zapycha się smok od pompy oleju albo i ona jest do du..y. A jak z temperaturą - chłodnica sprawna itp.?
    Pozdrawiam

PS Asterix gdzie w tym sprzęcie katalizator....
    Wydech zdjęty...
    Ech znowu tylko trójka... przynajmniej kupon się zwrócił...
    Nie palę to mogę od czasu do czasu zagrać jak jest kopulacj... tj kumulacja.
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 31.Mar.2009 o 23:30

Domyślnie

nie tyle katalizator ale coś w wydechu , jak zimne to wylot ok , jak się nagrzeje to zapycha
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

No ale tutaj wydech to szczątki dla zachowania pozorów i słuchu Asterix, to nie jest ten Czarny Ciągnik z alusami od Blendersów Tu nie ma kata więc i nie ma jak go wytłuc.
    Kiedyś w aucie wytłukłem kata, zajęło trochę, ale zdecydowanie było warto, łatwość wkręcania na obroty znacznie wzrosła. Wniosek - stary katalizator i zapchany (Celica Vgen 1990) więc taka operacja pomogła, ale w nowszych autach nie zawsze uzyskasz zamierzony efekt, szczególnie że sondy mogą zwracać inne wyniki niż ma komputer a ten wariuje wtedy i podaje np. zbyt bogatą mieszankę.
    BTW, straciłeś na tym wytłukiwaniu chyba około 200 zeta, wiesz o tym? Mogłeś kata sprzedać a na szrocie kupić i wspawać samą puszkę. Strumienicy nie warto bo jak na przeglądzie technik zobaczy ze w dowodzie masz katalizator a tam rura to masz kilkaset złotych w plecy bo nie przedłuży Ci badań...

Pompa oleju - do sprawdzenia jutro.

Chłodnica jest ok, nie ubywa wody, jest ciepła, nie ma śladów paliwa ani nie ma śladów spalin (typowe jak idzie uszczelka).

Kupon - to i tak nieźle że się zwrócił, właśnie dlatemu nie gram

Domyślnie

Przyszła mi do głowy z rana jeszcze jedna myśl - panewki za ciasne, a do nich w sumie się najłatwiej dostać wystarczy miskę olejową odkręcić. A i regulacja ich nie jest trudna z tego co pamiętam to daje się takie cienkie przekładki z blachy stalowej między obsadami panewek.
    Pozdrawiam

PS. A co z pompą wtryskową? Jak zaczyna zdychać i dajesz gazu to widać efekt? Chodzi o spaliny nie moc silnika - czy pompa zwiększa dawkę paliwa.
    Jeżeli to zwiększone opory to można chyba wykluczyć pierścienie i tłoki - tutaj doprowadziłoby do zapieczenia na amen i gwałtownego wzrostu temperatury może za ciasne panewki. A po wysprzęgleniu dalej to samo - jeśli tak to wykluczone zostają dalsze elemnty skrzynia biegów itp.?
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 01.Apr.2009 o 11:22

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

E panie naczelny - od kiedy z Ciebie traktorzysta - czy tylko raz do roku 1 kwietnia ;D
    A tak poza tym to sprawdziłbym obieg chłodzący, bo diesle nie lubią ciepłoty zbytniej...
    @Asteriks - rozumie, że Twoje "katalizatorowe" wypowiedzi dotyczyły dnia dzisiejszego

Domyślnie

jeśli chodzi o ciungnik to masz rację , nie chciałem czekać do północy , co do mojego seata to miałem taki przypadek z katalizatorem , wytłuczenie porcelanki dało pozytywny efekt , cieszę się że udało się wkręcić kogoś w tym szlachetnym dniu
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal Zobacz post
    Czarcik, wiesz jak człowieka zaskoczyć
    A tak dokładnie to czym zaskoczyłem - nie to żebym nie lubiał, ale chciałbym wiedzieć, coby na przyszłość jeszcze lepiej zaskakiwać tak jak nasi dzisiaj - 10:0 - nie mieli innego wyjścia u mnie byli.... zapraszam do coś śmiechowego....

Domyślnie

dobrze że do Kielc nie zapraszasz
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia