Czesc!

Mam taki problem, ktory nie bardzo wiem jak rozwiazac WYGODNIE. Mianowicie jestem maniakiem archiwow i trzymam wszystkie maile od 1996 roku. Razem jest tego ponad 30.000. Chciałbym w jakiś wygodny sposób zarchiwizować maile wszystkie do końca ubiegłego roku, czyli jakieś 26.741 sztuk

Co mam na myśli przez archiwizację. Często mam maile stare, które muszę przeszukiwać np. żeby znaleźć jakiś kontakt czy zdjęcie, ale z drugiej strony taka ilość maili jest po prostu koszmarem, jeżeli chodzi o pracę w programie pocztowym.

Używam dwóch aplikacji do obsługi poczty, The Bat dlatego że ma dużo lepsze wyszukiwanie i filtry oraz Microsoft Outlook 2007 z racji tego że jest niedoścignionym centrum biurowym.

Teraz pytanie - czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? Może wszystko wrzucić do SQLa i napisać jakis frontend w php do wyszukiwania i postawić na osobnym dysku SSD 32GB? A może ktoś zna jakieś inne rozwiązanie.

Jeżeli mój pomysł jest ok, To teraz pytanie na które od razu wymyśliłem teoretyczne rozwiązanie - jak zaimportować maile do SQL:

1. Eksport maili z bata do EML
2. Import maili z katalogu na dysku
a) W czym napisać skrypt importujący do XML wszystkie pliki .EML
3. Jak zaimportować z jednego dużego XML dane do bazy?

Teraz pytanie podstawowe - czy jeżeli tabela z mailami w bazie będzie miała 20GB, to obsługa zapytania wyszukującego np. frazę "Ala ma kota" nie będzie trwało dłużej niż w przypadku tradycyjnego wyszukiwania po plikach?