+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 31

Temat: Komp się restartuje :( Ratunku!

Szeregowy PoPeK ma szanse

Unhappy Komp się restartuje :( Ratunku!

Mój problem to dosyć dziwne zjawisko, ponieważ komputer niespodzewanie, bez żadnej przyczyny potrafi dosłownie na ułąmek sekundy wyświetlić jakis komunikat z błędem na niebieskim tle po czym sam się resetuje. System jaki posiadam to Win XP. Problem ten miałem już dawno, jednak znowu powrócił po przerwie. Napewno nie jest to spowodowane przegrzewaniem się procesora ponieważ do "biednego" Athlon 900 mhz wstawiłem radiator który został przystosowany do 3 ghz "diabła" i temperatura nigdy nie przekracza 50 stopni. Jeżeli ktoś jest w stane mi pomódz to bardzo prosze o mądrą radę. Z góry dziękuję.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Mój komputer->Właściwości systemu->Zaawansowane->Awaria systemu
    odznacz "Automatycznie uruchom ponownie". Teraz bedziesz widzial caly komuniakt, spisz sobie błąd i podaj go tutaj..
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

HERFLIG:) najdmen ma szanse Avatar najdmen

Domyślnie

moze beagle on tak resetuje system. albo bład jakiegoś sterownika jeżeli niebieski ekran stopu.
    IONIC.pl - Twój partner w e-biznesie...
    Konta www, serwery dedykowane, vps kolokacja i usługi datacenter.

Domyślnie

Ten błąd wygląda następująco:

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    ...
    Informacje technicze:

*** STOP: 0x000000D1 (0x00000000, 0x00000002, 0x00000001, 0xF9AB2C7E)

*** processr.sys - Adress F9AB2C7E base at F9AB1000, DataStamp 3d6dd5af
    ...

Tak naprawdę ten błąd zawierał całą stronę tekstu jednak wybrałem tylko te informacje, które wydały mi się najistotniejsze reszta to standardowe teksty windowsowe (np. "upewnij się czy wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie zostały poprawnie zainstalowane");

Domyślnie

Popularny błąd:
    http://www.microsoft.com/resources/d...d_stp_ottj.asp

"Stop 0xD1 messages can occur after installing faulty drivers or system services. If a driver is listed by name, disable, remove, or roll back that driver to confirm that this resolves the error. If so, contact the manufacturer about a possible update."

Muszę tłumaczyć?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

też to miałem ale jak zaznaczył Sobal to pierwszy krok , następny to serwis pack 1 z Microsoft i serwis pack 2 też z Micro.
    dziś już nie pamiętam jak wygląda niebieski ekran zwalający system
    to załatwia wszystko
    pozdro

HERFLIG:) najdmen ma szanse Avatar najdmen

Domyślnie

DokŁadnie!
    IONIC.pl - Twój partner w e-biznesie...
    Konta www, serwery dedykowane, vps kolokacja i usługi datacenter.

Domyślnie

Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia jaki to sterownik, albo co to innego robi ten błąd?

Domyślnie

1.Najprostsza to reinstalacja systemu.
    2.Tworzysz punkt przywracania systemu.
    3.Instalujesz sterownik do płyty głównej.
    4.Sprawdzasz czy już się wykłada.
    5.Instalujesz sterowniki do karty graficznej.
    6.Sprawdzasz czy już się wykłada.
    7.Uruchamiasz program czy gre na ktorej wykladal sie najczesciej.

Jezeli po ktoryms z pubktow sie zaczal wykladac mimo iz wczesniej sie nie wywalal, to wlaczasz przywracanie systemu i cofasz sie do punktu od razu po instalacji. Pobierasz kolejna wersje danego sterownika (nie zawsze najnowsza jest najlepsza) i powtarzasz.

Jezeli wywalil sie w czasie instalacji windowsa, wtedy masz problem, duzy. Albo pamiec albo plyta, albo grafa, albo dysk albo zasilacz. Ale najczesciej RAM

Domyślnie

Takie sprawdzanie byłoby trochę kłopotliwe dla mnie bo na ten błąd nie ma reguły. Najczęściej pojawiał mi sie podczas zrzucania video przez tuner tv, ale nawet w tym przypadku nie zdażało się to regularnie. Potrafił się pojawić po 20 minutach zrzutu, ale równie dobrze mogło go wcale nie być. Tak samo było podczas nagrywania płyt. Więc może na początek spróbuję ściągnąć jakieś inne sterowniki do każdego podejrzanego urządzenia.

Domyślnie

A może tak podstawowo - jaki masz zasilacz i ile masz wpiętych modułów RAM o jakiej pojemności...

Domyślnie

Mam jedne moduł RAM o pojemności 256 MB (SDRAM 133mhz) a zasilacz 250W (nie bardzo rozumiem jaki może mieć z tym związek?), grafika to GeForce 2 Ti, muzyka zintegrowana, tuner TV K-Word PHILIPS, płyta ECS K7VZA VIA, 2xHDD, 2xCD-RW.

Domyślnie

Powiem co ja bym zrobił. Po piersze odłączam ten tuner, kworld to czesta przyczyna takich problemow. Jak po paru dniach bedzie wszystko stabilnie to masz powod.

Jezeli to nie bylo by to. Wtedy ide do znajomego sklepu komputerowego, place za pamiec ram 256mb i zasilacza ATX. Zastrzegam ze moge oddac towar w ciagu 24h, jezlei sie zgadzaja to ide testowac...

Domyślnie

WIELKIE DZIĘKI za rady. Wyjmę ten tuner i popracuje trochę na kompie bez niego. Tylko nie wiem jak mam testowac kompa żeby sprawdzić czy już nie ma problemu. Tak jak wspomniałem wczesniej na ten błąd nie ma reguły i chyba pozostanie mi tylko czekać na niego z "założonymi rękami". Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Ten zasilacz moze byc przyczyna klopotow. Zapewne juz swoje latka ma, mocy raczej nic w zapasie i moze dawac jakies skoki napiec. Na poczatek zapuscilbym chocby jakiegos np speedfana i poobserwowal przebiegi napiec, temperaturki. Nie zaszkodzi tez sprawdzic miernikiem.

W zasadzie tu wszystkiego jest na styk, 256 ramu przy XP to minimum.
    Plyty ECS-a tez nie naleza do chetnie wspolpracujacych z wlascicielem.

Namierzenie przyczyny moze nie byc latwe i szybkie.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Tego typu błedy to prawdziwe utrapienie w serwisie. Instalujesz system, zapuszczasz benchmarki, gry, filmy, kompresje video, i tysiąc innych rzeczy i wszystko działa idealnie!

Oddajesz klientowi sprzet i masz za 20 minut telefon, ze znowu ma ten sam błąd...

Krew zalewa, kilka razy tak mialem i jednym z rozwiazan bylo kupno UPS bo klientowi skakało napiecie w sieci co powodowało zwiechy (buda to był colorshit).

Domyślnie

W zasadzie zasilacz to ostatnia część komputera, którą podejrzewałbym o wywoływanie jakichkolwiek błędów systemowych (przed konwersacją z Wami).
    Tak jak wspomniał SoBol po oddaniu takieg sprzetu do serwisu okazuje się że wszystk jest wporządku, ale takie są maszyny, można by to streścić w jednym mądrym zdaniu zaczerpniętym z Praw Murhy'ego "sprzęt w obecności serwisu upoważnionego działa bez zarzutów".

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał PoPeK
    Mam jedne moduł RAM o pojemności 256 MB (SDRAM 133mhz) a zasilacz 250W (nie bardzo rozumiem jaki może mieć z tym związek?), grafika to GeForce 2 Ti, muzyka zintegrowana, tuner TV K-Word PHILIPS, płyta ECS K7VZA VIA, 2xHDD, 2xCD-RW.
    gf2ti i zasilka 250 watt?
    do tego dwa hdd i dwa cd-rw oraz k-word
    a ludzie mi mowili ze tualatin 1,1@1,4 na codgenie to wariactwo.
    moze juz znalazles rozwiązanie ale taka moja rada-jesli masz zasilkę niefirmową to wymien ją. od prawie 3 lat jadę tylko na firmowych zasilkach+minimum listwa i wsio wpięte do niej.

chlopaki mają racje - częsty probelem na serwisach - częste tez zalecenie - wymiana zasilki. serio - tam gdzie robilem zakupy przez ostanie 5 lat studiow to byla podstawa - nawet jak klient kcial tanią obudowę to mu odradzano bo czlowieka cos trafia jak przynosi sprzęt i winą jest zasilka.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

bgn
    bgn jest nieaktywny
    . bgn zero jak zero Avatar bgn

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    1. Ale najczesciej RAM
    Jest jeszcze taka możliwość której sam doświadczam niestety. Też mam jeden wpiety moduł i niekiedy ( z reguły po jakieś nieco dłuższej przerwie - ale któtszej niez dzien ) wywala mi podobnie.Przerobilem wszystko, bez rezultatu, tym bardziej , że wywalanie jest jest zupelnie przypadkowe. I co się okazalo. Mam plyte Gigabyte i nietety, ale sloty są w nie g.... warte. Pamiec traci kontakt i i wtedy jest wywalenie. I nie ma sposobu, żeby ja inaczej umiescic. Niby siedzi sztyno jak pal Azji-Tuhabejowicza. Pozostala mi statystyka - jak pare godzin wszystko jest OK- to moge pare robic do opru spokojnie. Jest to tansze od wymiany plyty i tak spokojnie trwam, az ja diabli do konca wezma

Szeregowy ma70 ma szanse

Domyślnie

Witam.
    Mam podobny problem jak twój opisywany na forum.
    Dodatkowo mam tę samą płytę główną.
    Czy możesz mi odpisać jak zakończyła się twoja walka z tym problemem? Czy udało ci się go zwalczyć?

Ja obok WinXP zainstalowałem jeszcze Linuxa i tam na programie do nagrywania płyt wszystko jest ok.

Z góry dzięki za odpowiedź..

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał ma70
    Witam.
    Mam podobny problem jak twój opisywany na forum.
    Dodatkowo mam tę samą płytę główną.
    Czy możesz mi odpisać jak zakończyła się twoja walka z tym problemem? Czy udało ci się go zwalczyć?

Ja obok WinXP zainstalowałem jeszcze Linuxa i tam na programie do nagrywania płyt wszystko jest ok.

Z góry dzięki za odpowiedź..
    A jaki masz zasilacz? Moc oraz model podaj.
    Może aktualizacja w biosie coś pomoże?
    Ja kiedyś też miałem podobny przypadek na płycie Asus A8V-D (od razu po zakupie). Bardzo mnie to wkurzało, bo co trochę następował reset. Postanowiłem zaktualizować bios i do tej pory nie mam żadnych resetów.
    I teraz moja przestroga. Jak będziesz wgrywał bios to najnowszy ale finalny.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    A jaki masz zasilacz? Moc oraz model podaj.
    Może aktualizacja w biosie coś pomoże?
    Ja kiedyś też miałem podobny przypadek na płycie Asus A8V-D (od razu po zakupie). Bardzo mnie to wkurzało, bo co trochę następował reset. Postanowiłem zaktualizować bios i do tej pory nie mam żadnych resetów.
    I teraz moja przestroga. Jak będziesz wgrywał bios to najnowszy ale finalny.
    Witam!
    Myślę że aktualizacja biosu tutaj nie pomożę, ponieważ ja już od dłuższego czasu mam zaktualizowanego z wersji 3.2d na 3.6a (jest jeszce tylko jedna 3.7). Przestały one wychodzić w 2002r. Jesli dobrze sobie przypominam to błąd ten zaczął mnie męczyc już na tym nowszym biosie. Ale podsuneło mi to taką myśl że może trzeba wrócic do korzeni... Najbardziej prawdopodobna wydaje się wersja z zasilaczem. Jeszcze nie miałem okazji go wymienić, ale postanowiłem sobie że zrobię to w najbliższym czasie, więc jesli coś się wyjasni to napiszę na forum.
    Pozdrawiam! PoPeK

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

wiec czekamy
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

asta la vista

Edit SEBAW: ... "bejbi".
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 04.Nov.2005 o 08:45

Szeregowy white_buli ma szanse

Domyślnie

6 listopada 2005 System Error Kod błędu 000000d1, parametr 1 00000000, parametr 2 00000002, parametr 3 00000000, parametr 4 00000000.

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_QUAL

INFORMACJE TECHNICZE:
    *** STOP: 0x000000D1 (0x00000001, 0x00000002, 0x00000000, 0x00000001)

To na samej gorze to dziennik bledy, a na dole to blue screen

KOmuter nie chce sie wlaczac a jak sie wlaczy to sie resetuje

taki blad wszystko bylo wczesniej dobrze , ale samo z soebie zaczelo sie od wylaczania na grach a potem co raz gorzej.

Co mnie irytuje to to ze idiota u ktorego kupowalem kompa 3 lata temu wstawil mi zasilacz 115 W, a mam kompa Athlona 1700xp+, GeForce 2 MX 400 64Mb na 64bit, dwie kostki Ram 128 DDR 266Mhz i 256 DDR 266Mhz, cd rom nec 52, i cd rw samsunga 52 32 52, karta muzyczka soundblaster 5.1, i dysk caviara 40G

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)