Jak w tytule : )
Szukam programiku - mam Spead Fan ale nie jest przystosowany do mojej płyty i nie działa.
Jak w tytule : )
Szukam programiku - mam Spead Fan ale nie jest przystosowany do mojej płyty i nie działa.
Nie żebym miał jakiś konkretny pomysł, ale model to by się przydał.
Dokładniej
ASRock K7VT4A PRO
3 pinowe złącze przy procku (wentylatorku) nie pozwala na regulaajcę obrotów - dobrze rozumiem?
chyba znam dopowiedz dlaczego ich się nie dało zmienić.
Ostatnio edytowane przez hektor190 ; 09.Apr.2007 o 22:11
Regulację obrotów dokonuje się najczęściej podając mniejszy prąd na silniczek. Do tego wystarczą dwa kabelki. Trzeci wyprowadza informację o obratach. Regulować można nawet silniczek z dwoma kabelkami w zalezności od temperatury np. przy chipset'cie.
Choć ja nie wiem, czy twoja płyta umożliwia coś takiego (pytałem o model, żeby ktoś kto się zna już Cię nie pytał - mógłby się nawet zniechęcić do odpowiedzi z tego powodu).
A ja się, z głupia frant, spytam - komu speedfan umożliwia sterowanie prędkością wiatraków?
Może nie wiem, ale zawsze mi się zdawało ze on tylko monitoruje.
W sumie użyłem go raptem parę razy, właśnie dla celów kontrolnych.
Pozdrawiam/ Grzeniu
U mnie chodzi pięknie. Ma on sporo innych funkcji niż regulacji obrotów (także automatyczna w zależności od temperatury) jak np. sterowanie częstotliwością procesora, tworzenie logów z temperatur i napięć. Moja płyta główna to ASUS A7N8X-E Deluxe. Wentylatorów z TC (Thermal Controll) nie da się sterować, są to automaty. Co do pytania Hektora190, polecam regulatory np. zalmana. Kosztują niewiele a mają regulację ręczną lub TC (kostka podłączana między wentylatorem a złączem na mobo). Ewentualnie jakiś panel w zatoce 5.25", wydatek rzędu przynajmniej 100zł, ale podłączasz do niego kilka wentylatorów, masz odczyty na LCD, sterowanie sensorami itp...
A nie, sam sobie kupiłem na pewnym serwisie aukcjowym za 45PLN. Teraz mają na tej aukcji: Thermaltake Hardcano 9.Napisał misiek1928
Odebrałem to (Thermaltake Hardcano 9) dziś. Robi dobre wrażenie (potencjometry bdb jakości, czujnik temperatury i wyświetlacz, mocowanie na HDD). Testy dużo później - brak czasu.
Od razu mówię, jeden czujnik na cały zestaw. Można kupować, to raczej nie rozczaruje. W kilku miastach jest możliwy odbiór osobisty w tym w Katowicach (czego nie ma w info). Jest też dostępna wersja czarna, o 10PLN droższa.
Ale dam znać, tylko kiedy to będzie?
Ale z nas zboczeńcy, znowu zboczyliśmy z tematu.![]()
Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 11.Apr.2007 o 01:18
Cenne info:
Kontroler ma dwa kanały o mniejszym obciążeniu do 350mA na kanale 1 i 4. Natomiast na 2 i 3 więcej, ale nie podano ile. Szczegółowe dane techniczne i recenzja tu.
Od tamtego użytkownika kontroler można kupić nowy, ale nie ma kompletu - brakuje:
- instrukcji obsługi,
- przewodu umożliwiającego pomiar obrotów przez np. płytę główną,
- kompletu śrubek - 8 sztuk,
- taśmy do przyklejenia czujnika.
Piękny nie jest, ale trudno. Przydałaby mu się szlifierka.
Tu szukają frajerów za ten model.
Tu jest Thermaltake Hardcano 13.
A tu Thermaltake Hardcano 12 w lepszej cenie niż powyżej (ale może to inna rewizja).
Nie pokazuje RPM wentylatorów.
Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 11.Apr.2007 o 15:03
A czy znacie coś ciekawego (dobrego jakościowo) żeby automatycznie regulowało obroty?
na allegro znalazłem coś takiego ale wygląda prymitywnie...
http://allegro.pl/item185070200__aut...tylatora_.html
czy coś takiego działa?
- obecnie temp proc bez obciążenia to 45C a przy długim i dużym obciążeniu które rzadko się zdarza 56c max.
Jaka może być maksymalna temperatura?
Wszystkie regulatory oparte są są o elementy czułe na temperaturę takie jak diody termiczne, termistory czy jedno i drugie... w wentylatorach TC (ThermalControll) taki termistor umiejscowiony jest pod wirnikiem, po linkiem który dałeś jest to samo tylko czuły element jest na przedłużeniu. Napisz jaki masz procesor bo wydaje mi się że temperatury masz w normie.
AMD 2200 +2800
nie chodzi mi o temperatury tylko o Cisze : )
kiedy nie ma potrzeby używania w 100% wnetylatorka można by go zwolnić i na tym sprawa polega : )
Tak znamy, to samo co to urządzenie oferują wentylatory z czujnikiem temperatury. Jak Ci się poszczęści za 10PLN dostaniesz. A to urządzenie jest niczego sobie. Wygląda prymitywnie, bo jest wykonane ręcznie pewnie przez sprzedającego.Napisał hektor190
Twój wentylator na procku też jest sterowany poprzez płytę główną. Klucz do ciszy to wydajniejszy i/lub cichszy wentylator na procku i lepszy obieg powietrza w całej obudowie.
Ja to mam marzenie, aby napisać taki soft co to "uczy się" na podstawie temperatury w kilku punktach obudowy (np. proc, grafa, zasiłka, ew. koło HDD) i steruje baterią wentylatorów, tak aby przy minimalnych obrotach poszczególnych uzyskać oczekiwane temperatury (które dla poszczególnych punktów można zdefiniować). Tylko czasu brak.Musiałbym przestać chodzić do pracy.
[QUOTE=QuatPro]
Twój wentylator na procku też jest sterowany poprzez płytę główną.[QUOTE]
rozumiem że można to zrobić z poziomu biosa lub windowsa tylko zasadnicze pytanie jak : )
dla przypomnienia bo już pisałem mam płytę ASRock K7VT4A PRO
i wentylatorek nad prockiem (dokładnie nie wiem czy taki bo nic nie wiem o regulacji obrotów na wtyczce i na pudełku pisze 19-14dB a nie tylko 19dB)
http://allegro.pl/item182108688_xile...sza_19dba.html
Procesor AMD 2200 +2800 obecnie temperatury na poziomie 45 bez obciążenia do 56 z 100% długim obciążeniem.
Gdyby tak można było regulować wentylator automatycznie to jego średnie obroty żeby utrzymać 60C nie przekraczałyby w większości przypadków 70% tego co jest teraz
Ostatnio edytowane przez hektor190 ; 15.Apr.2007 o 23:04
1. Jest regulowany automatycznie w zależności od temperatury procka. Raczej nie będzie się dało wpływać na jego obroty. Chyba, że poprzez modyfikację BIOS'u (ja takich rozwiązań nie stosuję).
2. 14-19dBA - to powinno być niesłyszalne. Mówisz, że to hałasuje? W sumie mnie to nie dziwi, biorąc pod uwagę cenę, ale potwierdź mi, bo sam się zastanawiałem nad kupnem podobnie taniego zestawu. Kup sobie inny wentyl na radiator np. taki. Możesz jeszcze zrobić tak: odłączyć kabel wentylatora z gniazdka na pł. gł. i podpiąć "-" wentylatora do +5V, a + wentylatora do +12V, uzyskasz w ten sposób napięcie zasilania 7V, mniejsze obroty i cichszą pracę (łączenia zlutuj nie skręcaj, zabezpiecz połączenia, np. koszulką termokurczliwą lub taśmą izolacyjną). Bardziej polecam jednak zmianę wentylatora.
Więc tak hałas
to 19-26dB taki był podany na pudełku wentylatora ktory ja kupiłem
i te 26dB słychać.
Zastanawia mnie czy nie kupić czegoś automatycznego do regulacji jego obrotów i chyba tak zrobię![]()
Pozdrawiam serdecznie : )
No ok, jak chcesz. Ja bym popracował nad polepszeniem obiegu powietrza w obudowie. To nie za dobrze, żeby się procek grzał, zwłaszcza AMD. Ta temperatura, którą podaje czujnik to jest na zewnątrz rdzenia, wewnątrz jest wyższa.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)