Ostatnio szukałem dla siebie płyty głównej z podstawką LGA775. Mimo iż używam trochę innego kompa do pracy na co dzień, to tutaj miałem wolnego procka Intela QX9650 z serii Extreme, który od kilku miesięcy zbierał kurz, i trochę sprzętu który z braku złącz - leżał odłogiem. A że szkoda tak fajny CPU marnować, rozpocząłem poszukiwania.
Szukałem czegoś niedrogiego, na P45, bez zintegrowanej grafiki, z portami PS/2, portem COM, a do tego bardzo mi zależało na starym PCI, bo mam jeszcze trochę sprzętu właśnie na tej szynie. Wybór w końcu padł na płytę MSI P45T-C51. Przy cenie trochę poniżej 300 złotych miała wszystko to czego potrzebowałem!
W pudełku:
- Dwie płyty ze sterownikami
- Drukowana instrukcja
- Dwie ulotki
- Zaślepka tylna
- Taśma ATA100
- Przejściówka zasilania ATA->SATA
- Kabel SATA
Płyta całkiem nieźle wyposażona, cztery gniazda pamięci wystarczająco daleko od gniazda procesora, dzięki czemu można założyć duże chłodzenie na CPU. Oba mostki chłodzone pasywnie, czyli cicha praca. Pełna lista złącz i portów a płycie:
- 6 portów SATA
- 1 kanał IDE
- 1 kanał FDD
- 6x USB 2.0
- 1x IEE 1394 (Firewire)
- 1x PCIExpress x16
- 2x PCIExpress x1
- 3x PCI
- 1x TPM (opcjonalnie możliwość podłączenia modułu TPM - Trusted Platfom Module)
- 1x AUDIO AC97
- 1x Zasilanie coolera CPU (4 pin)
- 2x Zasilanie coolerów systemowych (3 pin)
Z tyłu wszystko to, czego potrzebowałemCzyli:
- PS/2 dla klawiatury
- PS/2 dla myszy
- COM (port szeregowy)
- 6x USB 2.0
- 1x LAN (RJ 45, 1 GBit)
- Audio 5+1
Trochę słabo opisano wyprowadzenia kontrolek front-panelu, bez instrukcji po prostu nie ma szans by trafić na to co jest czym...
No i na sam koniec ciekawostka, podkręcanie szyny FSB jest możliwie jedynie za pomocą... przełączników! Wracają czasy abita BE6Trzeba przyznać, że niezbyt często spotykane ostatnio, w dalszej części sprawdzę jak to działa w praktyce:
Szybki raport o płycie głównej z programu AIDA64:
Teraz trochę więcej info o płycie, pamięci i procesorze:
- Typ procesora QuadCore Intel Core 2 Extreme QX9650, 2333 MHz (7 x 333)
- Nazwa płyty głównej MSI P45T-C51 (MS-7519) (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
- Mikroukład płyty głównej Intel Eaglelake P45
- Pamięć fizyczna 4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
- DIMM1: Kingston 2G-UDIMM 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
- DIMM3: Kingston 2G-UDIMM 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Na sam koniec testy wydajności z programu AIDA, bez podkręcania:
A teraz przyjdzie pora na podkręcanie![]()
Tylko jeszcze nie wiem który cooler wybiorę do tego, czy Zalman XNPS10X Extreme, czy też Xigmateka Thor's Hammer z wentylatorem Scythe...

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem