+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 26

Temat: Elektronika komputera (kondensatory) - naprawa

Rezerwista *Vojtas* zero jak zero Avatar *Vojtas*

Lightbulb Elektronika komputera (kondensatory) - naprawa

Witam!

Jakiś czas temu padła mi karta graficzna, (WinFast gf2 Ti), co wiecie już z mojego wcześniejszego posta o gf 6600. Poddałem kartę oględzinom i uznałem, że prawdopodobną przyczyną awarii są kondensatory (załączone zdjęcie). Jako że mam trochę doświadczenia elektronicznego postanowiłem kartę naprawić no i co tu dużo mówić UDAŁO SIĘ . Naprawa kosztowała mnie 12 zł (koszt kondensatorów). Karta pracuje w tej chwili w drugim kompie i jak na razie działa bez zarzutu. Gdyby kogoś spotkał podobny problem a czuł się na siłach to poniżej zamieszczam króciutki poradnik, co i jak.

Jeżeli sprzęt mamy na gwarancji to sprawa jest prosta oddajemy go do serwisu i po problemie.
    W przypadku, kiedy gwarancja się skończyła możemy sami zacząć działać.

Ci, którzy mają doświadczenie elektroniczne wiedzą, że posługiwanie się lutownicą wymaga pewnej wprawy, dlatego jeżeli ktoś nie czuje się na siłach to lepiej dać sobie spokój, bo można więcej popsuć niż naprawić. W przypadku elektroniki komputera sprawa jest jeszcze o tyle bardziej skomplikowana, że jest ona wykonana za pomocą techniki montażu powierzchniowego (sporo drobnych elementów upakowanych na małym obszarze laminatu) i przez przypadek jakimś nieprecyzyjnym lutem możemy doprowadzić do zwarcia lub uszkodzenia innego elementu.

Jak stwierdzić czy to kondensatory? W przypadku elektrolitów sprawa jest dosyć prosta w górnej części kondensatora pojawia się charakterystyczne wybrzuszenie (w moim przypadku dodatkowo pojawiło się tam trochę elektrolitu) na załączonym zdjęciu widać to dosyć wyraźnie.
    Oryginalnie na mojej karcie były uszkodzone trzy kondensatory (1000uF 6,3V)
    Do naprawy użyłem kondensatorów elektrolitycznych nisko-impedancyjnych przeznaczone do pracy w podwyższonych temperaturach (w moim przypadku były to trzy sztuki o pojemności, 1000uF 10V firmy: BC Components) o przedłużonej żywotności raczej należy bezwzględnie przestrzegać pojemności natomiast można stosować kondensatory o większym maksymalnym napięciu dopuszczalnym (oczywiście nie należy przesadzać chodzi o to, że im wyższe napięcie tym większe gabaryty elementu i mogą pojawić się problemy z jego zamontowaniem)
    Przy montażu elektrolitów należy koniecznie pamiętać o POLARYZACJI to znaczy plus do plusa minus do minusa (na kondensatorach najczęściej zaznaczony jest minus), jeżeli wlutujemy taki kondensator niezgodnie z polaryzacją to w kondensatorze zachodzi dość gwałtowna reakcja chemiczna i po chwili zobaczymy małą eksplozję (już to widziałem efekt wygląda świetnie).
    Kiedy dokonamy już podmianki można kartę przetestować osobiście polecam robić to w jakimś awaryjnym kompie, (jeżeli takowy posiadamy) nawet wtedy, kiedy jesteśmy pewni, że wszystko jest ok.
    Jeżeli nie zadziała to można sprawdzić czy nie trafił nam się przypadkiem tkz. zimny lut (niby wszystko ok., ale w rzeczywistości nie ma poprawnego styku).
    A jeżeli nie działa mimo poprawnego montażu to mamy pecha widocznie padło jeszcze coś innego.

Słowo na niedzielę:
    Gdzieś tak w przeciągu pół roku trafiły mi się trzy przypadki (dwa razy grafika i raz mobo) gdzie prawdopodobną przyczyną awarii były właśnie kondensatory. Zresztą w przypadku moje grafiki się potwierdziło. Grafika kuzyna (gainward gf4 4200 Ti) była na gwarancji serwis się spisał dali mu nową w dodatku lepszy model, więc nie było problemu. A mobo to chyba był Abit (już dokładnie nie pamiętam) w sumie dość renomowani producenci a jednak trafia się kaszana. Czyżby oszczędności i produkcja oparta na tańszych elementach?

ok. dopisałem nazwę firmy.

pozdr.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Elektronika komputera (kondensatory) - naprawa-kkc.jpg  
    Ostatnio edytowane przez *Vojtas* ; 22.Jan.2005 o 17:54
    "Nie ważne jest, gdzie patrzysz, ale co widzisz." - Hanry David Thoreau

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Fajny tekst. Więcej prosimy Mariusowi coś się z 4200 stało, więc może mu się przyda Co do podawania nazw, czemu nie, to raczej dość ważna kwestia.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy Lukalago ma szanse

Domyślnie

Normalka, oszczedza się na elementach. Trzeba wstawiać kondziory na 105st. i na większe napięcia i bedzie spokój.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Kondesatory to częsta przyczyna - sam kiedyś zrobiłem płytę główną Abita BE6 2 - 6 lat temu to był wypas - kontroler RAID na UDMA 100. Płytę dostałem za darmo - nie miała wszystkich kondesatorów - a te co były to miały wybrzuszenie (jakoś Abity tak często mają). Wrzuciłem nowe i jeszcze wymieniłem gniazdo od klawiatury, bo niedziałało - sprzęt śmigał bez problemów do dziś. Jak już mam się chwalić, to dodam, że wszystko robiłem zwykłą lutownicą! (Na swoim koncie mam też naprawę SE T68 - niedziałała IrDA -brak paru kondesatoró SIMD - i teraz działa..
    PS. Miło wiedzieć, że są tu jacyś ludzie którzy coś wiedzą - spróbujcie poczytać "specjalistów" np. z forum CHIP'a - ubaw gwarantowany.

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    .......Jak już mam się chwalić, to dodam, że wszystko robiłem zwykłą lutownicą! (Na swoim koncie mam też naprawę SE T68 - niedziałała IrDA -brak paru kondesatoró SIMD - i teraz działa.. ........

to i ja sie pochwale - 2 nokie 3310 albo 3330 oraz c35 - naprawione takze zwykla lutownica w war. akademickich.
    ale juz za s35 sie nie bralem (kumpek z pokoju sie uparl i rozwalil telefonik).
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Starszy szeregowy czrs1056 ma szanse

Domyślnie

Kiedyś się w to bawiłem a dzisiaj mi czasu szkoda i tak to sie kiedyś zepsuje.
    Ale POLAK potrafi to się liczy.I dla samej satysfakcji. I jak bym miał Płytę Asusa reanimować to by miała już dziś 5 lat czy jest już sens.Tak jest sens dla tych młodych ludzi których nie stać na kupno nowej płyty.Lecz mają pragnienie mieć byle jaki komputer bo ich los jest taki że po prostu ich nie stać.To tym młodym się nie dziwię i popieram

Szeregowy Grzegorz Bystroń zero jak zero

Domyślnie

Orientuje się ktoś czy warto /czy w ogóle można wymienić kondensatory na karcie graficznej GeForce 6600? Bo mam uszkodzone. Jeśli nie warto np, to jak kupię nową kartę to czy nie stanie mi się to samo za kilka miesięcy?

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

tego nie można przewidzieć , wszystko zależy od producenta kondziołów jakich użyto do produkcji tej karty, wymienić zawsze można jeśli ma się minimalne zdolności manualne i sprzęt do lutowania
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Bo dzwoniłem do 2 serwisów komputerowych, jak usłyszeli, że to GeForce 6600 to odp że się nie opłaca naprawiać. Czytałem również, że trzeba mieć właśnie lepsze zdolności manualne w lutowaniu i porządną lutownicę.

Od jakiegoś czasu zaczęło mi wyskakiwać na ekranie "Brak sygnału", najpierw przy starcie windowsa, potem po włączeniu się pulpitu. Zasilacz jest dobry bo sprawdzałem go na innym kompie oraz kartę grafiki na innym. Na grafice 3 kondensatory są lekko wypukłe, ale jeszcze nie pękły.
    W trybie awaryjnym komputer działa:/
    Ostatnio edytowane przez Grzegorz Bystroń ; 16.Mar.2011 o 22:41 Powód: dopisanie

Domyślnie

nie wiele ryzykujesz , grafa i tak nadaje się do wymiany albo wywalenia więc możesz poćwiczyć , może okazać się że masz talent i uda Ci się naprawić kartę , co to lutownicy to musisz mieć kolbę a nie transformatorową , jest takich pełno w każdym sklepie z elektroniką czy choćby w Castoramie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Na chwilę obecną nie będe nic robił, odinstalowałem sterowniki od grafiki i już mi z 10 minut chodzi. Rozdzielczość dalej mam taką samą 1000x700 32bity kolorów, jedynie przy przesuwaniu strony skacze ekran, ale ujdzie

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Przeinstaluj sterowniki chipsetu, DirectX 9c i sterowniki grafiki - tutaj proponuję OmegaDrivers.
    Powinna jeszcze trochę pobujać przy normalnych ustawieniach.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Na omega drivers działa jak na razie. Co masz na myśli normalne ustawienia? Zmieniać coś w ustawieniach czy default są dobre? Częstotliwość odświeżania jest lepsza mniejsza czy większa?
    Ostatnio edytowane przez Grzegorz Bystroń ; 19.Mar.2011 o 09:42 Powód: a

Domyślnie

normalne czyli defaultowe , odświeżanie 60HZ
    Pozdrawiam

Domyślnie

Działało do pierwszego resatru, po zainstalowaniu sterowników nie restartowałem pc i było ok, potemznowu to samo, jedyna zmiana to taka, że dłużej wytrzymał po restarcie
    Zdjęcia mojej grafiki:
    http://fotozrzut.pl/zdjecia/6e46b8a221.jpg
    http://fotozrzut.pl/zdjecia/93cc90928e.jpg
    Zdjęcie po odkręceniu 2 śrubek z radiatora
    http://fotozrzut.pl/zdjecia/601a732cea.jpg
    teraz powinienem móc go ściągnąć? A nie mogę, gdyż jest jakby przyklejony, z drugiej strony już nie ma śrubek. Może z tą pastą się coś zrobiło i karta przegrzewa się?
    http://fotozrzut.pl/zdjecia/601a732cea.jpg
    Ostatnio edytowane przez Grzegorz Bystroń ; 19.Mar.2011 o 11:36 Powód: a

Domyślnie

Na bank pasta się zestaliła, czas na zmianę pasty.
    Pozdrawiam

Filon by A-men

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Domyślnie

A to teraz jak mam ściągnąć radiator skoro jest przyklejony?

Domyślnie

Delikatnie staraj się nim obracać po kawałeczku w lewo i w prawo, pasta musi w końcu puścić.
    Pozdrawiam

Filon by A-men

ORAZ PC

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

miałem taki problem z soltek'iem wymiana wszystkich kondesatorów pomogła płyta przeżyła swoją druga młodość i trochę pochodziła - około 2 lat
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

aby zdjąć radiator polecam aby to robić zaraz po wyłączeniu kompa , resztki past są ciepłe i rozpuszczone , lepiej dają się usuwać i łatwiej odłączyć radiator
    Pozdrawiam

Domyślnie

http://fotozrzut.pl/zdjecia/00af01544e.jpg
    http://fotozrzut.pl/zdjecia/ce17f4d161.jpg
    dobrze ściągnąłem radiator? Ta zielona płytka co została to co to jest? Dużo tej pasty nakładać?

Domyślnie

bardzo ładnie zdjęty radiator , BRAWO ! , pasty nie potrzeba wiele , wystarczy pół wielkości ziarnka grochu , pasta ma właściwości rozcierania się pod naciskiem więc jak będziesz na nowo montował radiator to sama się rozłoży na powierzchni , najpierw jednak musisz usunąć resztki starej pasty z obu powierzchni , z procka i radiatora , wacik na patyku i jakiś dowolny alkohol , woda po goleniu lub spiryt salicylowy załatwią sprawę , daj znać czy wymiana pasty dała jakiś pozytywny rezultat
    Pozdrawiam

Domyślnie

Niestety nic nie dało. Nałożyłem niewielką ilość pasty, odczekałem chwilę i podłączyłem do kompa, podczas instalacji sterowników wyskoczył "brak sygnału". Więc to nie będzie wina pasty

Domyślnie

więc pewnie wina kondensatorów
    Pozdrawiam

Domyślnie

nic innego już nie zostało. Są 3 lekko wypukłe, ale nie pęknięte. Ostatnio "wbiłem" je i są już proste;d
    Zaczęła mi się psuć po update biosu, ale na innym kompie też nie działa więc to nie wina biosu raczej.
    Pozostaje zakup karty graficznej

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

LinkBacks (?)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia