Słuchajcie jak moge przez siec wyłączyć inny komp. czy jest taka mozliwość. I czy jest możliwość zabezpieczenie się przez takimi żartami ze strony innych użytkowników sieci lokalnej.
Bede wdzieczna za wszelkie rady w waszej strony.
Słuchajcie jak moge przez siec wyłączyć inny komp. czy jest taka mozliwość. I czy jest możliwość zabezpieczenie się przez takimi żartami ze strony innych użytkowników sieci lokalnej.
Bede wdzieczna za wszelkie rady w waszej strony.
Ostatnio edytowane przez BEATA ; 09.Aug.2005 o 15:29
Wg mnie to absolutnie nie możliwe. Oczywiście są hackerzy, którzy pewnie potrafią takie rzeczy, ale wymaga to zbyt dużo zachodu, i nikt normalny nie będzie sie tyle trudził i męczył żeby komuś kompa wyłączać. Sprawdź lepiej czy ci zasilanie nie szwankuje.
--
Pozdrawiam
Witam
Na poczatek proponuje Ci przeskanowac komputer na obecnosc koni trojanskich - moze jakis sprytny inaczej podrzucił Ci cos w stylu prosiaka i ma "zabawe"
Oczywiscie sa bardziej ambitne sposoby ale zacznijmy od podstaw.
Do skanowania proponuje użyc polskiego MKS'a powinien takie wylalazki wychwycić bez problemu.
A zabezpieczenie - jesli jest taki stan rzeczy, jak w Twoim przypadku i powiedzmy dopiero zaczyna sie przygode z komputerem ( pojecie praw dostepu, itp jest czarna magia ) to najlatwiej zainstalowac jakis prosty FireWall ( poszukaj na google napewno dopasujesz cos dla siebie ).
Dobrze by bylo nie korzystac z konta administratora i poblokowac dostep do Twojego komputera z sieci lokalnej - jesli masz conajmniej windows 2000 / xp to juz mozna wiele zdzialac ( prawa dostepu gosci anonimowych, logowan itp itd ) - z 98 i me gorzej ale nie beznadziejnie.
Zacznij od skanowania i ewentualnie tak jak napisalem zaopatrz sie w firewall.
Ostatnio edytowane przez Laser ; 09.Aug.2005 o 17:00
A tu czasami nie ma jakiegoś związku z Blasterem?Napisał BEATA
Czy przed wyłączeniem komputera pojawia się okienko z czasem pozostałym do zamknięcia systemu?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
DZIEKUJE bardzo za zainteresowane. Co do skanowania to codziennie skonuje komp ad-adware a oprocz tego mam jakis AVG antywirus. Jak zaczeło sie pojawiac podejrzane wyłączanie komp. to pzeskanowałam tez Mks on-line i nic nie znalazł. Dlatego zaczełam sie zastanawiac czy ktos moze to robic zdalnie albo z zewnatrz. niestety nie moge zrobic blokady na moj komp poniewaz musi on byc dostepny dla wszystkich uzytkowników (jest w pracy ) i podłączona jest do niego drukarka. nie wiem juz o co chodzi.
Czy te wylaczania maja jakis charakterystyczny schemat ?
Np komp wylacza sie po drukowaniu albo gdy nie jest dluzej uzywany ?
Bo moze to kwestia jakiegos ustawienia systemu ( oszczedzanie energii albo zakonczenie pracy systemu po zakonczeniu danej czynnosci )
nie sa to regularne wyłączenia nie moge sie oprzec wrażeniu ze ktos to robi z zewnatrz mianowicie kolezanka z pokoju ktora studiuje informtyke. WYłączenia zdazaja sie różnie abo przez trzy dni nic albo tzry razy z rzędu. nie wiem moze to zeczywiscie jakis wirus nie mam pojecia. I napewno nie ma to zwiazku z drukowaniem.
hmm ja bym sie wprost kolezanki zapytal czy sa sposoby wylaczania komputera zdalnie ( ot w domu chcesz np zarzadzac drugim kompem zdalnie, lub poprostu zzera Cie ciekawosc- w koncu powinna posiadac taka wiedze )
Z tego co piszesz masz jakas firmowa siec lokalna ktora ktos musial konfigurowac ( jakis nadworny technik napewno sie u Was pojawia ), nie chce nic tu spekulowac i podpowiadac bo moze sie okazac ze wylaczysz cos co jest potrzebne i klops.
Narazie przychodzi mi do glowy to... sprawdz czy na komputerze masz plik putty.exe ( nie pamietam czy on dawal taka mozliwosc ), sprawdz takze we wlasciwosciach moj komp. czy aktywny masz dostep zdalny.
JES PLIK PUTTY Czy to ma jakies znaczenie. i mam włączoną opcje zdalne
Jak sie nie znasz to nie znasz to lepiej nie mieszaj, komp sie mogl wylaczyc po prostu przy skokach napiecia.
Jak sie bedzie powtarzalo to zglos to informatykowi, a nie udajesz ze sie na tym znasz.
pozdr
Nie Udaje Ze Sie Znam Skad Taki PomysŁ. Nie Jestes Zbyt MiŁy
Putty to takie sprytne narzedzie ktore ulatwia prace jak sie wie jak go uzyc, dostep zdalny takze ma swoje zalety - jednak czasem moze byc wykorzystany nie koniecznie "zgodnie" z przeznaczeniem.Napisał BEATA
Jezeli masz podejrzenia ze wylaczanie sie komputera jest powiazana z dzialaniem osob trzecich to tak jak sugerowalem zglos to do nadwornego technika ( obejrzy sprawe, powie czy putty to "niezbedne" narzedzie u Was w sieci - bez dostepu zdalnego w sumie tez da sie zyc, wszystko zalezy jaka polityke wyznaje firma )
Jesli te wylaczenia sa calkiem przypadkowe to mozliwe ze tak jak bylo wspomniane cos innego jest winne - zasilanie ( jesli pada tylko Twoj sprzet, to moze przez przypadek Ty lub ktos traca jakis kabel lub sama puszke i cos sie rozlacza ? ) moze uszkodzone jest gniazdko, to w zasadzie latwo stwierdzic przepinajac sie np w kontakt kolezanki, lub podmienic kable ew pobawic sie miernikiem ( to musi robic ktos kto sie zna niestety - w firmie uprawnienia min do 1kV zeby bylo zgodne z BHP )
Naprawde dziekuje za pomoc, rady i poświęcony mi czas. Spróbuje teraz wyjaśnić sprawe posiadając te wszystkie info.
BEATA nie wiem, na jakim systemie pracujesz, bo nie dałaś informacji, ale jeżeli jest to xp to wpisz sobie w linii komend (Start -> uruchom -> cmd) coś takiego: shutdown -i -m zobaczysz coś ciekawego.
pozdr.
"Nie ważne jest, gdzie patrzysz, ale co widzisz." - Hanry David Thoreau
OOOO widze tu cos ciekawego. mysle ze to moze byc odpowiedz na moje problemy.hm tylko nie bardzo wiem jak sie tym posłużyć. bo jesli dobrze rozumiem moge sobie wpisac nazwe komp. aby wykonał jakąs czynność np. zamknął się. tak? w takim razie czy ja moge 'uniedostępnić' komp przed takimi zartami ze strony innym uzytkowników
własnie wpisałam nazwe komp mojej kolezanki i dałam zeby wylogował i wylogował owszem ale moj komp. Nazwe komp kolezanki wziełam z otoczenia sieciowego jest szans ze to nie jest własciwa nazwa komp.![]()
nie wiem jak wpisac komende shutdown -i -m \\ nazwa komp.?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)