+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 46

Temat: Firmware, co, jak i dlaczego?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Lightbulb Firmware, co, jak i dlaczego?

Witam,
    W jednym z poprzednich wątków napisałem że nie mamy już czego testować. Dzięki Bogu myliłem się Ale poruszyliśmy tam temat który chodzi za mną od pewnego czasu. Mianowicie artykuł opisujący krok po kroku, na przykładzie większości najpopularniejszych napędów na rynku, proce aktualizacji firmware'u.
    Wielu początkujących użytkowników nie aktualizauje oprogramowania wewnętrznego, stąd i problemy z działaniem napędów optycznych. Zazwyczaj największą obawę budzi zerwanie gwarnacji w przypadku niepoprawnego wgrania firmware'u. Pora rozwiać te mity. Aktualizwałem firmware w setkach napędów i nigdy, ani razu, nie miałem problemów.
    Po co zakładam ten wątek? Jest kilka powodów.
    1) Jako rozwinięcie przyszłego artykułu, żeby czytelnicy mieli gdzie zadawać pytania związane z procesem aktualizacji firmware'u.
    2) Nie mam w tej chwili wszystkich napędów jakie są na rynku, więc liczę na pewną pomoc Czytelników. W kolejnych wypowiedziach będę zamieszczał obrazki z opisami aktualizacji firmware'u w różnych napędach. Gdy zbierze się ich pewna ilość, wtedy dokończę i opublikuję artykuł.
    Jeżeli poniżej nie ma wymienonego jakiegoś konkretnego napędu, do którego wyszła aktualziacja firmware'u a Ty masz ten napęd. To odpowiedz w tym wątku, załączając zrzuty ekranu z każdego kolejnego etapu aktualizacji firmware'u (łącznie z jakimikolwiek ekranami ostrzeżeń itd.).

W tej chwili potrzebne są zrzuty ekranu z: Asus, Samsung, NEC, Plextor, Sony (nie OEM LiteON lub BenQ), TEAC (starsze modele, nie OEM LiteON). Również zrzuty z autoupdate MSI i Samsung.
    Ostatnio edytowane przez SoBal ; 04.Mar.2006 o 16:52
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

BenQ, Philips, Sony (te oparte o BenQ) i inne OEMy BenQ.

Uwagi: Po aktualizacji nie trzeba ponownie uruchamiać komputera. Jednak żeby zmiany zaczęły działać trzeba to zrobić.

Strony internetowe z których można pobrać firmware dla BenQ:
    http://www.benq.pl
    Załączone obrazki Załączone obrazki Firmware, co, jak i dlaczego?-benq1.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-benq2.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-benq3.png  

Firmware, co, jak i dlaczego?-benq4.png  
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

LiteON (wszystkie modele) oraz OEMy

Uwagi: Po aktualizacji nie trzeba ponownie uruchamiać komputera. Jednak żeby zmiany zaczęły działać trzeba to zrobić.

Strony internetowe z których można pobrać firmware dla LiteON:
    http://www.liteonit.com/ODD/
    Załączone obrazki Załączone obrazki Firmware, co, jak i dlaczego?-liteon1.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-liteon2.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-liteon3.png  

Firmware, co, jak i dlaczego?-liteon4.png  

Domyślnie

Pioneer (wszystkie modele) oraz OEMy (np. Asus)

Strony internetowe z których można pobrać firmware dla Pioneer'a:
    http://wwwbsc.pioneer.co.jp/product-...html#firmware1
    Załączone obrazki Załączone obrazki Firmware, co, jak i dlaczego?-pioneer1.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-pioneer2.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-pioneer3.png  

Domyślnie

AOpen (wszystkie modele)

Uwagi: Po aktualizacji trzeba ponownie uruchomiać komputer. Program do aktualizacji firmware'u nie rozpoznaje urządzeń podłączonych na USB

Strony internetowe z których można pobrać firmware dla AOpen'a:
    http://www.aopen.nl
    Załączone obrazki Załączone obrazki Firmware, co, jak i dlaczego?-aopen1.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-aopen2.png   Firmware, co, jak i dlaczego?-aopen3.png  

Firmware, co, jak i dlaczego?-aopen4.png  
    Załączone obrazki  

Szeregowy Miran ma szanse

Domyślnie

Witam

Czy można by prośić o uwagi dotyczące zmiany firmware w napędach
    Nec.Najbardziej mnie interesuje czy jest możliwość aktualizacji napędów
    podłączonych przez USB.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Przy aktualizacji firmware napedu PATA warto stosowac
    2 zasady:
    1. Naped jest jedynym podpietym do kanalu (tasmy)
    jako master.
    2. Stosujemy tryb PIO (czyli DMA off)

Oczywiscie po aktualizacji trzeba DMA wlaczyc,
    podpiac naped odpowiednia tasma (koniecznie 80 jesli
    nagrywarka obsluguje ATA 4 ), i reset.
    Czasami widze w sieci wyniki testow nagrywarek ATA 4
    podpietych przy pomocy tasmy 40.
    (mozna to poznac po wynikach testow)
    Z tasma 40 nagrywarka ATA 4 (66 MB) nie bedzie w
    pelni sprawna.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ad1. Warto tak stosować, ale nic się nie stanie, jak na taśmie będzie jeszcze jeden napęd.
    Ad2. Nie potrzeba wyłączać DMA na czas aktualizacji. Nowe napędy są przystosowane do aktualizacji z włączonym DMA.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Ad2. Nie potrzeba wyłączać DMA na czas aktualizacji. Nowe napędy są przystosowane do aktualizacji z włączonym DMA.
    Do starszych napedow zasada 1 i 2 sa konieczne
    w nowszych nie przeszkadzaja.

Poprawione zasady:
    0. Czytamy instrukcje producenta programu do
    aktualizacji firmware
    1. Naped jest jedynym podpietym do kanalu (tasmy)
    jako master.
    2. Stosujemy tryb PIO (czyli DMA off)
    3. Jestesmy zalogowani jako administrator .
    4. Wylaczone sa wszystkie zbyteczne programy
    mogace uzyskac dostep do napedu (zapis pakietowy).
    5. W napedzie nie ma zadnej plytki
    6. Nie wolno wylaczyc komputera przed zakonczeniem
    wgrywania czyli warto miec podtrzymanie zasilania i
    trzeba wylaczyc wszystkie pradozerne urzadzenia
    mogace spowodowac wywalenie bezpiecznikow.

Domyślnie

Założę się, że początkujący 'nagrywacz' mało co z tego skapuje. Po pierwsze - nie będzie wiedział, co to jest firmware, po drugie - po co ma to wgrywać, a po trzecie - przerazi się czytając punkt 2, a jak dotrze do punktu 6, to się załamie.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy Errol ma szanse Avatar Errol

Domyślnie

No właśnie...
    Jak wyłączyc ta wspomnianą funkcje DMA
    I czy po zmnienie firmwer'a traci sie gwarancje. Jeśli zmieniamy na ten z strony orducenta to ponoćnie? Jak to jest
    Mam Nec'a Nd-3540a , jaki najlepiej zastosować firmwere

Domyślnie

Cytat Napisał Errol
    No właśnie...
    Jak wyłączyc ta wspomnianą funkcje DMA
    I czy po zmnienie firmwer'a traci sie gwarancje. Jeśli zmieniamy na ten z strony orducenta to ponoćnie? Jak to jest
    Mam Nec'a Nd-3540a , jaki najlepiej zastosować firmwere
    Nie potrzeba wyłączać DMA. Nowe nagrywarki przystosowane są do wgrywania nowego firmware, gdy jest DMA-ON.
    Jeżeli wgrasz firmware dla tego napędu i będzie on ze strony producenta, to nie stracisz gwarancji.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Szeregowy Piotr57 ma szanse

Domyślnie

Witam,

Aktualizowałem firmware począwszy od Ricoha MP-9060A, Samsunga SM-348B (dopóki był dostępny; początkowo miałem internet "dyskietkowy" - brat przynosił z pracy potrzebne pliki) aż do obecnego NEC-a ND-4551A i nigdy nie było żadnych kłopotów. Wszystkie były ustawione jako HDC master, DMA - On; OeSy: 98SE Pl i teraz XP Pl bez sp1a i sp2. Niemal zawsze po wgraniu nowego biosu miałem nowe funkcje, których wcześniej nie było. Brat i bratanek też mają nagrywarki od 2 lat i mimo to boją się wgrać nowy fw, choć jest to teraz b. łatwa czynność.

Pozdrawiam forumowiczów CdrLab
    Piotr

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Nie potrzeba wyłączać DMA. Nowe nagrywarki przystosowane są do wgrywania nowego firmware, gdy jest DMA-ON.
    Jeżeli wgrasz firmware dla tego napędu i będzie on ze strony producenta, to nie stracisz gwarancji.
    Może i nie potrzeba, ale jeśli producent napędu i firmware pisze, żeby tak zrobić i jeśli to mała fatyga, to na wszelki wypadek tak zrobię.

Cytuję za Nec:
    Pls note following instructions for update procedure:
    Connect drive to secondary IDE channel as Master (chyba tak zrobiłem)
    Disconnect all slave hardware from IDE secondary Master (właśnie dlatego chyba, bo nie pamiętam, ale raczej tak)
    Use standard UDMA-2 IDE cable (i tu miałem zagwozdkę, o który kabel im chodzi, domyślałem się, że 40-sto żyłowy, ale użyłem 80-cio)
    Update in Windows "Safe Mode" (to chyba nie dot Win XP)
    Under Windows 2000 & XP login as administrator (jak najbardziej)
    Update without DMA mode, under Windows XP & 2000 in the device manager - "IDE ATA/ ATAPI controllers", you can switch from DMA to PIO mode (mała dla mnie fatyga, zastosowałem się)
    Disconnect all external USB/FireWire devices. (jak najbardziej)
    Deactivate virusscanners, active desktop programs and packetwriting agents (jak najbardziej)
    Do not turn off power during the updating process. (miałem szczęście, bo nie mam UPS)

A jeśli wgram poprawnie nieoryginalny firmware, a coś się później stanie, będzie się jednak dało przywrócić oryginalny to będzie ok? Poza tym Nec pisze również, że jeśli nie oddamy do specjalizowenego serwisu, który wykona update to robimy update na własną odpowiedzialność i jeśli się coś nie wyjdzie to tracimy gwarancję.

Szeregowy keta25 ma szanse Avatar keta25

Domyślnie

Mam problem z nagrywarką nec nd 3551a , po zmianie firmware z 201 z 202 ,na niektórych płytach widzi format plików RAW, a wcześniej te same płyty chodziły. Podczas zmiany firmware wszytko było ok, nie mogę wrócić do oryginalnego firmwaru , poprostu nie przyjmuje go bo jest starszy, co robic?

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

Wiec tak mam ASUS DRW-1680p3s i LG GCE-8240B. chetnie bym pomogl niestety jeszcze nigdy nie aktualizowałem firmware'u (ale z tego co czytałem nie stworzy mi to problemu) problem w tym ze w niedlugim czasie zamierzam przerobic asusa na pioneera i nie wiem czy po aktualizacji firmware'u będzie jeszcze to mozliwe, a co do LG to mogę go zaktualizowac bez wahania jeśli się to przyda. I jeszcze jedne gdzie można znalesc te firmware

Domyślnie

@twardy77
    Było tak gdzieś napisane, że nie stworzy Ci problemu?
    Jednak tak, bo choćby nie wiesz: skąd go wziąć?

@keta25
    Poszperaj tu - użyj innej, takiej która tam się znajduje aplikacji do flash'owania firmware'u.

Domyślnie

oki dzieki sprawdze to i jak wyjdzie to zamieszcze screny
    i dla pewnosci czy gwarancja zostanie
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 09.Mar.2007 o 11:26

Domyślnie

Jeżeli będzie to firmware przeznaczony dla "tego" napędu i nie będzie on przerobiony, to nie tracisz gwarancji. Jeżeli będzie to firmware pochodzący od innego napędu, lub oprogramowanie będzie zmodyfikowane to tracisz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

ze strony ktora podal mi QuatPro niechcialo sie sciagnac firmware (niewiem czemu) wiec pogrzebalem na str asusa i znalazlem
    tutaj
    Firmware, co, jak i dlaczego?-1.jpg Firmware, co, jak i dlaczego?-2.jpg

Firmware, co, jak i dlaczego?-3.jpg Firmware, co, jak i dlaczego?-4.jpg

Firmware, co, jak i dlaczego?-5.jpg

gdy wyswietli sie "now internal re-flashing..." nalezy poczekac az zaladuje firmware (lepiej nie wduszac zadych klawiszy i tym bardziej entera to tak na wszelki wypadek ) potem tylko ok i gotowe
    najlepiej zrestartowac kapa zeby przeladowal naped potem poinformuje o nowym napedzie (w moim przypadku tak zrobilo)
    co do tego lg terz moge zucic opis ale bez screnow bo wszystko robi sie w biosie tutaj mozna znalesc instrukcje i firmware
    edit sorki ale jeszcze nie wiem jak wstawic miniaturki (najlepiej jak ktos by mi powiedzial i odrazu bym poprawil )
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 12.Mar.2007 o 13:34

Domyślnie

Cytat Napisał twardy77
    ze strony ktora podal mi QuatPro niechcialo sie sciagnac firmware (niewiem czemu)
    Bo nie zadbali o aktualność linków pewnie.

No teraz to przynajmniej poszukałeś.

Gratuluję.

Domyślnie

he szybko sie ucze powiec mi jeszcze jak zrobic zeby bylo widac miniaturki a nie linki

Domyślnie

No ja widzę akurat obrazki (jeśli Cię dobrze zrozumiałem). Poza tym obrazki widzi ktoś, kto jest zalogowany (a gość linki). Dodatkowo załączniki dodawać można w "Dodatkowe opcje", pozycja "Załącz pliki", przycisk "Dodaj załączniki".

Do tego rodzaju obrazków jaki załączyłeś najlepiej stosować format png (Portable Network Graphics). Bezstratne, prawdopodobnie nawet mniejsze.

Domyślnie

a cha dzieki tera bede wiedzial (najpierw logowalem sie na glownej str cdrlab a potem przechodzilem do forum i pewnie dlatego nie widzialem swoich obrazkow a wszystko inne bylo ) a co z tym lg opisac go czy nie trzeba
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 13.Mar.2007 o 09:34

Domyślnie

Cytat Napisał twardy77
    a co z tym lg opisac go czy nie trzeba
    Jak widać nie mam nagrywarki LG. Gdybym miał, to przeczytałbym dokumet typu readme.html i zastosował się do instrukcji. Wynika: ja nie potrzebuję.

Ale raczej się nie pytaj tylko umieść, nie wiesz kiedy i jak szybko ktoś będzie potrzebował tej informacji. Chyba, że chodzi o to, że Ci się średnio chce.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)