+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 43

Temat: wtyki 6pin PCI Express REMI

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie wtyki 6pin PCI Express REMI

Moje mobo (Asus P5W64 WS) będzie miało 4xPCI-E.
    Czy żeby wykorzystać w przyszłości wszystkie te złącza powinienem mieć zasilacz z x4 wtyki 6pin PCI Express REMI (np TG600-U25)

Obecnie wiem że tego nie wykorzystam bo bedę miał tylko 1 grafę ATI x1650 ale w przyszłości z pewności lepsza grafa/grafy i powinny dojść inne karty np TV tylko czy one będą na PCI-E bo na razie wszystko jest na PCI. Nie wiem czy się w to pchać. Ponoć już w najnowszych kartach ATI są inne wtyczki 8-pin. :/
    Może lepiej wziąć tańszy zasilacz z 2x 6pin PCI-E np corsair i też bedzie dobrze. Są wówczas jakieś przejśćiówki?

Te Asus ATI Radeon x1650 mają wejście 6pin PCIE?

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

ale potwor asusik normalnie cudenko
    po ochlonieciu

co do zasilacza to mysle ze mozesz kupic ten tanszy i tak bedziesz mial 1 wtyka wolnego, zreszta uzycie 3 grafik to chyba jest potrzebne do jakis kosmicznych gier i programow graficznych o 4 nie wspominajac
    (a co do tych wtyczek to chyba uzywa sie ich jak zasilacz nie wyrabia przez pci albo grafa ma byc podkrecana lub uzywana na ful albo jeszcze przy laczeniu graf ) o przejsciowkach nic nie czytalem i nie slyszalem (jesli napiecia sa takie same to zapewne beda bo zazwyczaj nowy sprzet jest kompadobilny ze starym do czasu )
    a jak zasilacz bedzie nie kompatybilny to zawsze mozna go sprzedac i kupic lepszy
    a co do innych kart na PCI Express to na allegro sa jakies tv, dzwiekowe, lan i do nich nie trzeba dodatkowego zasilania
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 08.May.2007 o 11:15

Domyślnie

Ok dzięki za info odnosnie tych kart. Juz zamówiłem Corsair 520W. Ponoć jest cichszy od tego Tagana. Już się nie mogę doczekać składania sprzetu. Prawdopodobnie założe wątek RATUJCIE! Mam nadzieję, że pomożecie

Domyślnie

hehe zawsze sluze rada
    milego skaldania zycze

Domyślnie

Czy montujecie zasilacze bezpośrednio do płytki z tyłu obudowy czy podkładacie jakąś podkładkę miedzy płytkę mocującą a zasilacz. Może coś z filcu, korka? Krawędzie tej płytki nie są gładkie więc obawiam się, że zostaną slady na zasiłce. Pozatym mogło by to wytłumić ewentualne drgania. Czy może się za bardzo pieszczę z tą zasiłką?

Szukałem w Asus EAX1650 Silent złącza 6pin i nie mogłem się dopatrzeć. Czyżby wystarczało jej napiecie z płyty? Grafa jest tylko na DDR2 a w opisie było DDR3 i oczywiście taktowanie tez mniejsze 2x niż w opisie (rdzeń 500MHz; pamieci 780MHz). W sklepie najprawdopodobniej wzieli dane z innego modelu (EAX1650pro Silent GE). Trochę szkoda że nie ma tych 1400Mhz z opisu.

Czym to się różnią te wyjścia:
    TV Output - via S-Video to Composite
    TV Output - via HDTV out cable
    Które lepsze?

Co daje zgodność z HDCP (coś takiego jest w np ATI 1950pro. Filmy z HD DVD, Blu Ray. Warto w to obecnie inwestować?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 09.May.2007 o 20:32

Domyślnie

ja tam zasilacz montuje bezposrednio ale mozna cos mu dac pomiedzy zawsze cos wytlumi
    a a co do technologii to pogoglowac starczy
    TV Output - via S-Video to Composite--tu
    via HDTV out cable--tu oczywiscie ta lepsza
    a HDCP z tego co pisze tu warto miec
    co do Blu Ray wstrzymal bym sie jeszcze czytalem gdzies ze ta technologia jeszcze sie rozwija i stabilna bedzie bodajze na poczatku 2008 czy cos takiego
    z HD DVD to nie wiem mozliwe ze tez jeszcze sie rozwija ( ale jest starsza od Blu Ray nie wiem tego na 100%)
    ja inwestuje w nowinki jak sa juz masowo sprzedawane w sklepach i latwo dostepne wtedy mam pewnosc ze rabtem nie bedzie cos lepszego (niestety nie zawsze tak jest wkoncu sa to prawa rynku najpierw pozbywaja sie staroci a potem wala nowinki )
    reszte niech uzupelnia bardziej poinformowani
    pozdro

Domyślnie

To podobnie jak ja. Magnetowidu/odtwarzacza video nie miałem bo mi się nosnik nie podobał a do odtwarzaczy DVD przekonalem się całkiem niedawno. Zatem te nowinki u mnie pojawią się nie predko, gdy napędy i nosniki bedą w cenie obecnych napedów/nosników DVD.

Te pytanka zadaję bo waham się jeszcze czy nie wziąć lepszej grafy choćby radka 1950pro ale nie jestem przekonany czy mi to jest potrzebne do szczęscia Chyba zostanie ten ATI x1650 silent przynajmniej będzie cicho. Poczekam może jakaś lepsza, cicha i energooszczędna technologia się pojawi.

Dzięki za te linki.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 09.May.2007 o 23:46

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Za bardzo się pieścisz. Ale, przynajmniej uważaj i przykręć to solidnie. Jak podłożysz coś zbyt podatnego, to pewnego pięknego dnia zasilacz Ci spadnie na procesor i resztę (wibracje). I już zawsze będziesz wiedział jak go należy przykręcać.
    Pojawi się "lepsza, cicha i energooszczędna technika" np.: procesor optyczny, kwantowy czy magnetyczny, że o organicznym nie wspomnę.

Domyślnie

Też racja więc musi to być jakaś cienka i twarda podkładka/uszczelka. Może po prostu kawałek sztywengo kartonu np karta pocztowa (akurat pasuje ) .
    Tyle tylko że te procki co podałeś to chyba już pod jakaś inną płytę.

Domyślnie

za linki niema zaco a pod zasilacz najlepiej zrob podkladki pod srobki z detki i bedzie dzit (mozesz tez dac dluzsze srubki )
    QuatPro z ta technologia to chyba bedze trzeba poczekac jak cos takiego wymysla to zapewne troche potrwa zanim bedzie osiongalna dla portfela szarego czlowieka
    profesor z informatyki mowil ze ponoc sa komputery hydrauliczne
    ja mysle ze to calkiem mozliwe w koncu ciecz tez moze dzialac na zasadzie 0-1

Domyślnie

Jak użyjesz gumy to nie ściśniesz, bo ją przetniesz. Jak nie ściśniesz to się śrubki będą odkręcały. Zresztą nawet gdyby na maksa udało się ścisnąć i nie przeciąć, to guma jest elestyczna i zawsze się śrubki odkręcą, tylko 3 godziny później. Karton zdecydowanie lepszy.
    Z tymi nowymi technologimi, to najczęściej są na rynku wcześniej niż się spodziewamy.

Domyślnie

hmm jak nie guma to moze jakis cienki material zreszta jak wygodniej
    a co do nowinak to racja nadazyc za nimi nie mozna

Domyślnie

Teraz jak zwróciłem uwagę jaką masz płytę, jestem pewny, że podkręcisz na niej proca bardzo mocno. Może nawet 3500, albo i 3700. Jeszcze bym się dokładnie zorientował, którego wziąć.

Domyślnie

Zamówiłem E4300 ale jeszcze nie mam ani procka ani płyty. Ponoć są trudności z RAMem. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu zacznę składanie. Nawet kupiłem sobie mały wkrętak Phillips. Coś jeszcze się przyda?
    O takim podkreceniu na stałe nie myslę, ale jak zacznę już kręcić to może obudzi się we mnie demon OC. Żebym tylko nie zjarał sprzętu.
    Szkoda, że grafa jest na DDR2 nie na DDR3 ale może mi to wystarczy. Ogólnie te silent asusa mi się podobają. Ważne żeby obraz w 2d był jak żyleta Zresztą nie mam pomysłu na jaką kartę maiłbym ją zmienić.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 11.May.2007 o 00:08

Domyślnie

Podstawowa zasada: dobrze założyć chłodzenie i nie przesadzać z napięciem.

Domyślnie

Martix moze bys pomyslal o wc (wtedy twoj demon OC mogl by sie zaspokoi)
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 11.May.2007 o 09:05

Domyślnie

Chłodzenie na początek będzie boksowe. A takie dobre wodne zapewne kosztuje kupę kasy zresztą chyba mi nie bedzie potrzebne. po to kupiłem 2 ciche boczne wiatraki 92mm by jeden chłodził dysk/i a drugi chyba dam po lewej stronie by wial na grafe/procek. Troszkę mi się to rozwiązanie nie podoba bo przecięż tą ściankę się zdejmuje i tylko przewody będą się plątać i przeszkadzać.
    Z tym demonem to przesadziłem. Z reguły jestem ostrozny choć czasem potrafię siebie i nie tylko zadziwic Będę starał się podkręcić bezpiecznie tz najpierw spróbuję bez zmiany napięcia pózniej zobaczę. Mam nadzieję na jak najlepszy wynik bez podnoszenia. Nie wiem czy warto zbytnio przeciążać mobo jesli mi ma długo pochodzić więc z FSB tez nie będę przesadzać.
    Jeśli chodzi o ramy to albo jest tak duzy popyt że dytrybutorzy nie nadążają ze sprowadzeniem albo sprzedawcy czekają by kupić po atrakcyjniejszej cenie bo ceny lecą w dół. Gdybym zamówił w tym tygodniu zaoszczędziłbym 100zł na pamięciach i grafie, inna sprawa, że tak to se mozna czekać i nic nie kupić

Czy chłodzenie u ASUS ATI 1950pro jest trwałe i czy jest wymienialne i w jego miejsce mozna zamontować dowolne np takiego zalmana jak ma karta Gigabyte lub chłodzenie pasywne? Ogólnie te małe brzęczące wiatraczki w kartach mi nie pasują
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 11.May.2007 o 09:47

Domyślnie

co do chlodzenia grafy to chyba jest wymienne poczytaj (mozna terz przerobic we wlasnym zakresia ja lubie przerabiac co sie da i modze jak narazie przerabianie wychodzi mi na dobre) tu tam jest tescik i cos o chlodzeniu
    co do tego wiatraka na klapie mozesz dac jakies styki czy cos ja tez mysle o jakims systemie podlaczeania pradu do colerow na klapie wiec jak cos wymodze dam znac
    a z ramami to trza szukac taniej okazji
    a tak z ciekawosci ile ram wepchasz do PC
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 11.May.2007 o 10:12

Domyślnie

Cytat Napisał twardy77
    tez mysle o jakims systemie podlaczeania pradu do colerow na klapie wiec jak cos wymodze dam znac
    Jak byś wymodził coś bezprzewodowego to by było super Teraz jak zdejmuję bok to go odkładam 2 m dalej a co bedzie jak bedzie na nim wiatrak

Cytat Napisał twardy77
    a z ramami to trza szukac taniej okazji
    a tak z ciekawosci ile ram wepchasz do PC
    Ja już się wystarczająco naczekałem. Jeszcze parę miesięcy i te ramy by zniknęły ze sklepów I tak 2 miesiace temu dałbym za nie 250zł więcej.
    RAMy to 2xGB Geil Ultra PC-800 CL-4
    Okazje często są ryzykowne. Budę kupiłem po okazyjnej cenie i brakowało 1 zaslepki z tyłu, 1 na mobo oraz płytka od zasiłki była lekko zwichrowana i było widać na niej slady montarzu zasiłki. W sumie płytkę sobie naprostowałem więc chyba nie będzie kłopotu z montarzem czy wibracjami/stukaniem ale to się dopiero okaże.

Na procka w przyszłości Scythe Infinity albo coś podobnego. To bydle waży prawie kg. Ktoś pisał, że miał problemy z komputerem (zwiechy) po zamontowaniu tego chłodzenie bo zbytnio uciskał procka. Wodnego raczej nie zakładam bo ono wcale nie jest takie bezgłosne - słychać pompę i wiatrak chłodnicy.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 11.May.2007 o 10:46

Domyślnie

hehe kilogram miedzi i jak to na socecie sie trzymalo (taki cieniarza chyba by go wydarl ) zobacz na asusa calkiem ciekawe a tu moja propozycja (dobry bajer z automatyczna regulacja choc mozna tez taki zrobic
    edit
    a podaj linka do zdiecia twojej obudowy bedzie latwiej mi cos pokombinowac z zasilaniem (do grafy terz mozesz zapodac )
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 11.May.2007 o 10:39

Domyślnie

GRAFA: Opis Specyfikacja

Jak widać wersja bez pro a na stronie sklepu było w tytule pro a w opisie pamięci GDDR3 i 1400Mhz. Wkurzające są te błedy na stronach.

BUDA

PS. Na razie nic nie kombinuj bo jak temperatura będzie znośna to po lewej stronie nic nie będę montował. Zreszta nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem byłoby zamontowanie takiego dobrego chłodzenia na procka. Wentyl powinien wówczas wiać również na grafę.
    Zobaczę jakie rozwiązanie wybiorę jak zamontuję wszystko i trochę na tym sprzecie popracuję. Wówczas bedzie mozna cokolwiek powiedzieć odnosnie ulepszeń.

A to chłodzenie które podałeś fajnie wygląda. Na to jeszcze by szedł wentyl czy on jest w środku? Tu jest link do Scythe Infinity Ciekawe które lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 11.May.2007 o 11:25

Domyślnie

nonono buda iscie serwerowa niezla
    tak sobie pomyslalem ze jak bys montowal te wiatraki to najlatwiej bedzie przedlozyc wtyczke z plyty(a jak braknie to z molexa od zasilacza) i zamontowac ja tam gdzie zaznaczylem (a kabelki ladnie schowac np pod plyta czy gdzies tam)
    przy wyciaganiu pokrywy wystarczy wypiac wtyczke od wiatraka i dzit
    a z grafy chlodzonko spokojnie mozna wymienic tu jest jch mnostwo.
    co do chlodzonka asus (wiatrak jest w srodku i sam sie reguluje ) wedlug mnie lepiej wyglada od Scythe Infinity
    zato Scythe Infinity ma troche wiekszy przeplyw powietrza ale chalasuje owiele wiecej cenowo asusik tanszy
    Załączone obrazki Załączone obrazki wtyki 6pin PCI Express REMI-a354572ce7134b6e.jpg  

Domyślnie

To jest jakieś rozwiązanie tylko obawiam się, że ciągłe wyciąganie wtyczki może ją uszkodzić. Gorzej jak się człowiek zapomni i mocniej pociagnie

To chłodzenie asusa ma łozyska tulejowe. Ciekawe czy to jest trwałe i na ile starcza. Czy taki wiatrak się wymienia? Jesli on jest w środku to będzie również dmuchał na boki np na grafę? Zanim w coś takiego zinwestuję muszę sobie to przestudiować

Domyślnie

no niestetu takie sa wady wtyczek na chybcika i sam poczontek moglo by byc
    chodzi mi po glowie jeszcze jeden patent bardziej niezawodny bez wtyczek ale musze go jeszcze dopracowac (sam sobie taki zamontuje ) jak skombinuje rysunek to zazuce
    co do wiatraka to jak sa srobki ( z tego co widze to sa ) mozna wymienic a tu znalazlem troche o tych wiatrakach (kliknij na Informacje ogólne tam jest specyfikacja)
    ciekawe sa
    na grafe zapewne bedzie dmuchal ale chyba nie siegnie w opisie jest ze dobrze chlodzi sasiadow
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 11.May.2007 o 12:54

Domyślnie

Rzeczywiście interesujące te łozyska. Poszukam jeszcze jakiś recenzji może są jakieś porówania z różnymi modelami chocby z tym infinity lub podobnym. Co do opisów na stronach sklepowych to lepiej zajrzeć na stronę producenta i poczytać recenzje.

+++

Własnie przeczytałem jedną i ten cooler jest średni i niezbyt nadaje się do OC. W stresie obniżył temp. o 4 stopnie w porównaniu ze standardowym coolerem zaś w spoczynku zaledwie o 1 stopień. Niestety nie mam porówania z innymi coolerami.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 11.May.2007 o 19:04

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)