+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: SMBus

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Moi drodzy, komputerami zajmuje się już od bardzo dawna, ale szczerze mówiąc nie mam zieonego pojęcia czym jest ta szyna, której wyprowadzenie znajduje się na wielu płytach głównych.

Strona główna tego wprowadzonego przez Intela projektu znajduje się pod tym adresem:
    http://www.smbus.org/

Niestety studiując (pobieznie) specyfikację nie byłem w stanie stwierdzić do czego miałbym ten connector wykrozystać.

Czy ktoś widział to w praktyce, ma z tym jakieś doświadczenie ?

Wesołych.

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

specyfikacja smb ostatnio aktualizowana byla w 2000 roku!
    nie wiem czy warto nawet na to patrzec
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

Czy warto - nie mam ziloneog pojęcia, nie wiem po prostu z czym to się je.... Do czego sie to stosuje ? Jakie urządzenia ?

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

specyfikacja dosc dokladnie mowi CO to jest, a fakt ze ma juz 4 lata i jakos nie slychac o niej publicznie kaze myslec ze to koncepcyjny niewypal

sam smbus to system komunikacji:
    2 kabelki - data, zegar
    7 bitowe adresowanie, calkiem niezla rozpietosc napiec [12, 5, 3.3, 3] co daje mozliwosc podlaczenia wielu rodzajow urzadzen, specyfikacja jest wybitnie niskopoziomowa [napiecia, czasy, schematy i jakieszalozenia protokolow komunikacyjnych] z tego co tam jest trudno dociec jak z szybkoscia, ale sadze ze dosc slabo

generalnie nie wiem co cie napadlo z tym smbus - jego fragmenty [albo na odwrot] zaimplementowane sa w ACPI
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Alvvin
    Gość

Domyślnie

Dzieńdobry ja wykorzystałem connector smbus do podłączenia dodatkowych czujników temperatury.dzięki czemu moge odczytać teraz temperature z 5 czujników, bez wykorzystania żadnego z portów zewnęcznych

Domyślnie

oO A to jest dobra informacja! Masz może jakieś szczegóły jak to zmontować? Albo gdzie to kupić ?

Alvvin
    Gość

Domyślnie

Moge podać strone na której jest podany ,opis ale do budowy jest potrzebny chip maxima który ma bardzo małe rozmiary dokładnie 5x5 mm, więc wlutowanie jego jest dość trudne ale wykonalne bo zmontowałem już 3 takie układy. A czy morzna kupić zmontowany układ w Polsce raczej nie przynajmiej mi się nie udałogo dostać. A to jest link do strony ze sposobem budowy http://www.overclockers.com/tips1059/index.asp

Alvvin
    Gość

Domyślnie

Wiem od brata z USA że kit tego SMbus-a morzna dostać ale dokładnie nie wiem za ile ale coś około 60$. Sam chip nie jest produkowany w Polsce jest tylko przedstawiciel u którego chip morzna kupić ale on jest dość drogi około 50 zł, ja nie wiem dokładnie bo brat przysłał mi 3chipy bo tam kosztują tylko 30 zł/szt. Ale brat ma mi przysłać jeszcze 4 sztuki więc mugłbym sprzedać jeden układ, oczywiście, jeśli pan jest zainteresowany.

Laser
    Gość

Domyślnie

na elektrodzie znalazlem jeszcze takie cos

http://www.madhacker.org/mbmsensors.htm

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia