+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 75 z 150

Temat: Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)

Szeregowy na_2 zero jak zero

Domyślnie Excel - Funkcja analityczna/statystyczna

Potrzebuje zrobić analitykę wykorzystania planu do realizacji. Do tego z całego zbioru liczb potrzebuje odrzucic skrajne przypadki - przy założeniu ze plan to 100 %. np (plan/realizacja) : 10/1 - 10% planu, 10/3, 10/5, 10/6, 10/20, 10/25. Funkcja ma odrzucić skrajne np. 10/1 ... 10/25 i wyliczuć procentowo realzacje planu - sam core.
    Korzystał kiedyś z takiej funkcji ? Prośba o pomoc.

Szeregowy Drptasiek zero jak zero

Lightbulb Excel Obliczanie różnicy między dwiema wartościami czasu

Witajcie
    Jak policzyć ilość przepracowanych godzin od 23:00 do 7:00 bez podawania daty?

Z góry dziękuję
    PIERWSZE OSTRZEŻENIE ! wątek Execel założony , używaj opcji "szukaj"
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 12.Mar.2010 o 08:47

Szeregowy molik zero jak zero

Domyślnie formuły

Witam,
    Mój problem jest następujący:
    Mam przykładowy arkusz, który wygląda następująco:
    nazwisko imię płeć wykształcenie
    Kowalska Dorota k ś
    Nowak Franek m w
    Gawlik Gośka k ś
    Panaś Józek m w
    Poprawa Justyna k w
    Kuś Kaśka k w
    Nowak Monika k ś
    Ferenc Tomek m ś
    Trochę się to porozjeżdżało, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. Chodzi mi o wpisanie odpowiedniej kombinacji funkcji, które będą zliczać w 4 osobnych komórkach osoby, które spełnią łącznie 2 warunki: odpowiednio będą to kobiety ze średnim wykształceniem, kobiety z wyższym wykształceniem, mężczyźni ze średnim wykształceniem i mężczyźni z wyższym wykształceniem. Z góry dziękuję za pomoc

Szeregowy matin_kic zero jak zero

Domyślnie Suma.Jeżeli - zmienne zakresy

Witam

Mam taki problem, i nie bardzo mogę znaleźć rozwiązanie.
    Chodzi o funkcję SUMA.JEŻELI. Jak wiadomo funkcja ta składa się z:
    1."Zakres"
    2. "kryteria"
    3. "suma zakres"

Potrzebuję tak przekształcić tę funkcję aby "suma zakres" była zmienną. Tzn jeżeli wpiszę w np w komórkę A2 wartość AD, to funkcja suma jeżeli przyjmie mi to jako zakres do kolumny AD w zdefiniowanym przeze mnie arkuszu. i tak np

=SUMA.JEŻELI(Arkusz1!$B:$B;A2;Arkusz1!$X:$X), gdzie X będzie odnośnikiem do komórki, w której będę mógł wpisać kolumnę o którą mi chodzi.

z góry dzięki za zaangażowanie w odpowiedź.

Szeregowy rysio zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał na_2 Zobacz post
    Potrzebuje zrobić analitykę wykorzystania planu do realizacji. Do tego z całego zbioru liczb potrzebuje odrzucic skrajne przypadki - przy założeniu ze plan to 100 %. np (plan/realizacja) : 10/1 - 10% planu, 10/3, 10/5, 10/6, 10/20, 10/25. Funkcja ma odrzucić skrajne np. 10/1 ... 10/25 i wyliczuć procentowo realzacje planu - sam core.
    Korzystał kiedyś z takiej funkcji ? Prośba o pomoc.

skrajne odrzucasz używając funkcji
    =JEŻELI(LUB(realizacja/plan>max_średniej /np 300%/;realizacja/plan<min_średniej /np 30%/);0;realizacja/plan)

potem możesz walnąć sobie z tego tabelę przestawną coby to ładnie wyglądało

Domyślnie

[QUOTE=Drptasiek;67763]Witajcie

Z góry dziękuję
    QUOTE]

niech kolumna
    A - zawiera godziny pierwszego czasu
    B - zawiera minuty pierwszego czasu
    C - zawiera sekundy pierwszego czasu
    D,E,F - jw. odpowiednio dla drugiego czasu.
    w kolumnie G wpisujesz:
    =JEŻELI(CZAS(D2;E2;F2)>CZAS(A2;B2;C2);CZAS(D2;E2;F 2)-CZAS(A2;B2;C2);24-CZAS(A2;B2;C2)+CZAS(D2;E2;F2))

Pozostaje już tylko ustawienie odpowiedniego formatu dla kolumny G: ctrl+1 i już

Domyślnie

Cytat Napisał molik Zobacz post
    Witam,
    Mój problem jest następujący:
    Mam przykładowy arkusz, który wygląda następująco:
    nazwisko imię płeć wykształcenie
    Kowalska Dorota k ś
    Nowak Franek m w
    Gawlik Gośka k ś
    Panaś Józek m w
    Poprawa Justyna k w
    Kuś Kaśka k w
    Nowak Monika k ś
    Ferenc Tomek m ś
    Trochę się to porozjeżdżało, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. Chodzi mi o wpisanie odpowiedniej kombinacji funkcji, które będą zliczać w 4 osobnych komórkach osoby, które spełnią łącznie 2 warunki: odpowiednio będą to kobiety ze średnim wykształceniem, kobiety z wyższym wykształceniem, mężczyźni ze średnim wykształceniem i mężczyźni z wyższym wykształceniem. Z góry dziękuję za pomoc
    Odpowiedź na rysunku w załączniku.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)-pomoc.gif  

Szeregowy tamen80 zero jak zero

Domyślnie

rysio, na moje pytanie nie odpowiedziałeś... Czekam, jeśli nie wiesz jak to zrobić, daj znać.

Szeregowy Drptasiek zero jak zero

Domyślnie

[quote=rysio;67767]
    Cytat Napisał Drptasiek Zobacz post
    Witajcie

Z góry dziękuję
    QUOTE]

niech kolumna
    A - zawiera godziny pierwszego czasu
    B - zawiera minuty pierwszego czasu
    C - zawiera sekundy pierwszego czasu
    D,E,F - jw. odpowiednio dla drugiego czasu.
    w kolumnie G wpisujesz:
    =JEŻELI(CZAS(D2;E2;F2)>CZAS(A2;B2;C2);CZAS(D2;E2;F 2)-CZAS(A2;B2;C2);24-CZAS(A2;B2;C2)+CZAS(D2;E2;F2))

Pozostaje już tylko ustawienie odpowiedniego formatu dla kolumny G: ctrl+1 i już
    Hmmm z całym szacunkiem, ale przy 3219 pracownikach to chyba nie jest dobre rozwiązanie.
    Na 3 zmianę pracuje tylko 10%, które systematycznie się zmienia.

Więc bardzo dziękuję za pomysł z 24 w zupełności rozwiązuje to problem = 24-(A2-A3)
    Ostatnio edytowane przez Drptasiek ; 13.Mar.2010 o 07:25

Szeregowy matin_kic zero jak zero

Domyślnie

zapomniałem dodać, że działam na Excel 2003

to ja przypomnę o czytaniu regulaminu , pierwsze ostrzeżenie , przy drugim będę głaskał
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 13.Mar.2010 o 00:31

Domyślnie

[quote=Drptasiek;67770]
    Cytat Napisał rysio Zobacz post

Hmmm z całym szacunkiem, ale przy 3219 pracownikach to chyba nie jest dobre rozwiązanie.
    Na 3 zmianę pracuje tylko 10%, które systematycznie się zmienia.

Więc bardzo dziękuję za pomysł z 24 w zupełności rozwiązuje to problem = 24-(A2-A3)
    nooo pomysł na pewno nie najlepszy, ale jak najbardziej działający (także dla 50000 pracowników). Przy tym chciałem, żeby był uniwersalny - wystarczy przeciągnąć formułę.

Ps. to z 24 mi się też podoba najpierw próbowałem z czas(24;0;0), ale północ traktował jako 0:00. Tak czy siak, ważne, że pomogłem

Szeregowy Ania19 zero jak zero

Domyślnie Zadanie Exel

Witam. Mam pewnien problem ponieważ Nauczyciel z Oprogramowania biurowego dał nam następujące zadanie o to jego tresc
    Utwórz skoroszyt służący do automatycznego obliczania czasu pracy pracowników firmy na podstawie tygodniowego rozkładu zajęć. Arkusz składowy skoroszytu powinien posiadać następujące cechy:
    • Możliwość wprowadzenia godzin pracy każdego pracownika w poszczególne dni tygodnia, przy czym należy uwzględnić możliwość pracy w godzinach nocnych
    • Czytelną prezentację tygodniowego rozkładu zajęć w postaci tabeli z automatyczną aktualizacją godzin pracy
    • Obliczanie przepracowanych godzin pracy w dniu, tygodniu, miesiącu, roku, wartości w procentach
    • Prezentację graficzną wyników w postaci różnych typów wykresów (odpowiednio dobranych do danych)

Niestety nie byłam na tych lekcjach gdzie braliśmy makro te zadania i nie wiem jak się do tego zadania zabrać. Zbytnio nie ma na to czasu by ktos mi to wytłumaczył . Może ktoś miał podobne zadanie i mógłby mi pomóc

czytaj regulamin , wpisuj pytanie do istniejących wątków , będę rozdawał klapsy
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 17.Mar.2010 o 08:18

Domyślnie

Ten wątek nie nazywa się "Zrobię projekt za free!". plizzz zacznij robić samodzielnie, a jeśli staniesz na czymś, wtedy sformułuj ładnie problem i pisz. A jeśli jesteś leniwa to 30 pln i jeszcze dziś w nocy masz na mejlu...

Jak widać, nie opłaca się być leniwym

Szeregowy bialas1 zero jak zero

Domyślnie MS EXCEL - wykres - podkreslenie daty

Witam. Do szkoły mam zrobić wykres w EXCELU.
    Na dole wykresu są daty (2007,2008... itd.) Mamy zrobić tak, aby rok 2007 był podkreślony, reszta nie. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Nie da sie przez zadne formatowanie osi itp.
    Pozdrawiam

Szeregowy romanos zero jak zero

Domyślnie

Robisz to dla siebie w celach testowych, czy chcesz używać do wystawiania faktur. W sieci pełno jest darmowych programów do wystawiania faktur. Ja jakiś czas używałem programu Fajna Faktura.

Szeregowy molik zero jak zero

Domyślnie zmiana nazwy arkusza w excel

Witam, raz jeszcze. Dzięki za pomoc i kieruję kolejne pytanie: Jak zmienić nazwę arkusza we wszystkich formułach innego arkusza? Mam arkusze z danymi z kolejnych miesięcy w roku oraz arkusze z obliczeniami do każdego miesiąca ('marzec', 'kwiecień' itp., oraz odpowiednio 'obliczenia III', 'obliczenia IV'). Ponieważ wyliczenia są takie same dla każdego miesiąca i wpisanych mam mnóstwo złożonych formuł, najwygodniej było skopiować tabele z arkusza 'obliczenia III' do 'obliczenia IV'. Nie chce mi się ręcznie zmieniać odnośników do arkusza, więc potrzebuję racjonalnego sposobu (jeśli taki istnieje), żeby zmienić hurtem nazwy 'marzec!' na 'kwiecien!'. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Szeregowy turbodymoexcel00 zero jak zero

Question Excel - jaka funkcja(funkcje)?

Hej wszystkim

mam takie pytanko. Być może ktoś z was już miał podobny problem...

Chodzi o dobranie funkcji do problemu dopasowania jednej wartości z pliku-A, do innej wartości z pliku-B.
    Przykład:

Jest kilkunastu uczestników, dajmy na to wyścigów. Dane o tych uczestnikach są w jednym pliku (A). W kolejnym pliku (B) są wyświetlone czasy, jakie uzyskali. Każdy uczestnik uzyskał np trzy różne czasy.

Moje pytanko==> Czy istnieje funkcja, lub funkcje, które pozwoliłyby dopasować w jednym pliku (A) najwyższy czas, jaki uzyskał uczestnik1 ze wszystkich swoich czasów z pliku B?

(uczestnicy - plikA) (plikB)

U1 U1-1:30
    U2 U7-4:30
    U3 U1-3:23
    ... U1-2:45
    U19 U7-1:55
    U20 U12-5:03

aby wyglądało to tak (w jednym pliku np plikA):

uczestnicy: czas-max:
    U1 3:23
    U7 4:30

Próbowałem do tej pory z kilkoma "max-ami", także z funkcją bd.max (max czas z bazy danych) ale nie wyszło :/

Mam nadzieję, że napisałem jako tako zrozumiale
    Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedzi!
    Pozdrawiam \m/

OSTRZEŻENIE odsyłam do lektury regulaminu
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 18.Mar.2010 o 22:37

Domyślnie

Cytat Napisał bialas1 Zobacz post
    Witam. Do szkoły mam zrobić wykres w EXCELU.
    Na dole wykresu są daty (2007,2008... itd.) Mamy zrobić tak, aby rok 2007 był podkreślony, reszta nie. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Nie da sie przez zadne formatowanie osi itp.
    Pozdrawiam
    Na pasku Rysowanie jest coś co się nazywa 'Linia' - narysuj i ustaw w odpowiednim miejscu...

Domyślnie

Cytat Napisał molik Zobacz post
    Witam, raz jeszcze. Dzięki za pomoc i kieruję kolejne pytanie: Jak zmienić nazwę arkusza we wszystkich formułach innego arkusza? Mam arkusze z danymi z kolejnych miesięcy w roku oraz arkusze z obliczeniami do każdego miesiąca ('marzec', 'kwiecień' itp., oraz odpowiednio 'obliczenia III', 'obliczenia IV'). Ponieważ wyliczenia są takie same dla każdego miesiąca i wpisanych mam mnóstwo złożonych formuł, najwygodniej było skopiować tabele z arkusza 'obliczenia III' do 'obliczenia IV'. Nie chce mi się ręcznie zmieniać odnośników do arkusza, więc potrzebuję racjonalnego sposobu (jeśli taki istnieje), żeby zmienić hurtem nazwy 'marzec!' na 'kwiecien!'. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
    W arkuszu, w którym chcesz zamieniać nazwy arkuszy w formułach :O, wciśnj ctrl+` (tuż pod Esc). Teraz ctrl+h, wpisujesz w linijce 'Znajdź' np. marzec!, a w 'Zamień na' kwiecień! -> 'Zamień wszystko'. Potem jeszcze raz ctrl+`. Amen

Domyślnie

Cytat Napisał turbodymoexcel00 Zobacz post
    Hej wszystkim

mam takie pytanko. Być może ktoś z was już miał podobny problem...

Chodzi o dobranie funkcji do problemu dopasowania jednej wartości z pliku-A, do innej wartości z pliku-B.
    Przykład:

Jest kilkunastu uczestników, dajmy na to wyścigów. Dane o tych uczestnikach są w jednym pliku (A). W kolejnym pliku (B) są wyświetlone czasy, jakie uzyskali. Każdy uczestnik uzyskał np trzy różne czasy.

Moje pytanko==> Czy istnieje funkcja, lub funkcje, które pozwoliłyby dopasować w jednym pliku (A) najwyższy czas, jaki uzyskał uczestnik1 ze wszystkich swoich czasów z pliku B?

(uczestnicy - plikA) (plikB)

U1 U1-1:30
    U2 U7-4:30
    U3 U1-3:23
    ... U1-2:45
    U19 U7-1:55
    U20 U12-5:03

aby wyglądało to tak (w jednym pliku np plikA):

uczestnicy: czas-max:
    U1 3:23
    U7 4:30

Próbowałem do tej pory z kilkoma "max-ami", także z funkcją bd.max (max czas z bazy danych) ale nie wyszło :/

Mam nadzieję, że napisałem jako tako zrozumiale
    Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedzi!
    Pozdrawiam \m/

OSTRZEŻENIE odsyłam do lektury regulaminu
    DObra, coś mi się kwerenda wysypuje, ale można to zrobić tak:
    1. w pliku z uczestnikami klikasz Dane -> Importuj dane zewnętrzne -> Importuj dane -> wybierasz plik z czasami -> wybierasz arkusz, gdzie masz czasy i klikasz, gdzie ma się zaimportować (lepiej osobny arkusz).
    2. obok każdego uczestnika wpisujesz =max(tutaj komórki z czasami uczestnika)
    3. przeciągasz formułkę

stworzyliśmy w ten sposób coś na kształt trwałego połączenia z drugim plikiem, które będzie się aktualizowało (domyślnie co 60min), lub ręcznie po kliknięciu takiego czerwonego wykrzyknika na pasku. Powinno także uwzględniać czasy nowododanego uczestnika, ale, przyznam, że tego nie sprawdzałem

Szeregowy takinaprobe zero jak zero

Domyślnie

gdy robię ręcznie odwołanie do komórki w innym arkuszu wpisuje w wierszu poleceń znak "=" i wskazuje komórkę w innym arkuszu. Teraz pytanie- chcę zrobić to za pomocą makra i przypisać to do przycisku. Rejestruje nowe makro i niby działa. tylko, że jest pewien problem. Pomimo wskazania przy nagrywaniu makra żądanej komórki, przypisywana jest wartość innej komórki. TZN chcę aby makro w arkuszu Podsumowanie wpisywało mi kolejno wartości komórek c18 z innych arkuszy. Mam nadzieje że to zrozumiałe.Jak nagrywam makro to w visual basicu pokazuje kod ActiveCell.FormulaR1C1 = "='czysty (2)'!R[-7]C"
    Co to jest to formular1ci i te wartości w nawiasach kwadratowych? Dlaczego w tym kodzi nie ma wartości c18 z innego arkusza?
    Załączone obrazki Załączone obrazki Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)-pyt.jpg  

Szeregowy majkelos1988 zero jak zero

Domyślnie Exel wykres

Witam
    proszę o pomoc potrzebuje zrobić wykres do danych[załącznik - forum] w programie MS EXCEL. tak aby osią x(wysokość) była głębokość a osią y(szerokość) były zasoby w mln ton wykres ten ma być wykresem liniowym i przedstawiać ilość zasobów w pokładach 417 501 510 oraz sume proszę o pomoc gdy zaznaczam wszystko i daje wstaw wykres to wychodzą jakieś głupoty
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
    Załączone obrazki Załączone obrazki Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)-forum.jpg  

Szeregowy komanos zero jak zero

Domyślnie Excel obliczenia...

Witam, potrzebuje zrobic taka rzecz w arkuszu zeby jak najprościej sumować rózne wiersze w jednej kolumnie, np. w kolumnie A1-A100 mam jakies liczby i teraz potrzebowalbym wpisujac w innym wierszu np C5 i D5 wpisywac liczby np w C5 -2 a w D5- 45 i zeby mi w jakiejs komórce liczyło sume wierszy od A2 do A45, nie wiem czy dobrze wyjasnilem ale najprosciej chodzi o to ze podajac dwie liczby otrzymuje sume z zakresu tych liczb (a te liczby to wiersze w danej kolumnie) z góry dziekuje za odpowiedz i pomoc

Domyślnie

Cytat Napisał majkelos1988 Zobacz post
    Witam
    proszę o pomoc potrzebuje zrobić wykres do danych[załącznik - forum] w programie MS EXCEL. tak aby osią x(wysokość) była głębokość a osią y(szerokość) były zasoby w mln ton wykres ten ma być wykresem liniowym i przedstawiać ilość zasobów w pokładach 417 501 510 oraz sume proszę o pomoc gdy zaznaczam wszystko i daje wstaw wykres to wychodzą jakieś głupoty
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
    Przy tworzeniu wykresu w momencie, gdy masz podać dane kliknij zakładkę 'Serie' i tam skasuj istniejące i dodaj nowe. Każda seria będzie wielkością złóż a wartościami X będzie głębokość. W sumie będziesz miał cztery serie - tą sumę możesz sobie pogrubić

Szeregowy maddziaa zero jak zero

Domyślnie excel, matryca

Mam zadanie-http://www.sendspace.pl/file/1ad2586c143f85c9487b92d

A oto treść:
    Ćwiczenie polega na tym, aby w programie Excel, korzystając z funkcji logicznych, jeśli będzie taka potrzeba to wielokrotnie zagnieżdżonych, zbudować automatyczną matrycę do uwzględniania poprawek termometrów. Proszę tak zbudować funkcje, aby:
    1. odwoływały się do zakresów i wielkości poprawek umieszczonych w odpowiednich komórkach tabeli (korzystając z adresów komórek, a nie wartości wpisanych pod tymi adresami),
    2. tak, aby dla każdego termometru była możliwość uwzględnienia 5 poprawek, nawet, jeśli aktualnie dla danego termometru tych poprawek jest mniej.

mam formułkę: =A18+JEŻELI($A18>=$A$4;$C$4;JEŻELI(A18<=$B$4;$C$4; 0))

ale nie ukrywam,że coś mi tu nie gra, i nie umiem sobie z tym poradzić, a mianowicie, ma uwzględniać 5 poprawek, nawet jak jest ich aktualnie mniej i jak o zrobić? jak zmodyfikować tą formułkę? bo już pomysłu nie mam...

proszę o wstawianie postów w już istniejących wątkach , unikniemy bałaganu , proponuję zapoznanie się z regulaminem
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 28.Mar.2010 o 20:21

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)