+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Excel -kto rozwiąże ten kozak:))

crusader
    Gość

Domyślnie Excel -kto rozwiąże ten kozak:))

Witam wszystkich jestem nowy na forum i od rzau z grubej rury otuż na srode potrzebuje cos takiego na uczelnie.

Profesor zapowiedział ze kto to rozwiąze to impresive

Spojrzcie prosze i moze macie jakies pomysły

W pliku excel jest tresc zadanka, krótka, trzeba zliczyc liczbe detali w poszczegolnych miesiacach.

Proponuję wstępne rozwiązanie zadania, które pokazuje charakterystykę zadań roboczych, oraz testuje sprawność w posługiwaniu się pakietem MS Office.

Dane są wycinkiem rzeczywistych opracowań i stąd, jak to bywa, mogą mieć "dziury informacyjne". Proszę sprytnie je omijać nie oczekując matematycznej spójności, po prostu, dane są jakie są.

Pomozcie prosze!

pozdrawiam serdecznie, jakby ktos miał pomysł to prosze na maila: master1984@interia.pl
    Attached Files

Szeregowy Ivan ma szanse

Domyślnie

Z tego co piszesz to masz poprostu zliczyć liczbe detali dla poszczególnych DETALI i tak własnie starałem się to zrobić. Nie rozumiem wogóle pliku TST_narzędzia_i_wynik więc opieram się na tym drugim pliku.

Etapty:
    - przechodzisz na miesiąc październik w pliku "TST_produkcja.xls"
    - zaznaczamy myszką obszar B4 - C77
    - przchodzimy na zakładkę Formuły -> Definiuj nazwę i w polu nazwa wpisujemy: pazdziernik i akceptujemy za pomocą "ok"
    -naciskamy na jakąkolwiek komórkę spoza zakresu np. D1, tak by odznaczyć zaznaczenie zdefiniowanego przez nas przed chwilą obszaru o nazwie pazdziernik
    - przechodzimy na zakładkę Dane -> Konsoliduj i wypełniamy pole Odwołanie wpisując: pazdziernik.
    Zaznaczamy również checkboxy "przy Użyj etykiet w" Górny wiersz oraz Lewa kolumna. Akceptujemy przyciskiem "ok"
    - Wyświetla nam się tabela detali, oraz ilość (gdy np w kolumnie DETAL występuje kilka detali o tej samej nazwie, zostają one zsumowane, i wyświetlone w kolumnie ILOŚĆ)
    Anaglogicznie robisz dla pozostałych miesięcy.

Z kruczków, które Twój profesor mógł umieścić:
    - puste komórki - używamy polecenia konsoliduj, które ignoruje puste komórki i nie wlicza ich do wyników
    - arkusze maj i czerwiec mają w komórkach nazwy "RAZEM" i "LUTOWANIE", nie możemy wobec tego zaznaczać całego obszaru do konsolidacji, tylko dzielimy go na dwie części:
    (na przykładzie czerwca):
    -zaznaczamy komórki B1 - C118, nadajemy im nazwe np. czerwiec2 i konsolidujemy je
    - następnie zaznaczamy komórki B121 - c124, nadajemy im nazwe np. czerwiec3 i konsolidujemy je (aby je skonsolidować na liście zakresów z pola "Wszystkie odwołania" musimy usunąć wszystkie nasze odwołania,
    chyba że chcemy skonsolidować w nowym arkuszu)
    - i teraz trzeci zabieg (dla tych danych niekonieczny): utworzony zakres powstał z konsolidacji dwóch róznych odwołań - zarówno w pierwszym, jak i drugim mogą być jakieś pola DETALU takie same, należy je wobec tego skonsolidować wspólnie (tak mi się wydaje), uprzednio zaznaczając całość i nazywając np. czerwiec3.

Teraz mi przyszło do głowy, że ten drugi plik TST_narzędzia i wyniki ma za zadanie wizualizować wynik tego zadania, jeśli tak to sumy częściowe DETALI obliczone dla każdego miesiąca, musisz zsumować w jedną całość i wpisać w pierwszą tabelkę - no ale nie sprecyzowałeś tego.

Pozdrawiam i powodzenia.
    Attached Files

crusader
    Gość

Domyślnie

Dziekuje Ci bardzo, Twoje podpowiedzi i algorytm działania sa jak najbardziej prawidłowe i wytłumaczone w sposób logiczny i trafiajacy do człowieka takze respect.

No właśnie, nie sprecyzowałem tego a tak właśnie ma to byc przedstawione w pliku narzedzia i wyniki, musze znalezć ile czego i przypisac jakim gwintownikiem i zsumować ze wszystkich miechów.

Takze jak znajdziesz chwilke dzisiaj, bo pewnie tyle Ci to zajmie to prosze podeslij mi dzisiaj z tlumaczeniem co i jak robiles.

Wielki szacunek dla Ciebie i że w ogóle znalazłeś czas

Pozdrawiam

Szeregowy Ivan ma szanse

Domyślnie

najprościej, choć najmniej elegancko byłoby skopiować dane z wszystkich miesięcy do nowego arkusza, tak by były ustawione w jednej kolumnie i po raz kolejny użyć opcji konsoliduj.

crusader
    Gość

Domyślnie

Tak ale w pliku "narzedzia wyniki" jest arkusz w którym trzeba to uporządkowac i dopisać oznaczenie gwintownika do danego detalu i ile tym gwintownikiem zostało wykonane...

Tak jak jest w arkuszu wyniki

Narazie to ja skonsolidowałem wszystko, czyli detale z wszystkich miesiecy i wrzuciłem do nowego arkusza.

chodzi mi o to jak teraz przypisać te oznaczenia gwintownikow do liczby detali...

Masz jakis pomysł....

Szeregowy Ivan ma szanse

Domyślnie

Hej,
    rozwiązanie zawdzięczasz mojemu kumplowi z pracy Konradowi

w arkuszu wynik: dodaj sobie wszystkie detale (krótki opis w arkuszu wynik)
    Attached Files

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

@Ivan

dlaczego masz wpisane "szeregowy" powinno być mistrz excela

Pozdro
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Szeregowy Ivan ma szanse

Domyślnie

szeregowy, bo znam swoje miejsce w szeregu
    Pozdr

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

ale mógłbyś dopisać " szeregowy mistrz excela "
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

przejrzałem ten watek i tak pomyślałem sobie ze tak właśnie później nasi informatycy staja się "specjalistami"
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)