Witam,
potrzebna mi formuła, która wyszuka i wyświetli wartość z ostatniej
zapełnionej komórki w danej kolumnie. Udało mi się stworzyć formułę, która
wyświetla maksymalną wartość danej kolumny, może jakoś tym tropem... ?
Proszę o pomoc, pozdrawiam![]()
Witam,
potrzebna mi formuła, która wyszuka i wyświetli wartość z ostatniej
zapełnionej komórki w danej kolumnie. Udało mi się stworzyć formułę, która
wyświetla maksymalną wartość danej kolumny, może jakoś tym tropem... ?
Proszę o pomoc, pozdrawiam![]()
Zakładając że zakres jest ciągły ( w kolumnie nie ma "przerw" pomiędzy danymi)
np do kolumny A
Kod:=ADR.POŚR("A" & ILE.NIEPUSTYCH(A:A))
Podejmę współpracę (pracę) w zakresie tworzenia aplikacji arkusza kalkulacyjnego z wykorzystaniem VBA.
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
dzięki master mix, to już prawie to o co mi chodzitylko właśnie wolałbym założenie że zakres nie jest ciągły. Mianowicie interesuje mnie ostatnia wypełniona komórka w danej kolumnie gdzie wypełnione komórki zdarzają się sporadycznie i nieregularnie. Czy jesteś w stanie zaproponować formułe dla nieciągłego zakresu?
Ewentualnie mogę wypełnić całą kolumnę jakimś znakiem/wartością i może wtedy znalazła by się formuła wyświetlająca ostatnią wartość w kolumnie ale inną niż dany znak/wartość którą jest wypełniona cała kolumna.
Pierwsze rozwiązanie byłoby dla mnie wygodniejsze![]()
Funkcja użytkownika:
Wywołujesz npKod:Function Ostatnia(Kol As String) As Variant Ostatnia = Range(Kol & Cells(Rows.Count, Kol).End(xlUp).Row).Value End Function
pozdroKod:=ostatnia("E")
Ostatnio edytowane przez master_mix ; 28.Jun.2010 o 23:32
Podejmę współpracę (pracę) w zakresie tworzenia aplikacji arkusza kalkulacyjnego z wykorzystaniem VBA.
Dzięki wielkie
Nie wiem jeszcze tylko gdzie mam zdefiniować tą funkcje użytkownika?
Pracuje na Excel'u 2002.
Lewy Alt + F11 W oknie Project - VBAProject klikasz prawym myszy, wybierasz Insert-->Module, Po prawej w dużym oknie wklejasz funkcję
Super, działa
Ale jeszcze trochę pomarudzęJak zrobić żeby komórka odnosiła się bezpośrednio do ostatniej wartości wiersza w innym arkuszu? Obecnie robię po prostu odwołanie do komórki z innego arkusza...
I ważniejsza sprawa, jak zmodyfikować tę funkcję, żeby działała w czasie rzeczywistym? Ponieważ kiedy wpisuje do wiersza nową wartość, komórka pokazująca wartość ostatnia nie aktualizuje się, próbowałem ręcznego przeliczania arkusza i to nie działa na tą funkcje. I czy jeżeli ta funkcja będzie wyszukiwać ost. wartości w czasie rzeczywistym, to czy nie będzie to obciążać komputera?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)