+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 150

Temat: Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)

eloise
    Gość

Domyślnie Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)

Witam,

czy ktoś z szanowych czytelników Forum wie, jak zrobić w programie Microsoft Excel taką rzecz:

w arkuszu danych zablokować cały wiersz np. nr 10 tak, aby przesuwając arkusz w dół wiersz nr 10 był nieruchomy, a przesuwały się tylko wiersze będące poniżej?

Vice-szeryf Zetoxa zero jak zero Avatar Zetoxa

Domyślnie

... bardzo prosto, używasz ikonki "zablokuj okienka" u mnie jest na pasku narzędziowym, ustawiasz kursor na wierszu 11 i klik. Oczywiście przy przewijaniu arkusza będzie widać wiersze od 1 do 10.
    Attached Files
    c'est la vie !
    zetoxa[małpka]gazeta.pl

Rezerwista *Vojtas* zero jak zero Avatar *Vojtas*

Lightbulb

Dodam tylko, że odpowiednia opcja jest również w menu Okno (załącznik).

pozdr.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)-excel.gif  
    "Nie ważne jest, gdzie patrzysz, ale co widzisz." - Hanry David Thoreau

eloise
    Gość

Domyślnie

Dziękuję.

Szeregowy zykfryk ma szanse

Domyślnie

Witam

Bylbym bardzo wdzieczny za wskazowke jak dopisac scroll bar do komorki w taki sposob aby przesowajac skrola wartosc komorki ulegala zmianie a przez to caly arkusz sie updatowal. Oczywiscie wiem jak wstawic sam scroll ale nie mam pojecia jak przypisac odpowiednie wartosci. Z gory dziekuje za Wasze wskazowki. Pozdrawiam

Szeregowy deadman77 ma szanse

Domyślnie

Czy ktoś wie jak zrobić coś takiego? mam kolumnę z sumami innych kolumn. teraz potrzebuje żeby podzielić ją na dwie które będą osobno pokazywały wyniki dodatnie i ujemne.

proszę o pomoc

Szeregowy taraxia ma szanse

Domyślnie tabelka w excelu

pomozcie,jesli mam zrobiona tabelke to jak moge ja przedluzyc najprosciej by wszytskie pozycje byly usytuowane tak samo lecz z pustymi oknami na wpisywanie?
    jakby ktos mogl to nawet na maila przeslijcie pomoc
    thx

Szeregowy Ivan ma szanse

Domyślnie

deadman77 za pomocą funkcji Jeżeli,
    tworzysz sobie dwie dodatkowe kolumny, w pierwszej umieszczasz funkcję Jeżeli dla wyników dodatnich: =Jeżeli(wartość_z_kolumny_sum > 0;wartość_z_kolumny_sum,"")
    wyników ujemnych: =Jeżeli(wartość_z_kolumny_sum < 0;wartość_z_kolumny_sum,"")

Szeregowy marcinkr ma szanse

Domyślnie

może ktoś mi pomóc. Jak w excelu zrobic wykres funkcji y=acos(bx) .Z góry dzięki

Szeregowy Descentes ma szanse

Angry Excel - faktura

Tworze szablon faktury w excelu. Prawie juz skonczylam ale utknelam przy jednym niby prostym podpunkcie... a mianowicie... przygotowalam fakture na 36 pozycji lecz czasami beda potrzebne tylko np 24 wiersze z przygotowanych 36... Problem w tym ze suma brutto w wierszu gdy komorki VAT i suma netto sa puste pokazuje blad #ARG - jak ustawic aby zamiast tego komorka pozostala poprostu pusta. Dotyczy to rowniez komorki wartosc vat w ktorej zamiast
    " - Euro " chcialabym miec rowniez pusta komorke...

Probowalam przez formule "JEŻELI..." ale zawsze gdy ustawialam argument logiczny "0" lub " " wyskakiwal mi blad nazwy... co robie zle?

jck
    jck jest nieaktywny
    Szeregowy jck ma szanse

Domyślnie

Mam pytanie:
    czy ktos moze wie jak zrobic zeby excel wyświetlal liczby ujemne w formacie "(-) 123"?

Szeregowy Nelvius ma szanse

Domyślnie Pilnie potrzebna pomoc

Witam, mam takie dość być może złożone pytanie. Muszę zrobić w excelu aplikację, która działa w ten sposób:
    Jest sobie jakiś cennik(powiedzmy sprzętu komputerowego). Cennik ma rodzaje w ofercie, jak monitory, komputery, karty graficzne itp...w tych rodzajach jest kilka pozycji(np. Monitor samsung, LG, karta graficzna radeon, Gforce). W komórce obok jest cena, a jeszcze dalej mam wpisywać liczbę zamawianych przedmiotów(na przykład naszych samsungów ), w jednym arkuszu mam ten cennik. A na drugim ma mi się wyświetlać cena za zamówione przedmioty i te przy których podałem jakąś ilość (np: 3 monitory samsung, dwie karty graficzne radeon). Nie ma się wyświetlać cały cennik, tylko te zamówione części. Drugie pytanie jest takie: w jaki sposób pobrać cenę ze strony NBP na przykład dolara, tak żeby ona się aktualizowała co jakiś czas, ale to mniej ważne. Czy jest to możliwe do zrobienia bez używania visual basic i makr? Jeśli tak to w jaki sposób można to zrobić. Proszę o pomoc ponieważ jestem w kropce.

Szeregowy Mula zero jak zero

Domyślnie

Witam,
    Mam dwie kolumny posortowanych cyfr, np:
    1 1
    2 2
    3 4
    4 5
    7 6
    Jak za pomoca funkcji lub nagranego makra ulozycz te kolumny tak, aby w wierszu znajdowaly sie te same wartosci, a tam, gdzie nie ma tego odpowiednika, w drugiej kolumnie dodac pusta komorke? Chcialabym zeby wygladalo to tak:
    1 1
    2 2
    3
    4 4
    5
    6
    7

w tym jak to ma wygladac, 5 i 6 powinny byc w drugiej kolumnie. w pierwszej powinny byc przy tych cyfrach puste komorki.

Proszę używać opcji EDYTUJ
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 25.Aug.2009 o 15:58 Powód: scalono dwa posty

Szeregowy rysio zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał deadman77 Zobacz post
    Czy ktoś wie jak zrobić coś takiego? mam kolumnę z sumami innych kolumn. teraz potrzebuje żeby podzielić ją na dwie które będą osobno pokazywały wyniki dodatnie i ujemne.

proszę o pomoc
    jeśli chcesz tylko sumę tych wartości to warto użyć funkcji bd.suma z kryteriami kwota>=0 i kwota<0.

Domyślnie

Cytat Napisał jck Zobacz post
    Mam pytanie:
    czy ktos moze wie jak zrobic zeby excel wyświetlal liczby ujemne w formacie "(-) 123"?
    zaznaczasz zakres danych -> ctrl+1 -> liczby -> liczbowe i z boku wybierasz rządany format.

Jeśli jednak chcesz dokładnie takiego formatu jak napisałeś (minus w nawiasie), to będzie trochę bardziej skomplikowane.

dodajesz kolumnę =ZŁĄCZ.TEKSTY(JEŻELI(B1<0;"(-)";"");MODUŁ.LICZBY(B1))
    ,gdzie twoja liczba jest w B1.

Problem z tym jest taki, że wartości są przedstawione jako tekst, no ale obliczenia dalej możesz robić na liczbach w kolumnie B (stary format)

Domyślnie Pomogę z problemami w MS Excel i trochę w Access :)

Opisujcie swoje problemy, zdawajcie pytania itp., uwagi. Postaram się (może ktoś pomoże?) odpowiedzieć

Szeregowy andrzejjago zero jak zero

Domyślnie

Witam Was

jest to moj pierwszy kontakt z tym Forum. Znalazlem go z wyszukiwarki. To tytułem wstepu.
    Chcialem zalozyc nowy temat: [wartości w komórkach aktualizują się dopiero po "zapisz" ] ale system nie dal wiec trafilem tu.

Problem z tytulu ciut jasniej. Pracuje na excelu od wielu lat. Od jakiegos czasu. Tak okolo roku niektore arkusze zachowuja sie dziwnie. Ponizej przyklad:

w tym przypadku problem dotyczy kolumny G. Jest tam funkcja % porownuje ona kolumne C z F ,obie zawsze daja sume 16. Czyli jak jest:
    16-0 to 100% a jak
    8-8 to 50% i jak
    0-16 to 0%
    Jak widac ostatni prawidlowy wiersz to wiersz 105 i wynik 81,3.
    Zeby zobrazowac wpisalem do kolumn C i F w wierszach 106 i 107 wymyslone dane, rozne dane a po kopiuj>wklej (lub tez przeciaganiem myszka) kolumny G wynik jest falszywy. Poprostu powtarza wartosc kopiowana. Dzieje sie tak przy kopiowaniu dowolnej komorki w dol, w prawo, w lewo, obojetnie gdzie. Nie ma znaczenie jaka funkcja jest w komorce. Prawidlowe wartosci pokazuja sie dopiero po kliknieciu ZAPISZ. Lub wejsciu w dana komorke i kliknac ENTER. Nigdy wczesniej! Podpowiem tylko, ze moze ktos, kiedys mogl wlaczyc kompresje lub inna czynnosc zmniejszajaca wielkosc na dysku. To tylko moje przypuszczenie.
    Nie bierzcie mnie za lenia. Probowalem juz wielu sposobow np zakladalem zupelnie nowy arkusz, kopiowalem tylko wartosci funkcji ale to co wyzej przechodzilo na nowy arkusz. Poddawalem sie juz wiele razy ale nie poddam sie bo skoroszyty sa baaardzo rozbudowane i polaczone funkcjami ze soba.
    Z gory thx za podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez andrzejjago ; 11.Feb.2010 o 03:13

Domyślnie

Cytat Napisał andrzejjago Zobacz post
    Witam Was

jest to moj pierwszy kontakt z tym Forum. Znalazlem go z wyszukiwarki. To tytułem wstepu.
    Chcialem zalozyc nowy temat: [wartości w komórkach aktualizują się dopiero po "zapisz" ] ale system nie dal wiec trafilem tu.

Problem z tytulu ciut jasniej. Pracuje na excelu od wielu lat. Od jakiegos czasu. Tak okolo roku niektore arkusze zachowuja sie dziwnie. Ponizej przyklad:

w tym przypadku problem dotyczy kolumny G. Jest tam funkcja % porownuje ona kolumne C z F ,obie zawsze daja sume 16. Czyli jak jest:
    16-0 to 100% a jak
    8-8 to 50% i jak
    0-16 to 0%
    Jak widac ostatni prawidlowy wiersz to wiersz 105 i wynik 81,3.
    Zeby zobrazowac wpisalem do kolumn C i F w wierszach 106 i 107 wymyslone dane, rozne dane a po kopiuj>wklej (lub tez przeciaganiem myszka) kolumny G wynik jest falszywy. Poprostu powtarza wartosc kopiowana. Dzieje sie tak przy kopiowaniu dowolnej komorki w dol, w prawo, w lewo, obojetnie gdzie. Nie ma znaczenie jaka funkcja jest w komorce. Prawidlowe wartosci pokazuja sie dopiero po kliknieciu ZAPISZ. Lub wejsciu w dana komorke i kliknac ENTER. Nigdy wczesniej! Podpowiem tylko, ze moze ktos, kiedys mogl wlaczyc kompresje lub inna czynnosc zmniejszajaca wielkosc na dysku. To tylko moje przypuszczenie.
    Nie bierzcie mnie za lenia. Probowalem juz wielu sposobow np zakladalem zupelnie nowy arkusz, kopiowalem tylko wartosci funkcji ale to co wyzej przechodzilo na nowy arkusz. Poddawalem sie juz wiele razy ale nie poddam sie bo skoroszyty sa baaardzo rozbudowane i polaczone funkcjami ze soba.
    Z gory thx za podpowiedzi.
    Spróbuj tak:
    Narzędzia - Opcje - Przeliczanie - Obliczanie Automatyczne.
    Być może ktoś przestawił na ręczne...

Szeregowy andrzejjago zero jak zero

Domyślnie

Yeesss POMOGLO
    nie wiem jak moglo mi sie to kliknac ale do opcje,narzedzia wchodze czasami. Do przeliczania nigdy. Niewazne. Wazne, ze po klopocie. Na poczatku popelnialem bledy patrzac na dane, falszywe dane. Potem zniechecenie bo bylo morze pracy przede mna.
    Ale najdziwniejsze jest to, ze jezeli arkusz jest na przeliczaniu recznym i wejdziemy w komorke i kopiujemy TYLKO tresc funkcji(dowolnej) to ta tresc zmienia caly nowy arkusz na przeliczanie reczne. Nie powinno tak byc. Jeszcze raz dzieki.
    Ostatnio edytowane przez andrzejjago ; 11.Feb.2010 o 15:23

Domyślnie

Po pierwsze - moRZe ^^, no może wtedy, gdy może;PP
    Przeliczenie dotyczy całego arkusza. Wyłączenie opcji automatycznego przeliczania jest helpful, gdy używasz funkcji random dla wieeeelu tysięcy liczb. wtedy każde przeliczenie zajmuje chwilkę i warto wyłączyć tą opcję.

czekam na dalsze problkermy

Domyślnie

=jeżeli(czy.pusta(nazwa_towaru)=prawda;"";formuła_ obliczająca)

na nasze: dodane sprawdzenie czy nie jest to pusta pozycja->wtedy zostawia komórkę pustą ("" bez spacji!)

Szeregowy bitn zero jak zero

Domyślnie

Witam
    To mam takie pytanie:
    czy jest możliwość w Excelu przeszukiwania kilku kolumn wierszowo?
    Chodzi dokładnie o opcję ZNAJDŹ

Mam coś takiego:
    I kolumna / II kolumna / III kolumna / IV kolumna
    1. Josephus / Joannes / Sikora / Catherina / Mikołajczak
    2. Rosalia / Adalbertus / Woźny / Julianna / Matysiak
    3. Stanislava / Joannes / Sikora / Catherina / ?

jak używam opcji ZNAJDŹ to mogę wpisać tylko jedno słowo np. Sikora, jednak mam tego sporo, więc czy można jakość zrobić, żeby znajdował odrazu np: ''Joannaes Sikora Catherina''?

Pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli chodzi Ci o znalezienie wszystkich Joannes Sikora Catherina to robisz tak:
    klikasz na swoje dane -> Dane -> Filtr -> Autofiltr -> w wierszu z nazwami kolumn pojawią się strzałeczki (listy wyboru). Klikając taką strzałeczkę możesz wybrać konkretną wartość w danej kolumnie (Joannes). W trzeciej kolumnie wybierasz Sikora itd. Bardziej zaawansowane opcje filtra zobaczysz klikając "Inne".

Przy opcji "Znajdź" (ctrl+F) możesz po wpisaniu szukanej wartości kliknąć "Znajdź wszsytko" - wyświetli listę adresów z podaną wartością - klikając kolejne będziesz do nich przenoszony.

Talking

Wielkie dzięki!
    O to dokładnie chodziło

Pozdrawiam

Domyślnie

jeszcze jedno mam pytanie:
    jak można zrobić, żeby komórki z tytułem się nie przewijały, były zawsze widoczne?

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)