bardzo dziękuję! ponownie![]()
czesc mam problem z zadaniami z accesaa i excela moze mi ktos pomoe bardzooo prosze
pierwsze upomnienie , skoro już piszesz o problemie to należy go podać , nie mamy szklanej kuli i nie wiemy o co tobie chodzi
Ostatnio edytowane przez asterix ; 18.Feb.2010 o 14:23
musialam zmienic - juz sobie pordzilam
Ostatnio edytowane przez roftl ; 27.May.2010 o 06:58 Powód: ukrycie danych
Hejmam zadanko do zrobienia z użyciem ww narzędzia... coś już tam porobiłam, ale teraz nie wiem co dalej
mógłby ktoś zerknąć i może coś podpowiedzieć
![]()
w arkuszu 3 jest podobne zadania, ale już na szczescie gotowe
RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting
jako, że nie moge dodać pliku jako załącznik wrzuciłam na rapida![]()
Witam,
Mam problem bo nie wiem jak zaktualizować hiperłącza... Miałem odnośniki do folderu który przeniosłem na inny dysk. Rekordów jest kilkaset a poza początkiem url cała struktura folderów się nie zmieniła. Właściwie nie wiem jaką mam komende wpisać w kwerendzie aktualizującej? dokłądnie chodzi mi o wyszkukanie np. C:\Documents and Settings\admin\Pulpit\folder\nazwy\jakaś_nazwa_pli ku i zamienienie na F:\folder\nazwy\jakaś_nazwa_pliku ale jednocześnie na kilkuset rekordach.
niedługo spodziewam się problemów z MS więc proszę tu zaglądać bo będę potrzebował pomocy![]()
cpu:Intel(R) Core(TM)2 Duo T5550 2x 1.83GHz, ram:3.0 GB DDR3,system: Microsoft Windows Vista Home Premium Edition, 32-bit, SP2,grafika:ATI Mobility Radeon HD 2600, VRAM 512mb ,stereo:panasonic SC-PT150(DVD) 5.1 330W,dysk:830GB,napęd:MATSHITA DVD-RAM UJ-860S ATA Device
No ja sobie poradziłem łopatologicznie (tylko tak umiem).
no więc tak:
1. miałem tabelę z hiperłączami ('hiper') - wszystkie zaczynały się od "c:/folder/" i tą wartość zmieniałem na "d:/muza/".(kwestia ilości znaków - do własnego zmodyfikowania)
2. nacisnąłem alt+F11 (VBA), wstawiłem moduł i wpisałem takie makro:
Sub hyp()
Set hiper = CurrentDb.OpenRecordset("hiper")
Set nowe = CurrentDb.OpenRecordset("nowe")
hiper.MoveFirst
Do Until hiper.EOF
a = Left(hiper!hiper, InStr(hiper!hiper, "#") - 1)
b = Right(a, Len(a) - 10)
textowo = "d:/muza/" + b + "#http://" + "d:/muza/" + b + "#"
With nowe
.AddNew
!nowe = textowo
.Update
End With
hiper.MoveNext
Loop
End Sub
3. makro zapisało nowe hiperłącza do tabeli 'nowe' - trzeba wcześniej stworzyć.
Można to także zrobić kwerendą, tylko całe powyższe makro po przerobieniu musisz upchnąć w jednej linijce - dla mnie mniej wygodne i przejrzyste
Nie rozwiązuje to w 100% twojego problemu, bo chcę, żebyś także coś od siebie dał
pzdr
a na forum bywam codziennie i czekam na ya troubles![]()
Witam.
Mam tabelę np. A1:A10 w której kilka komórek ma czerwone tło.
Jak zrobić żeby w komórce A12 wyświetlić sumę tych z czerwonym tłem ?
pozdrawiam
Witam
Czy istniej możliwść zrobienia takiego zadania:
W kolumnie
A - podane wartość nominalów
B- ilości nominałów
C- wartości nomianałów
i na dole pod kolumną C- suma wszystkich wartości
Teraz całe zadanie polega na tym że jak wpiszę sumę to kolumna B+C się zmienią analogicznie do wpisanej sumy.
![]()
Ostatnio edytowane przez maliniaczek ; 01.Mar.2010 o 20:43
proszę o pomoc w następującej kwestii: otóż jak dam w Excelu WIDOK ---> PODGLĄD PODZIAŁU STRON to wszystko fajnie wygląda ale potrzebuje usunąć nr strony w tle. Pomoże mi ktoś ? W załączniku przesyłam screen.
Witam. Mam problem z Excelem.Mam nadzieje że ktoś z was mi pomożemianowicie na zajęcia z inf. mam zrobić taką "animację" w Excelu. Robi się to poprzez formatowanie warunkowe oraz odpowiednie komendy których niestety nie znam bo nie uważałam zbytnio na zajęciach
![]()
no ale ma powstać np kolorowy ludzik który będzie się "ruszał" poprzez naciśnięcie F9. Jeśli ktoś się w tym orientuje będę wdzięczna za pomoc
pozdrawiam
Kalliopoe
Znalazłem... Oto rozwiązanie.
Kod modułu :
Function SumColor(rColor As Range, rSumRange As Range)
Dim rCell As Range
Dim iCol As Integer
Dim vResult
iCol = rColor.Interior.ColorIndex
For Each rCell In rSumRange
If rCell.Interior.ColorIndex = iCol Then
vResult = WorksheetFunction.Sum(rCell) + vResult
End If
Next rCell
SumColor = vResult
End Function
Funkcja:
=SUMCOLOR(C2;A1:A10)
C2 - Tu wstawiamy jakiś kolor tła
A1:A10 - zakres tabeli
eeeee a czemu chcesz to usuwać? Ten widok służy do przygotowywania arkusza do wydruku. Do pracy jest widok Normalny (tam nie ma numerów).
Nie da rady tego "zniknąć"![]()
JasneRobisz tak:
1. Jeżeli nie masz zainstalowanych dodatków, to Narzędzia -> Dodatki -> instalujesz dodatek SOLVER
2. klikasz komórkę z sumą i Narzędzia -> Solver
3. Komórka celu powinna się podstawić ta z sumą (możesz też wybrać dowolną inną - ważne, żeby była to komórka obliczana!)
4. Równa -> Wartość -> wpisz żądaną wartość
5. Komórki zmieniane: zaznaczasz A1:B15
6. Rozwiąż.
Tak btw. ten dodatek przy umiejętnym wykorzystaniu bardzo ładnie rozwiązuje układy równań, zadania optymalizacyjne (od liczenia ekstremum funkcji po obliczanie optymalnej trasy z A do B - jak GPS) Warto się tym pobawić.
W odkrytym arkuszu wstawiasz sobie przycisk z paska Formularze i przypisujesz mu makro odkrywanie:
Sub odkrywanie()
Sheets("Arkusz2").Visible = True
Sheets("arkusz2").Select
Range("A1").Select
End Sub
W arkuszu, do którego cię przeniosło dajesz kolejny przycisk i przypisujesz mu makro:
Sub zakrywanie()
Sheets("Arkusz2").Visible = false
Sheets("arkusz2").Select
Range("A1").Select
End Sub
Witam,
Problem dotyczy dosyć skomplikowanej funkcji używającej wielu komórek i oddającej wynik w jednej komórce. Mianowicie chodzi mi o to by program wyszukał takie wartości dla dwóch używanych komórek by wynik stał się możliwie najmniejszy. Czyli w jaki sposób uzależnić minimalizację wyniku od tych konkretnych komórek? Można by to robić ręcznie ale może jednak istnieje możliwość automatyzacji tego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi![]()
problem rozwiązałemSolver
![]()
Przepraszam za zaśmiecanie
Witam! Chcialbym w accessie zrobic tak by wpisujac w tabeli dana pozycje, wyskakiwaly mi juz podobne lub istniejace... jest takie cos np. w wyszukiwarce googla....Dzieki pozdrawiam....Piotr
pierwsze ostrzeżenie , nie dublować postów , odnaleźć właściwy temat i tam umieścić pytanie , używać opcji "szukaj"
Ostatnio edytowane przez asterix ; 09.Mar.2010 o 15:08
Witam
Mam arkusz w excelu ( 1000 wierszy i 3 kolumny). Czy jest taka mozliwosc, aby po uzyciu opcji szukaj i odnalezieniu komorki z o danej nazwie, Excel automatycznie kopiowal mi caly wiersz zawierajacy ta komorke i wklejal do innego arkusza, do okreslonego z gory wiersza?
Dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Mam problem z pewnym zadaniem. Otóż mam sobiedwie takie tabele i muszę stworzyć zestawienie pacjentów (Imię, Nazwisko), a także liczbę lekarzy, u których się leczyli. Zliczyć liczbę wszystkich "wizyt" jest łatwo, wystarczy =LICZ.JEŻELI(H2:H34;A2) w komórce np. J2, jednak jak zrobić, by nie liczył dwukrotnie wizyty u tego samego doktora?
To część mojej tabeli
pierwsze ostrzeżenie , odnaleźć właściwy temat i tam umieścić pytanie , używać opcji "szukaj"
Ostatnio edytowane przez asterix ; 09.Mar.2010 o 15:09
i tu raz jeszcze : dzięki
Dobra, najprostszy sposób:
1. wchodzisz w tryb projektowania tabeli.
2. klikasz pole, które chcesz "autouzupełniać"
3. w zakładkach na dole wybierasz "odnośnik"
4. typ formantu wybierasz jako lista, bądź pole kombi
5. źrodło wierszy wybierasz tabelę lub kwerendę (może być ta sama, którą chcesz później wypełniać)
6. zapisujesz tabelę.
Efekt: przy wpisywaniu wartości do tego pola w tabeli będziesz miał podpowiedzi w postaci wcześniej wpisanych wartości a także listę, z której będziesz mógł wybrać inną wartość. Możesz też wpisać zupełnie inną ofc.
Wady:
1. wartości na liście mogą się powtarzać - źródłem są wszystkie wartości z pola
2. lista "odświeża" się dopiero po ponownym zapisaniu tabeli. Czyli, jeśli wpiszesz nową wartość, która wczesniej się nie pojawiła, na liście jej jeszcze nie będzie i nie będzie się podpowiadać. W tym wypadku musisz zamknąć tabelę i otworzyć ją ponownie.
Nie bardzo rozumiem po co chcesz zliczać liczbę wizyt skoro masz podać liczbę lekarzy, u których się leczyli<?>
Z twojej tabelki widzę, że każdy pacjent ma przypisanego jednego lekarza....więc po co tu jeszcze zestawienie robić?
Napisz, proszę, dokładniej o co chodzi, bo nie mam siły się domyślać. Czekam.
rysio, bo to jest tylko mała część tabeli. Oryginalna ma ok. 500 wierszy i występują w niej sytuacje, gdy jeden lekarz kilkakrotnie leczył jednego pacjenta. Z góry dzięki za odpowiedź.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)