+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Modernizacja komputerów testowych

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie Modernizacja komputerów testowych

Od dzisiaj zaczynamy modernizację komputerów testowych. Docelowo będą to dwa zestawy, jeden zbudowany na konfiguracji AMD a drugi na Intelu. Zaczynamy od modernizacji tego pierwszego.
    Obecną konfigurację możecie znaleźć pod tym adresem:
    http://cdrlab.pl/article_strona_2859_2.html

W tej chwili dotarł procesor, jeszcze zimny

Aby uniknąć wpływu na wyniki ze strony producentów, wybraliśmy firmy które nie są związane z optyką. Dzieki temu unikniemy pomówień że testy sa ustawiane bo platformy sponsorowane są przez firmy związane z naszym głównym tematem.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Modernizacja komputerów testowych-amd1.jpg  
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Dobrze, właśnie dotarły dwa pozostałe elementy zestawu:
    MSI K8N SLI
    MSI NX6600GT PCX
    Pora zabierać się za reinstalację systemów... Systemów? Ano tak, zaczynamy od standardowej Windy a następnie Debian x64 i na koniec to na co czekałem najdłużej MacOS X Tiger
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Dobra, z instalacji Tigera nic nie wyszło. Oddałem temu systemowi cały dysk 80GB osobny, podzieliłem na partycje MacOSowe. Instalacja bez problemu ale po niej komputer nie chciał przechodzić testu post. Wykrywał wszystkie dyski itd. I zawieszenie. Nawet do BIOSu nie dało się wejść. Wymontowałem ten dysk i uruchomił zainstalowałem wczesniej zainstalowaną Windę XP. Dysk z MacOS podłączyłem via USB i usunąłem partycje. Wszystko ok. Czyli nie tędy droga, założę specjalny wątek o instalacji makówki na PC, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Teraz wrażenia z pierwszych dni obsługi tego nowego zestawu. Na pewno pozytywne. Nie udało mi się jeszcze zapchać 100% obu rdzeni. Nie zajmuję się testami procesorów i płyt, ale powiem co myślę
    Do wątku załączam kilka screenów z informacjami o procesorze AMD 64 x2 4400+...
    Co ważne, procesor jest chłodzony pasywnie przez mój zestaw ThermalTake i nie ma kłopotu ze stabilnością. Później zagram w coś 10 minut i dodam wykres temperatury.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Modernizacja komputerów testowych-procek1.png   Modernizacja komputerów testowych-prcek2.png   Modernizacja komputerów testowych-procek3.png  

Modernizacja komputerów testowych-procek5.png   Modernizacja komputerów testowych-procek4.gif  

Domyślnie

Problem, trzeba to powiedzieć, spowodowałem ja. Osobiście. Dookoła mostka nForce, na oryginalnym radiatorze, jest specjalna ramka z jakiegos poliuretanu. Jako że jestem wybitnym maniakiem ciszy, to wymieniłem domyślny radiator z wentylatorem na pasywnego Pentagrama. Fajnie to działało, aż któregoś dnia rano chciałem wymienić urządzenia optyczne w komputerze. Ręka mi się obsunęła i usłyszałem taki ciekawy dźwięk jakby pomiędzy dwa kawałki blachy włożyć ziarnko piasku i rozetrzeć. Tak, dobrze zgadujecie - mostek południowy trafił szlag.
    Jutro jednak już wszystko wraca do normy, gdy tylko zakończymy konfiguracje pierwszego i drugiego z komputerów redakcyjnych - opiszę to w artykule. Mimo iż w #1 siedzi AMD 4400+ x2 to drugi będzie prawdziwym zaskoczeniem i to wydajnościowym... zobaczycie.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia