+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 29

Temat: Hiren's Boot CD na USB

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie Hiren's Boot CD na USB

Wątek ten powstaje jako uzupełnienie do artykułu pt. Hiren's Boot USB:

"Wielu z nas jest administratorami, konserwatorami sieci, serwisantami. W naszej codziennej pracy potrzebujemy niezawodnych, wydajnych i co najważniejsze – łatwo dostępnych narzędzi. W tym poradniku dowiecie się jak w szybki i wygodny sposób stworzyć sobie niezastąpiony niezbędnik który zaoszczędzi masę czasu i rozwiąże wiele kryzysowych sytuacji. Do tego możecie go mieć ze sobą dosłownie wszędzie tam gdzie ważący 10 gram pendrive nie jest problemem!"
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy xeng ma szanse

Domyślnie Problem przy ładowania sterownika do CDROM-u

Witam
    Mam mały problem z Hiren's Boot USB.
    Wszystko idzie dobrze do momentu wybrania dowolnego programu z menu np: Partition Magic. Problem pojawia się przy ładowaniu sterownika CDROM "Loading CDROM Driver Failed" i dalej OAKCDROM.sys... loading failed, nastepnie VIDE-CDD.sys... loading failed, a w momencie ATAPICD.sys.. Loading... komputer jakby wisiał.

Dodam jeszcze że dyski mam na SATA2 a DVD na IDE.
    Moja konfiguracja:
    Płyta: Foxconn P35A-S
    Procesor: Intel Core 2 Duo E8400
    Pamięć: 4 GB GoodRam Pro
    Grafika: GeForce 8800 GT 512MB
    Dysk: 2x 500GB Seagate RAID0
    DVD: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L ATA Device

Może ktoś się już z tym problemem spotkał.
    Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Niestety Hiren's Boot CD czy USB (bez różnicy) ma problemy z niektórymi chipsetami, szczególnie tymi coraz to nowszymi. Tam, gdzie ktoś już sobie poradził z nowym sprzętem pojawiają się gotowe rozwiązania - także i tutaj zapewne zaczną się pojawiać. Taki stan rzeczy jest jednym z powodów pojawiania się coraz to nowych wersji kompilacji Hirena.

Domyślnie

xeng,

Nie musisz ładować wszystkich sterowników do napędów optycznych jeżeli przy ATAPICD.sys pojawia się błąd, to przed załadowaniem tego sterownika pojawia sie pytanie YES/NO czy ma on być wczytany. Po prostu odpowiedz NO.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy xeng ma szanse

Domyślnie

Próbowałem już na różne sposoby (YES/NO) i dalej to samo.
    Poszukałem trochę na necie i wiem, że są problemy z chipsetami 965 i nowszymi od Intela. Myślałem, że już ktoś się z tym spotkał i rozwiązał ten problem.
    Pozostaje szukać dalej.
    Pozdrawiam

Szeregowy dzezik ma szanse

Domyślnie pendrive ważący 10 gram, a jak nie zagram, to co?

Hiren's boot używam od dawna, dyskietek usb też, ale nie wiedziałem że trzeba grać 10 razy żeby zadziałało.

Polska gramatyka traktowana jest czasem dziwnie. Niepoprawnie odmieniane słowa zamieniają sie w słowa znaczące coś zupełnie innego.
    W języku polskim mamy 7 przypadków odmiany rzeczownika. Wołacz już dawno wyszedł z użycia, ale żeby dopełniacz ignorować.
    Najlepiej mówić i pisać zawsze w mianowniku.

Podziwiam więc autor za napisanie wspaniały artykuł.
    Pozdrawiam czytelnicy forum i miłośnicy nagrywanie płyt.

o Autorze (to jest wołacz)

Dzezik

p.s.

jak sie zwracam do kolegi Jacku, Piotrze czy Mirku to widzę lekkie zaskoczenie czy przypadkiem sobie nie drwię, a to przecież poprawna forma w odróżnieniu od Jacek, Piotr, Mirek

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Offtopic niezły, no ale niech będzie - może któryś z modów się zmiłuje. Niemniej nie jestem pewny czy 10 gram jest niepoprawne. "Gram" to nie jest polskie słowo, więc odmiana nie jest tak oczywista. Ale mogę się mylić - jest jakiś filolog polski w pobliżu?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Gramów (choć gram, też chyba jest poprawną formą), ale nie trzeba się tak zaperzać, żeby zwrócić uwagę. Aha, nie filolog.

Szeregowy JanSobieski ma szanse

Domyślnie

Witam,
    Czy pamięć typu flash (pendrive) może zawierać inne dane, zanim przystąpimy do procedury opisanej wyżej (HBCD)?
    Czy pamięć typu flash (pendrive) będzie mogła (po zakończeniu powyższej procedury) zawierać inne dane?
    Z poważaniem - Jan Sobieski (nota bene - dziś (jest) 325 rocznica (Naszego) zwycięstwa pod Wiedniem).
    Ostatnio edytowane przez JanSobieski ; 14.Sep.2008 o 14:41

Domyślnie

Cytat Napisał JanSobieski Zobacz post
    Witam,
    Czy pamięć typu flash (pendrive) może zawierać inne dane, zanim przystąpimy do procedury opisanej wyżej (HBCD)?
    Cyt. artykuł, strona druga: "Teraz podłączamy nasz pendrive do portu USB. Ważne – WSZYSTKIE dane z niego zostaną usunięte, więc upewnij się, że nie ma tam nic ważnego. Pobieramy plik i rozpakowujemy go do D:\HBCD: "

Czy pamięć typu flash (pendrive) będzie mogła (po zakończeniu powyższej procedury) zawierać inne dane? Z poważaniem - Jan Sobieski (nota bene - dziś (jest) 325 rocznica (Naszego) zwycięstwa pod Wiedniem).
    Gdy już mamy gotowy PD z HBCD to możemy z pozostałego miejsca dowolnie korzystać. Jedyna uwaga jest taka, że nie można skasować nic co jest na takim PD domyślnie, bo komputer się może z niego nie uruchomić.
    JIIIS niebieskie, kiedyś moje ulubione

Domyślnie

Przepraszam za pierwsze pytanie - istotnie nie doczytałem (nie zapamiętałem) informacji, że wszystkie dane zostaną usunięte.
    P.S.1 Czy nie lepiej byłoby stwierdzić, że pendrive zostanie sformatowany?
    Kolejny ważny krok, musimy zmienić nazwę pliku PL Patched Hiren's.BootCD.9.5.iso na coś bardziej standardowego: Hiren's.BootCD.9.5.iso (problem stanowi przedrostek „PL Patched”).
    Czy nie prościej byłoby nazwać ten plik jeszcze krócej, np. HBCD?
    Czy za chwilę nie pojawi się wersja 9.6, a może nawet 10.0? (może warto chwilę zaczekać)?
    P.S.2 JIIIS niebieskie, kiedyś moje ulubione. Przepraszam, myślałem, że wiem wszystko o Rodzinie, ale JIIIS niebieskie - co to Takiego?
    Pozdrawiam - Jan Sobieski.

Domyślnie

Przepraszam za pierwsze pytanie - istotnie nie doczytałem (nie zapamiętałem) informacji, że wszystkie dane zostaną usunięte.
    P.S.1 Czy nie lepiej byłoby stwierdzić, że pendrive zostanie sformatowany?

Czy nie prościej byłoby nazwać ten plik jeszcze krócej, np. HBCD?
    Czy za chwilę nie pojawi się wersja 9.6, a może nawet 10.0? (może warto chwilę zaczekać)?
    P.S.2 JIIIS niebieskie, kiedyś moje ulubione. Przepraszam, myślałem, że wiem wszystko o Rodzinie, ale JIIIS niebieskie - co to Takiego?
    Pozdrawiam - Jan Sobieski.
    Czy warto czekać? Moim zdaniem nie, jak wyjdzie nowsza wersja to na pewno opiszemy procedurę a narzędza jakie masz w wersji 9.5 są użyteczne już teraz.

A moje ulubione (przepraszam za offtopic) ^_^:

Hiren's Boot CD na USB-papierosy-jan-lll-sobies_98.jpg

Domyślnie

Kontynuując,
    Nie uzyskałem odpowiedzi na pierwsze pytanie.
    Czy naprawdę trzeba przepraszać za każde "wtrącenie" (zwane, jak się zdążyłem zorientować (offtopic))? (jeśli meritum wypowiedzi dotyczy wątku)
    Czy na Tym ogólniedostępnym forum można się legalnie zapytać o lokalizację "Gady"?
    Chętnie podałbym swoją lokalizację, ale nie wiem w jakiej formie, gdzie i kiedy.
    P.S. Z tego, co wiem - Rodzina nie ma nic wspólnego z Pana ulubionymi JIIIS niebieskimi (osobiście poleciłbym R1). Jan Sobieski

Domyślnie

Nie trzeba przepraszać za "wtrącenie", jednak staramy się ich unikać by utrzymać porządek w poszczególnych tematach na Forum. Dzięki temu osoba szukająca rozwinięcia na danego tematu nie natrafia na prywatne rozmowy z nim nie związane.

W rzeczy samej, pendrive jest formwatowany.

Lokalizacja nie jest żadną tajemnicą, jest to miejscowość pod samym Olsztynem:
    Gady, Centrum miasta - Zumi.pl Lokalizator internetowy

Szeregowy Paoli ma szanse

Domyślnie

Witam. Dokładność, czytelność i funkcjonalność /linki do programów/ instrukcji w ARTYKULE: Hiren's Boot USB, mnie zachwyciła.

Niestety. U mnie szybki raport po formatowaniu w Volume label is... nie wyświetlił: BOOTDC_USB.
    Zamiast: Volume label is BOOTDC_USB.
    Wyświetla: Volume label is KINGSTON
    I brakuje po zrobieniu wszystkiego dwóch plików:
    command
    config

Jaka może być przyczyna?

Skopiowanie plików: command i config, z C:\USB nic nie dało.

Program z USB nie uruchamia się.
    Ostatnio edytowane przez Paoli ; 08.Oct.2008 o 21:56 Powód: dalsze próby

Szeregowy dawid520 ma szanse

Domyślnie

Witam,

czy ktoś zna odpowiedź na pytanie Xeng -a Bo mam identyczny problem i nie wiem jak go rozwiązać...

Domyślnie

Cytat Napisał Paoli Zobacz post
    Witam. Dokładność, czytelność i funkcjonalność /linki do programów/ instrukcji w ARTYKULE: Hiren's Boot USB, mnie zachwyciła.

Niestety. U mnie szybki raport po formatowaniu w Volume label is... nie wyświetlił: BOOTDC_USB.
    Zamiast: Volume label is BOOTDC_USB.
    Wyświetla: Volume label is KINGSTON
    I brakuje po zrobieniu wszystkiego dwóch plików:
    command
    config

Jaka może być przyczyna?

Skopiowanie plików: command i config, z C:\USB nic nie dało.

Program z USB nie uruchamia się.
    Na podobny problem natknąłem się z flashem Asusa. Były tam dwie partycje a do tego sam flash był jakoś dziwnie (nie pytajcie, nie pamiętam czemu, ale niestandardowo) rozpoznawany przez system. Wyjściem było by edytowanie po hexach danych na pamięci i ustawienie bootowania na drugą partycję, ale to już temat na inny artykuł.

Może i u Ciebie występuje podobny problem? Tamtego Asusa też się nie dało sformatować...

Szeregowy digidy ma szanse

Domyślnie HDD sata

Witajcie.
    Zrobilem wszystko zgodnie z tym artykulem i w koncu hirens odpalil sie z pena. Chcialem miec bootowalnego pena poniewaz podczas odpalania z plyty wyskakiwal mi blad zaladowania sterownika GCDROM. Oczywisice teraz jest to samo ale partition magic juz ladnie startuje, chce podzielic partycje C na 2wie chociaz opcja resize/remove w partition magic (nie chce stracic oryginalnych ukrytych partycji w HP, wczesniej tak samo robilem przy IBM). Niestety teraz odpala sie magic i lipa, niewlasciwie odczytuje dysk sata, pokazuje mi ze ma 5 GB i reszta jakis blad #108 czy cos o niewlsciwej tablicy alokacji czy cos i nic nie da sie zrobic, w BIOSie w laptopie na poczatku wylaczylem obsluge SATA AHCI na IDE i powylaczalem obsluge portow SATA bo myslalem ze bez tego pen hirensa nie pojdzie dobrze z tym magickiem, jednak potem wlaczylem wszystko tak jak oryginalnie bylo i nadal to samo, magic nie widzi poprawnie dysku tylko jakies glupoty, uzywam wersji magic na plycie hirensa 8.05. Pomoze ktos?

Domyślnie

Partition to nie jest jedyny soft w tym zestawie, często spotykam się z tym na codzień, gdy okazuje się np. że Ghost to tylko namiastka innych na prawdę rewelacyjnych programów do mirrorowania dysków!

Moja rada, sprawdź inne aplikacje z tej samej grupy. PQ zawsze było niezłe ale już kilkanaście razy spłatał mi nie lada figle.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Z HB do "mieszania" w partycjach (IMHO) najlepszy jest soft Acronis.
    Korzystałem z niego setki (jeśli nie tysiące) razy - bez żadnych problemów.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy digidy ma szanse

Domyślnie

Kurcze dzis taki przemeczony jestem ze pisze takie ladne skladniowo zdania ze sam nie moge ich zrozumiec teraz, ale najwazniejsze ze mniej wiecej wiecie o co mi chodzilo... Wydaje mi sie ze to problem przez to nie zaladowaly sie jak zwykle wlasciwie sterowniki sata z pena z hirensem, tak samo zreszta jak z plyty... tylko teraz chociaz magic sie odpalil ale pewnie przez niezaladowanie tych sterow zle wykrywa w ogole dysk... jutro, tzn dzis, przetestuje te programy, ale ratuje mnie oczywiscie w tych proigramach taka opcja jak resize/remove w magicu, czyli podzial partycji na mniejsze bez utraty danych poniewaz mam tutaj system i inne wazne dane... mam nadzieje ze te programiki sa na hirensie a jak nie to sobie sciagne... jestem w trakcie pobierania magica wersji spod windowsa, moze akurat zrobie podzial z poziomu windowsa a potem zapewne magic sam zrestartuje komputer i zrobi wlasciwy podzial spod dosa i moze bedzie oki, ale szczerzxe w ta wapie... boje sie tez ze te programy ktore radzicie nie zadzialaja... mysle juz o dodaniu do tego bootowalnego pena sterownikow sata ze strony HP (mam tej marki laptopa). Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

slv
    slv jest nieaktywny
    Szeregowy slv ma szanse

Domyślnie problem z Get_Boot_Files

wszystko tej pory zrobilem dobrze.
    w folderze \bootusb mam :tools, README FIRST , Hiren's.BootCD.9.7 i Get_Boot_Files. jak uruchamiam Get_Boot_Files wyskakuje mi Unknown Error. co zrobic ?
    [ tutaj screen: ImageShack - Image Hosting :: errz.jpg ]

Domyślnie

Wygląda na to że niestety przy wersjach innych niż 9.5 występują błędy.

W wersji 9.7 jest już dużo łatwiej niż to co opisywałem w artykule. Jeżeli znasz język angielski to tutaj znajdziesz dokładną informacę:
    Hiren's BootCD From USB Flash Drive (Pen Drive) - www.hiren.info

slv
    slv jest nieaktywny
    Szeregowy slv ma szanse

Domyślnie

dzieki [:

Szeregowy elfface zero jak zero

Domyślnie

Witam. Cieszę się że w całym tym "internetowym bajzlu" istnieją jeszcze takie fora dyskusyjne. Pozwolę sobie "podziękować bardzo" za konkretny i pomocny artykuł o HB, który pomógł mi w rozwiązaniu problemu generowanego przez komunikat: "błąd urządzenia we/wy". Pozdrawiam wszystkich serdecznie =8-T

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)