Witam!
Mam pewien problem i teoretycznie wiem jak go rozwiązać, ale musze to zrobić w nowym Excelu 2007 w którym nie za bardzo się łapie :/ do rzeczy:
Posiadam plik z rozpiską stanu / sprzedaży / dostaw kilkunastu sklepów (około 20) i ich podsumowaniem (zsumowane wszystkie wartości). Wygląda to mniej więcej tak:
-Podsumowanie S. (stan)
-Podsumowanie D. (dostawy)
-Podsumowanie Z. (sprzedaż)
-Sklep1 S. (stan)
-Sklep1 D. (dostawy)
-Sklep1 Z. (sprzedaż)
-Sklep2 S. (stan)
i tak dalej...
Każdy sklep (oraz podsumowania) ma taki sam układ rozmieszczenia produktów danych producentów (wszystko połączone jest z Podsumowanie S.) i wygląda to (w każdym pliku, tylko są inne liczby) mniej więcej tak:
Producent: Wyrób: Cena: Ilość:
Producent1 Kurtka1 50zł 2
Producent1 Kurtka2 100zł 3
Producent1 Spodnie1 20zł 4
Producent2 Kurtka3 12zł 4
Producent3 Spodnie8 50zł 7
Producent1 Koszula1 20zł 4
Proszę zauważyć, iż producenci nie są wpisywani po kolei, ponieważ przy dopisywaniu kolejnych musiałbym ich wstawiać do arkusza Podsumowanie - co psułobymi konstrukcje
Teraz pytanie:
-Jak w Excelu 2007 zrobić arkusz, gdzie będę mógł wybrać sklep z listy rozwijanej (albo chociaż - gdzie mogę znaleźć tą liste, jak to sie robi?) np. sprzedaż sklepu 1
-Jak w tym samym arkuszu "zafiltrować" liste tak, bym mógł wybrać tylko jednego producenta? I żeby suma wartości wszystkich producentów (cena * ilość) nie uzględniała innych producentów (jak to sie często miewa przy filtrowaniu i sumowaniu...).
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem