+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Reset przed logiem ładowania się systemu.

Szeregowy katowicecentrum ma szanse

Unhappy Reset przed logiem ładowania się systemu.

Witam, jestem w rozpaczliwej sytuacji, 2.5 roku temu zakupiłem sobie grafikę na PCI-E, jakiś tydzień temu kupiłem sobie w końcu do niej procesor, płytę gł. z kieszenią na pci-e ale niestety nie chciało chodzić. Sprzęt się resetował nie długo po włączeniu. Nawet nie wyświetlał się obraz ładowania systemu (co jest ten taki pasek pod logiem Windows). Jak się później dowiedziałem, ta płyta potrzebowała zasilania 24 piny, ja dałem 20 :-] . Dzisiaj kupiłem zasilacz 400 W/24 piny. Ten sam problem. Sprawdzałem dwa dyski twarde. Pamięć operacyjna na innym kompie działa.

Próbowałem z tą grafiką na PCI-E i na grafikę zintegrowaną
    Oczywiście podpiąłem kabel z zasilacza 4 piny 2x 12V do płyty gł.
    Nie wiem co tu jeszcze napisać... pomóżcie... ;( Już mam dość tego syfu, chcę, żeby to ustrojstwo w końcu zaczęło działać.

Jeszcze raz powtórze:System nie dochodzi nawet do loga windows gdzie system się ładuje. Widziałem kilka razy, że milisendy przed resetem, pojawia się niebieski ekran z jakimiś kodami błędu (czy coś).

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

no to podaj se kody błędów jakie wychodzą wtedy będzie można coś zadziałać
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

obstawiam że jest coś źle zamontowane , grafa albo procek , wyciągnij oba podzespoły i uważnie zamontuj ponownie , sprawdź czy zadziała
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

ustawiałeś w biosie żeby obraz był ładowany z pci
    podaj model płyty.
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

A jak zainstalowałeś windows? Użyłeś tej płyty głównej?, czy tylko przepiałeś dysk?
    ©u®E™

Domyślnie

dobra myśl , po zmianie płyty głównej należy się format i postawienie nowego systemu , następnie wszystkie stery od mobo i pozostałych podzespołów , musi działać
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Dobra chłopcy, pocieszyliście mnie
    Wyciągam już w takim razie Windows XP (SP 3) i biorę się do formata. Nawet już mnie nie obchodzi co tam mam na tym dysku, trudno! Chcę tylko, żeby to w końcu działało

Jeśli nie będzie śmigać to odpowiem na wszystkie powyższe zapytania i będziemy ciągnąć temat dalej.

Dziękuje za odpowiedzi wam wszystkim i każdemu z osobna xD

Domyślnie

Dobra, pomogło. System się zainstalował i jak na moje nie wprawne oko wszystko wygląda dobrze, poza jednym bardzo ważnym dla mnie szczegółem.

Otóż karty graficznej (ATI POWERCOLOR X1800 GTO) system nie widzi. Po podpięciu monitora obraz (ten taki standardowy) jest, ale karty w ogóle nie widzi ;(

Mam nadzieję, że ona jest w ogóle sprawna, bo to by oznaczało, że zmobilizowałem się finansowo na to wszystko niepotrzebnie. Bo pokupowałem to głównie ze względu na tą kartę.

Przewód dodatkowego zasilania do karty podaje napięcie (sprawdziłem).

PS - 2.5 roku temu kupiłem ją aż za 649,- PLN

Domyślnie

nie bardzo kumam , masz obraz czy nie , jesteś w systemie czy masz coś innego na monitorze ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Tak tak, normalnie mam pulpit itd. mogę pracować, tylko, że nie mogę zainstalować sterowników od karty graficznej. Jest ona włożona i podpięty jest również do niej monitor. Mam "standardowy" obraz ale sterów nie da się zainstalować, nie widzi karty.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Zainstaluj sterowniki płyty głównej i najnowszy DirectX 9.0c.
    Zrestartuj komputer i dopiero instaluj sterowniki - pamiętaj o tym, że nowe ATI Catalyst nie obsługują już Twojej karty.
    Jeśli będzie problem ze zdobyciem sterowników do płyty głównej lub karty grafiki to podaj model podeślę linki do nich.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Płyta gł. jest nowa, karta graficzna tak samo, więc z sterownikami nei ma problemów.

Udało mi się już sterowniki do karty zainstalować ręcznie przy pomocy menedżera urządzeń.

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał katowicecentrum Zobacz post
    Witam, jestem w rozpaczliwej sytuacji, 2.5 roku temu zakupiłem sobie grafikę na PCI-E,
    Bez sensu, po 2,5 roku obecnie możesz kupić kartę-rakietę w porównaniu z tym staruszkiem.

Cytat Napisał katowicecentrum Zobacz post
    Sprzęt się resetował nie długo po włączeniu. Nawet nie wyświetlał się obraz ładowania systemu (co jest ten taki pasek pod logiem Windows).
    Sprawdź jeszcze raz, czy wsio dobrze zmontowałeś (docisnąłeś).
    Skąd masz system na nowym kompie jeżeli restartuje ci się cały czas grafika?
    Sprawdź czy karta nie potrzebuje zewnętrznego zasilania, a nawet dwóch.

Exclamation

Bez sensu, po 2,5 roku
    Wiem, żę bez sensu, ale co zrobisz jak bieda w kraju. Intencje miałem inne, tylko nie za bardzo było jak je zrealizować. $$$ :-]

Sprawdź jeszcze raz, czy wsio dobrze zmontowałeś (docisnąłeś).
    Wszystko podłączone dobrze.

Skąd masz system na nowym kompie jeżeli restartuje ci się cały czas grafika?
    Nie rozumiem, sformułuj inaczej jeśli mogę prosić.

Sprawdź czy karta nie potrzebuje zewnętrznego zasilania, a nawet dwóch.
    Jedno zewnętrzne zasilanie do karty graficznej - zostało podpięte.

W poprzednim poście napisałem, żę udało mi się już (ręcznie) zainstalować sterowniki przy pomocy menedżera urządzeń [Dla XP ==>>] (Start>Ustawienia>Panel sterowania>System>Sprzęt>Menedżer urządzeń).

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

W zasadzie to nie dodałem od siebie nic nowego bo już te wszystkie rzeczy zostały zasugerowane wcześniej, mea culpa, nie chciało mi się przeglądać całego wątku.

Pytanie moje było proste - jak udało ci się postawić na nowym komputerze system skoro karta grafiki twoim zdaniem resetowała komputer po tym jak miał się pojawić ekran uruchamiania XP?
    Jeżeli jednak postawienie systemu nie było problemem, a karta zaczęła restartować system po następnym uruchomieniu kompa to drugie pytanie - czy możesz bezproblemowo uruchomić tryb awaryjny (klawisz F8 podczas bootowania kompa pozwala wyświetlić dodatkowe opcje startowe XP - czasem się niestety nie trafia z F8 we właściwy moment).

Teraz widzę, że komp już ci pracuje normalnie, jakiś tam pulpit masz - pewnie w rozdziałce 640x480. Jakie rewelacje podaje ci menadżer urządzeń w zakresie karty grafiki? Nie ma takiej możliwości aby XP wyświetlał obraz, a z drugiej strony twierdził, że nie ma karty graficznej.
    Może to być karta VGA, SVGA lub też znak wykrzyknika i komunikat, że sterownik nie działa prawidłowo, karta źle skonfigurowana itp.
    Tak więc, co masz kolego w tym menadżerze?

EDIT: a tak z ciekawostek odnośnie WHQL - raz XP zaproponował mi upgrade sterów podpisanych do Nvidii 8400 Go w lapku jako aktualizację. Po tej aktualizacji potrafił wyświetlić na karcie obraz tylko w rozdziałce 320x200x4 kolory.
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 23.May.2009 o 14:30

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)