+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Co zmienić w kompie, problemy z nowymi grami????????

Szeregowy jack851 ma szanse

Talking Co zmienić w kompie, problemy z nowymi grami????????

Mam coraz częściej problemy z odpalaniem gierek (np. Brothers in arms, Battlefild2). W skład mojego kompa wchodzą:
    Procesor: AMD Athlon XP 2,1 GHz Socket A
    Płyta główna: A7A266 - E Asus Socket A złącze AGP: x4
    Ram: 768 MB DDR
    Karta graficzna: GeForce4 Ti 4800 SE 128MB złącze AGP: x8
    Czy pomoże sama zmiana płyty głównej ze złączem AGP: x8. Aktualizacja na nowe sterowniki do karty graficznej nic nie pomaga. Nowe gry albo nie chcą się uruchomić, albo wyłączają się zaraz po rozpoczęciu gry.
    Pomóżcie co zmienić tanim kosztem.
    Wielkie dzięki !

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Mi się wydaje, że ta wina leży od innej strony. Może Twój system jest już "zjechany", albo coś siedzi w systemie co zmusza system do wychodzenie z gierek. Warto wgrać do płyty głównej nowy bios oraz zainstalować nowe stery.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał jack851
    ..........
    Czy pomoże sama zmiana płyty głównej ze złączem AGP: x8. ............
    imho tego nie warto robic - te 8x to chwyt marketingowy. choc wymiana na szybszą pewnie by cos dala
    moze czas na porzadki w kompie? jak zasugerowal moj przedmowca.
    nowe biosy do mobo i moze grafy. nowe stery do tych urządzen.
    odpowiedni konfig biosu. defragmentacja hdd i troszkę wolnego miejsca na nim. oraz swieza instalka systemu bez zbędnych rzeczy.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Może dacie jakieś wskazówki co do nowego biosa, pierwszy raz będę za to się zabierał.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

W gierki nie gram to wiele nie pomoge, ale czy GF4 Ti obsluguje DX9? Wydaje mi sie ze nie, ale moge sie mylic.
    Tu tez moze byc przyczyna, wiekszosc nowych gier nie rusza bez obslugiwanego DX9.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Masz trochę rację Grzeniu - GF 4x00 nie obsługują 9.0abc w związku z czym kilka najnowszych gier wogóle się nie uruchomi. GF miał bodajże pełną obsługę 8.1, ale nie jestem do końca pewny...

Problem w tym że u kolegi gry się wywalają już po uruchomieniu, a gdyby chodziło o takie które wymagają pełnego DX9.0 - wogóle by się nie uruchomiły.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Jednak ja zaczalbym od podmiany grafiki, moze niech pozyczy od kumpla na probe i zobaczy. Pisze ze jedne gry w ogole sie nie uruchamiaja a inne zaraz po odpaleniu, wiec kto wie, sprobowac nie zawadzi.

Oczywiscie dalej to co juz napisaliscie robic. Jak napisal Nikita, przyczyna na pewno nie jest w AGP4x.

Tak mi jeszcze przyszlo do glowy wejsc w uruchom>dxdiag i tam popatrzec czy powlaczane ma przyspieszenia sprzetowe itp czy nie ma jakichs problemow.

No i podstawowe pytanie w jakiej kondycji jest windows? Ile juz przeszedl od ostatniej reinstalki?
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

co do aktualizacji biosu - ostroznie jesli to twoj pierwszy raz - cos przegapisz i masz przerąbane - pomysl ze to jak z kobietą - zapomnisz i .............
    ;>

co do podmiany grafy to chodzi mi cos po glowie ale nie wiem czy "jack851" ma dostęp do radeonka 9700. to dosc silna karta jak na sprzęt który posiada i raczej zadyszki nie zlapie.(mi chodzi po glowie sobie taką kupic nawet bo nie są drogie).

co do przyspieszenia kompa to jeszcze mozna pokusic sie o malenkie oc ale nie wiem jakie są zdolnosci jack851 oraz mozliwosci plyty i procka oraz jaki jest stan wentyli w kompie i ich wydajnosc.

ale najpierw sakramentalne pytanie na ktore nie dostalismy odpowiedzi - ile czasu minęło od ostaniej reinstalki systemu - ale takiej "czystej"?
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

My tu sobie rozwijamy tworcze teorie, a Jack851 nie daje znaku zycia.
    Albo ukatrupil mobo, albo robi nowa winde.....a moze szuka kumpla z grafa na podmianke?
    Czekamy na jakis odzew.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie Wszystko jasne

NIe było mnie jakiś czas, pośpieszyłem się z biosem i zawaliłem sprawę. Sypnęło się wszystko. Nie stety jestem słaby w te klocki. Nie mogłem czekać, może niepotrzebnie, ale teraz jest ok. Jednak wymieniłem na nową płytę (GIG 7N400S-L), trochę zyskałem bo miałem niewykorzystaną kostkę pamięci. Dzięki za pomoc. Następnym razem z biosem sam nie będę szalał, skutki są fatalne.

Angry

Pytaliście się kiedy miałem problemy ile czasu mineło od ostatniej reinstalki-czystej. Jak do was napisałem byłem śweżo po reinstalce i nowych sterach do grafy. Nie znam się tak dobrze, ale wynika z tego co zrobiłem, że po wymianie płyty głównej wszystko minęło. Gierki które nie chciały chodzić, nareszcie ruszyły. Myślę że na razie mój GF4Ti4800-Se jest okey. Nara

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)