Witam Was
jest to moj pierwszy kontakt z tym Forum. Znalazlem go z wyszukiwarki. To tytułem wstepu.
Chcialem zalozyc nowy temat: [wartości w komórkach aktualizują się dopiero po "zapisz" ] ale system nie dal wiec trafilem tu.
Problem z tytulu ciut jasniej. Pracuje na excelu od wielu lat. Od jakiegos czasu. Tak okolo roku niektore arkusze zachowuja sie dziwnie. Ponizej przyklad:
w tym przypadku problem dotyczy kolumny G. Jest tam funkcja % porownuje ona kolumne C z F ,obie zawsze daja sume 16. Czyli jak jest:
16-0 to 100% a jak
8-8 to 50% i jak
0-16 to 0%
Jak widac ostatni prawidlowy wiersz to wiersz 105 i wynik 81,3.
Zeby zobrazowac wpisalem do kolumn C i F w wierszach 106 i 107 wymyslone dane, rozne dane a po kopiuj>wklej (lub tez przeciaganiem myszka) kolumny G wynik jest falszywy. Poprostu powtarza wartosc kopiowana. Dzieje sie tak przy kopiowaniu dowolnej komorki w dol, w prawo, w lewo, obojetnie gdzie. Nie ma znaczenie jaka funkcja jest w komorce. Prawidlowe wartosci pokazuja sie dopiero po kliknieciu ZAPISZ. Lub wejsciu w dana komorke i kliknac ENTER. Nigdy wczesniej

! Podpowiem tylko, ze moze ktos, kiedys mogl wlaczyc kompresje lub inna czynnosc zmniejszajaca wielkosc na dysku. To tylko moje przypuszczenie.
Nie bierzcie mnie za lenia. Probowalem juz wielu sposobow np zakladalem zupelnie nowy arkusz, kopiowalem tylko wartosci funkcji ale to co wyzej przechodzilo na nowy arkusz. Poddawalem sie juz wiele razy ale nie poddam sie bo skoroszyty sa baaardzo rozbudowane i polaczone funkcjami ze soba.
Z gory thx za podpowiedzi.