Nie wymaga to wiele wysiłku, poprzeglądaj funkcje wyszukaj oraz jeżeli...
Nie wymaga to wiele wysiłku, poprzeglądaj funkcje wyszukaj oraz jeżeli...
miechu być może ktoś Cię zrozumie...ale ja ni w ząb nie łapię!
Dodaj załącznik, opisz problem obszerniej....a może tylko wystarczy założenie filtra...co ja wróżka? nie wiem jak rozłożone masz dane w arkuszu....
Podejmę współpracę (pracę) w zakresie tworzenia aplikacji arkusza kalkulacyjnego z wykorzystaniem VBA.
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
dzięki, juz myślałem że sobie poradziłem, użyłem funkcji "jeżeli" i działało na liczbach ale niestety pojawia sie bląd "#ARG!" bo to nie są komórki liczbowe, są w nich też litery, np: t1 111p, t2 222p, t3 333p
Masz użyć "wyszukaj", a jedynie zabezpieczyć "jeżeli"...
Do tego potrzebna jest funkcja jeżelioraz jeśli do pustej komórki wpisze coś innego niż t1, t2, t3 to obok pojawiało się 0
chyba się nie dogadamy
Zobacz załącznik w komórce F1 jest formuła, która zwróci wynik (prawidłowy, dla błędu będzie pusta) ...w żółtą komórkę D1 wpisz szukaną wartość z kolumny A....wynikiem oczywiście będzie równoległa z B
formułka:
Kod:=JEŻELI(CZY.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(D1;A:B;2));"";WYSZUKAJ.PIONOWO(D1;A:B;2))
Podejmę współpracę (pracę) w zakresie tworzenia aplikacji arkusza kalkulacyjnego z wykorzystaniem VBA.
Witam serdecznie.
czy jest możliwość przy użyciu exela zrobić arkusz, który będzię szukał optymalnych parametrów z jakies bazy danych
Obecnie w arkuszy przy pomocy solvera znajduje optymalne parametry ale chciałbym aby te parametry były pobrane z bazy danych a nie "wirtualnie"
czy można w ogóle zrobić coś takiego w excelu czy muszę użyć innego programu.
Witam. chciałem zrobić tabele ( w tabeli bedą 4 nazwy zespołu, ilość strzelonych goli, ilość straconych goli, ilość pkt.) Chciałbym aby w miarę rozgrywania pucharu tabela sortowała mi zespoły według największej ilości zdobytych pkt. Czyli tak po pierwszej kolejce się sortuje na pierwszym miescu nawieksza ilosc ppkt, pozniej wporawadzam sobie wyniki drugiej kolejki i następuje sortowanie znów według pkt. Oczywiście wszystko ma się ładnie zminieniać pozycjami w tabeli. Najbardziej zależy mi na sortowaniu według ilośc pkt.
Chciałbym aby tabela wyglądała mniej więcej tak.
1. Zespól1 3 1 3
2. Zespół2 1 1 1
i tak dalej ąz do 4 zespółow.
Najpierw nazwa zespółu, pożniej ilosc strzelonych goli, póżniej ilośc straconych a na końcu ilośc zdobytych pkt.
ilość pkt bedę sobie pobierał z innej tabeli pucharowej. Czy ktoś może wie jak to zrobić takie sortowanie w tabeli?
Witam. chciałem zrobić tabele ( w tabeli bedą 4 nazwy zespołu, ilość strzelonych goli, ilość straconych goli, ilość pkt.) Chciałbym aby w miarę rozgrywania pucharu tabela sortowała mi zespoły według największej ilości zdobytych pkt. Czyli tak po pierwszej kolejce się sortuje na pierwszym miescu nawieksza ilosc ppkt, pozniej wporawadzam sobie wyniki drugiej kolejki i następuje sortowanie znów według pkt. Oczywiście wszystko ma się ładnie zminieniać pozycjami w tabeli. Najbardziej zależy mi na sortowaniu według ilośc pkt.
Chciałbym aby tabela wyglądała mniej więcej tak.
1. Zespól1 3 1 3
2. Zespół2 1 1 1
i tak dalej ąz do 4 zespółow.
Najpierw nazwa zespółu, pożniej ilosc strzelonych goli, póżniej ilośc straconych a na końcu ilośc zdobytych pkt.
ilość pkt bedę sobie pobierał z innej tabeli pucharowej. Czy ktoś może wie jak to zrobić takie sortowanie w tabeli?
Kiedyś coś podobnego robiłem.....teraz bym co nieco poprawił, ale mi się nie chce
Zobacz załącznik
Dzięki wielkie o to mi właśnie chodziło, zmienie tylko pod siebie wygląd. Pozdr
Witam, jak zmienić szerokość kolumn przy zapisie do pliku csv tak aby po ponownym otwarciu pliku wymiary te zostały zachowane?
Witam,
Dostałem do zrobienia takie zadanie, jednak nie mam pojęcia jak ustawić to zorganizować.
Oblicz sumę przychodów ze sprzedaży 13 towarów jednemu kontrahentowi w czasie 6 miesięcy (spośród 48 towarów sprzedawanych czterem kontrahentom w 6 miesiącach) za pomocą filtra manualnego (dane liczbowe dowolne).
Sporządź wykres przestawny do danych z zadania.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
pierwsze ostrzeżenie , przenoszę temat tam gdzie powinien być umieszczony , next time .....
Ostatnio edytowane przez asterix ; 27.May.2010 o 07:30
Witam
Mam pytanie.
Czy idzie ustawić w Excelu aby po wpisaniu danej formuły np. „abc” wyszukał w bazie do której się odnosi zdjęcie i je wkleił pod dany adres komórki![]()
- czy idzie przypisać zdjęcie do komórki, bo jeśli tak to pewnie da się ustawić by je wyszukiwało w bazie
Będę wdzięczny za pomoc
sid226
Zobacz i poczytaj TO
radasradek
Zrób szkic (dane, ich rozkład) arkusza, spakuj i dodaj załącznik.
Wtedy będziemy dumać....nikomu nie chce się tworzyć arkusza od podstaw
Przeczytałem to co sugerowałeś i przyznam że średnio potrafię się w tym odnaleźć a nawet nie jestem pewien czy mogę to użyć do mojej sytuacji.
Może na przykładzie będzie mi łatwiej opisać co już mam a co chciał bym osiągnąć.
A......B.........C..........D.........E.........F. ........G.......H.........I........J.........K
.................M15......coś......6x5h..............6,5
Wiec tak
Mam arkusz w którym :
-w kolumnie C wpisuje symbol katalogowy produktu
-z utworzonej bazy automatycznie wskakuje mi w kolumnie D nazwa kolumnie E wymiary i w G cena
Jak zrobić aby po wpisaniu kolumny C ( nazwy katalogowej) wyszukało odpowiadający katalogowi obrazek z folderu i wkleiło go do kolumny F ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio edytowane przez sid226 ; 27.May.2010 o 16:14
Napisałem krótki kodzik. Zastosowałem objekt Shape nie jak w podanym wcześniej przykładzie kontrolkę Image.
Kod wklej do modułu Arkusza w którym działasz
Zmień w kodzie ścieżkę dostępu do katalogu w którym masz obrazkiKod:Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range) Dim Obrazek As Object Dim NazwaPliku As String Const Sciezka As String = "C:\Moje Obrazy\Przykładowe Obrazy\" If Not Intersect(Target, Columns("C")) Is Nothing Then If Target.Count = 1 Then NazwaPliku = Target On Error Resume Next Set Obrazek = ActiveSheet.Pictures.Insert(Sciezka & NazwaPliku & ".jpg") If Err.Number <> 0 Then If IsEmpty(Target) Then Range("F" & Target.Row) = vbNullString Exit Sub Else Range("F" & Target.Row) = "Nie znaleziono Obrazku " & Target Exit Sub End If Else Range("F" & Target.Row) = vbNullString Obrazek.ShapeRange.Width = 30 Obrazek.ShapeRange.Height = 30 Obrazek.ShapeRange.Left = Range("F" & Target.Row).Left Obrazek.ShapeRange.Top = Range("F" & Target.Row).Top End If On Error GoTo 0 Else Application.EnableEvents = False MsgBox "Komórki w kolumnie C możesz zmieniać tylko pojedyńczo!", vbInformation Application.Undo Application.EnableEvents = True End If End If End Sub
Kod uruchamia się aytomatycznie po wpisaniu "czegoś" w kolumnie C
Pozdro
Ostatnio edytowane przez master_mix ; 04.Jun.2010 o 10:12
a jak zrobić żeby w kolumnie C nie trzeba było wpisywać pojedynczo tylko np poprzez przeciągnięcie?
przeciągnięcie
jak to sobie wyobrażasz-->przeciągając tekst (i na końcu nie ma cyfry) we wszystkich komórkach będzie to samo....
zapewne chodzi ci o to aby z automatu wstawić fotki (z określonego katalogu) do kolumny F a w kolumnie C wstawić ich nazwy.
w takim razie kodzik w module standardowym:
Kod:Sub Wstaw_Obrazki() Dim Obrazek As Object Dim NazwaPliku As String Dim Wiersz As Long Const Sciezka As String = "C:\Moje obrazy\" 'zmień na swoją ścieżkę Wiersz = 1 NazwaPliku = Dir(Sciezka) Do While NazwaPliku <> "" If Right(NazwaPliku, 3) = "jpg" Then 'jeżeli format nie tylko .jpg to dotaj do warunku Set Obrazek = ActiveSheet.Pictures.Insert(Sciezka & NazwaPliku) Obrazek.ShapeRange.Width = 30 Obrazek.ShapeRange.Height = 30 Obrazek.ShapeRange.Left = Range("F" & Wiersz).Left Obrazek.ShapeRange.Top = Range("F" & Wiersz).Top Range("C" & Wiersz) = NazwaPliku Wiersz = Wiersz + 3 Set Obrazek = Nothing End If NazwaPliku = Dir Loop End Sub
Witam serdecznie. Niedługo zbliża się egzamin z statystyki w Excelu, a jest to conajmniej bardzo trudne. Oto przykładowe zadania, jakie mamy do rozwiązania - czy ktoś może mi pomóc i je podać? Być może na ich zasadzie pojmę chociaż trochę ten przedmiot. Z góry wielkie dzięki!
1) W grupie
10 studentow oszacowano sredni wiek na poziomie 27 lat. Odchylenie standardowe w tej probie wynosi poltorej roku - na poziomie ufnosci 0,99. Oszacuj przedzial dla
rzeczywistego, sredniego wieku studentow.
2) Cena
chleba w pieciu piekarniach jest nastepujaca -
2,2
2,35
2,1
2,05
2,20
a). ocen zroznicowanie za pomoca odch. standa.
b). zbadaj asymetrie za pomoca 3 momentu centralnego zestandaryzowanego
c). przyjmujac poziom istotnosci 1/10 oszacuj przewidywana rzeczywista cene chleba
Mam problem z poniższym arkuszem:
Cel arkusza: W prosty sposób zapisywać jakie produkty dana osoba kupiła, oraz ile łącznie zapłaciła.
Działanie arkusza:
- W kolumnie A [KTO?] wybieramy z listy jedną z osób podanych w "Lista ludzi" (Sprawdzanie poprawności->lista).
- W kolumnie B [CO?] wybieramy z listy jeden z produktów podanych w "Produkty" (Sprawdzanie poprawności->lista).
- W kolumnie D [ILE?] po podaniu liczby zakupionych produktów otrzymujemy łączną cenę w kolumnie E [CENA].
- W kolumnie C [CENA(SZT.)] pojawia się cena produktu, po podaniu rodzaju produktu w kolumnie B [CO?].
- W kolumnie H, obok osób wyliczonych pod "Łącznie", pojawia się łączna wartość pieniędzy, za jakie zostały zakupione wszystkie produkty danej osoby.
Tekstem podkreślonym pokazuję to, czego nie jestem w stanie zrobić. Działanie logiczne takiego arkusza jest dla mnie proste, ale nie mam pojęcia jak to zrobić w excelu i czy jest to w ogóle możliwe.
proszę następnym razem sprawdzić czy wątek nie był utworzony
Ostatnio edytowane przez asterix ; 14.Jul.2010 o 23:25 Powód: regulamin
witam
Mam taki problem, ze wpisalem do arkusza ponad 1400 linijek, i dobrze by bylo by przy wpisywaniu nowych linijek(rekordow) korzystajac z funkcji uzupelniania tekstu wiedziec czy wczesniej juz taka nazwa wystąpiła. Niestety ta funcja nie dziala tak jak potzreba (raz dziala, raz nie). Co powinienem zrobic by to zaczelo dzialac prawidlowo
pozdrawiam
Dzien dobry
mam problem z excelem1.Hurtownia posiada trzy magazyny i z początkowego założenia każdy produkt może być przypisany tylko do jednego z nich poprosilabym o porade jak to zrobic bo mecze sie juz pare dni,
2) drugie czego nie potrafie to obliczyc godzin pracy,komórki z godzinami rozpoczęcia i zakończenia pracy mają mieć format ‘Data’ należy uwzględnić możliwość pracy na przełomie dni (w godzinach nocnych)
nadmienie ze nie chce by ktos rozwiazywał za mnie zadania tylko by ktos mnie naprowadzil jk mam zaczac
Witajcie!
Mam nadzieje że ktoś tu jeszcze zagląda, gdyż bardzo potrzebuje pomocy. W tym wątku wiele razy pojawiał się temat i odpowiedź jak po wpisaniu w dana komórkę wartości z tabeli pojawiły się inne wartości.. oraz zdjęcia.
Słuchajcie... ja tego nie czaje :/ od kilku dni siedze nad tym i czytam co to jest ta makra i jak działa ale no nie widze tego. A i ja muszę po wpisaniu danej wartości w jakąś tam komórke zobić tak aby w konkretnym miejscu pojawiło mi sie zdjęcie.
nie mam pojecia jak wy te kody wpisujecie ... nawet nie wiem gdzie
wybaczcie.. ale tak na świecie są jeszcze przygłupy exelowe ;P
będe ogromnie wdzięczna jeśli ktoś krok po kroku wyjaśni mi wcześniejsze rozwiązanie kroczek po kroczku.. tak dla blondynki...![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)