+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: LG GCE-8525b -zwalilem se biosa

Szeregowy gorgi ma szanse

Exclamation LG GCE-8525b -zwalilem se biosa

witam

ten temat zaczelem na forum cdrinfo.pl ale to nic nie dalo to jest do niego link: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=59924

w skrocie: cos mnie pokusilo zeby poprawic w bios w mojej wypalarce ale nie zauwazylem zapowiedzi kataklizmu i wszystko poszlo nagrywarka nie daje sie wlaczyc kompowi obecnie jade na oblaczonum ide prosze o kontakt pod gg 7994782

ps:prosze uwaznie czytajcie moje posty a najlepiej wszystkie uwaznie przeczytajcie

mam nadzieje ze umieszczenie tego tematu tutaj cos da
    i odrazu z gory dzieki :)

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Arrow

Po pierwsze chcialbym cię przestrzeć, gdyż firmware'y najlepiej pobierać ze strony producenta - niepierwszy raz było, że ze strony cdinfo było coś nietak - zresztą i tak są zawsze do tyłu. Jeśli napęd zawiesza nawet procedure BIOS to jest niedobrze - ale może da się to jeszcze uratować. Po pierwsze spróbuj wyłączyć wogóle autowykrywanie w biosie dla tego portu IDE (zostaw tylko dysk oczywiście). Zobacz czy pójdzie - jeśli i Windows się niezbuntuje to możesz spróbowac wgrać stary firmware (mało prawdopodobne, że się uda). Ostatnią deską ratunku jest zdobycie identycznego modelu nagrywarki - startujesz system z dobrego napędu, potem odpalasz program do flashowania, gdy już prog dokona sprawdzenia czy można zaktualizować firmware i zapyta się czy kontynuować, to wtedy odłącz napęd(najpierw taśme IDE potem zasilanie) i podłącz swoją nagrywarke (tu odwrotnie: najpierw zasilanie potem taśma IDE). Jak się komp niezawiesi to wszystko pójdzie i cała operacja powinna zakończyć się sukcesem. Jeśli komp by się zawieszał po odłączeniu lub po podłączeniu - możesz jeszcze spróbował wyłączyć ten kanał IDE gdzie masz podpiętą nagrywarkę, po podłączeniu włącz go z powrotem - wszystko robisz w menadżerze urządzeń (chociaż wtedy jest też ryzyko - gdyż winda może na nowo wykrywać urządzenie na porcie - ale być może uda mu się zobacyć ID sprzętu i rozpozna go jako już zainstalowany -różnie z tym bywa i zależy od sprzętu). Więcej sposobów nieznam. Nigdy nieflashowalem Bios LG, ale najlepiej jako można to zastosuj jakiś flashwriter pod DOS'a - mniejsze ryzyko zawiechy przy przęłączaniu napędów. POWODZENIA!

Domyślnie

teraz proboje juz wbijac oryginalny firmware ze strony LG,
    takiej samej nagrywarki raczej se nie zalatwie a gdy wlaczam system to za kazdym razem pokazuje mi ze wykrywanie i instalowanie nowego sprzetu zakonczylo sie niepowodzeniem wedlug mnie dlatego ze przez spieprzeniem mialem nagrywarke jako'e' a teraz 'e' to jest dvd i pokazuje ze zainstalowany sprzet nie pasuje do zainstalowanych sterownikow
    jak chce zainstalowac oryginalny firmaware to pokazuje sie err i pisze cos ze nie moze wykryc wersji biosu i na tym zawiecha

jakbym znalazl taka sama nagrywarke to jakim programem flash`owac zeby sie pytalo czy kontunuowac

i jak mozecie to pomozebie mi sformuowac komende do mtkflash pod dos`a nagrywarka jest na secondary master

EDIT:jak czytalem ten artykul o flashowaniu spod win`a to tam w podpunkcie 'c'(do moja wypalarka nie daje spokoju win`owi) pisalo ze klikamy flash drive i potwierdzamy a u mnie raz pisalo ze ukonczone sukcesem ale i tak nigdy nie pytalo o potwierdzenie zawsze wyskawal blad w hyba pliku bios i zawsze jest zawiecha a ten err wyglada tak ''err:fail to indentivity the flash type''
    Ostatnio edytowane przez gorgi ; 23.Dec.2005 o 09:41

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Lightbulb

Z tego co wiem to większość programów posiada taką opcję -zmniejsza przecież ryzyko uszkodzenia napędu niewłaściwym biosem. Jak znajdziesz jakiś program, który obłsuguje LG to daj znać jaki - to pomogę stworzyć komendę.
    Wpadł mi jeszcze jeden pomysł na ożywienie twojej nagrywarki - tanim kosztem możesz spróbować znaleźć model uszkodzony - lub podobny - ważne by miał sprawną elektronikę (no i oczywiście niebył źle sflashowany Wtedy przekładasz samą głowicę laserową z uszkodzonej nagrywarki (niejest to nic skomplikowanego - parę śrubek i tasiemek). Robiłem coś takiego z napędem CD-ROM Samsunga 48x, tyle że w tym wypadku zrobiłem odwrotnie bo potrzebowałem sprawnej głowicy - przełożyłem z Samsunga 52x(miał walniętą elektronikę) i wszystko działało. Taka operacja niebędzie Cię dużo kosztować - uszkodzone napędy kosztują zazwyczaj po 5 zł - ze znalezienim LG z uszkodzoną głowicą (jaczęstsza bolączka LG) niepowinieneś mieć problemów.
    Tu masz linka do składni komendy MtkFlash pod DOS:
    http://digi.rpc1.org/mtkflash.htm
    Upewnij się, że ten program obsługuje napewno tą nagrywarke - gdyż na tej stronce jest zawarte, że obsługuje tylko niektóre LG - niewiem jaki ta nagrywarka ma chipset do flashowania -program obsługuje tylko chipy MediaTek - jeśli niewiesz to robzierz napęd i poszukaj gdzieś takiego chipu z takim napisem. Zresztą i tak polecane jest używanie wersji dosowej, gdyż obłsuguje wtedy więcej napędów.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 23.Dec.2005 o 10:18

Domyślnie

otoz ja nie chcialbym sie bawic w mechanika bo jakos niemam do tego szczescia. program ktorym flas***e sa to najnowsze wersje mtkwinflash v1,5.3.6. ; i mtkflash v1.83c, kiedy robie wszystko tak jak jest opisane flashowanie i wyskakuje mi 'err:fail to identivity the flash type' w wiekszosci wypadkach juz stoi na amen raz napisalo ze zakonczone powodzeniem ale po resecie gowno bylo ; propo komend ja bym sie prosil zebys sformulowal mi komende do mtkflash pod dosem naped mam na secondary master ale jak odinstalowalem sterowniki IDE to mi sie dvd wbilo jako wlasnie ta nagrywarka i pokazuje mi co wloncze windowsa ze sprzet nie pasuje do zainstalowanych sterow i wlasnie bym proponowal zeby moze sie tym pierw zajac to bylo by latwiej potem by sie zajelo flashowaniem ale rozbieraniem sprzetu, i czy te cd-rom`y dostane na alegromoje wersje biosa pochodza z oryginalnej strony LG(mam wersje 1.04 i 1.05 i na obu wersjaach wyskakuje ten sam komunikat jak flash`uje) nagrywarka nie ma juz gwarancji a
    jeszcze raz proponuje romowe prze gg moj nomer to 7994782
    EDIT; ten program powiniem obslugiwac i moj chipset bo w kazdym poscie na cdrinfo polecali go wiem smiem myslec ze program jest dobry ale moze wlasnie dlatego wyskakuje mi ten err bo moze pod winde nie odbluguje mojego napedu
    Ostatnio edytowane przez gorgi ; 23.Dec.2005 o 12:01

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Tu masz artykuł o ratowaniu napędów optycznych:
    http://cdrlab.pl/article_wstep_2057.html
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)