Mam poważny problem i nie daje sobie z nim rady. zawsze udawało mi się rozwiązywać problemy ze sprzętem ale jak to wspomniał SoBal takie sytuacje nie omijają nikogo.
Wspomniałem już o tym problemie na innym wątku w dziale offtopic. Dotyczy on komputera mojej dziewczyny, którego jestem adminem.
Od czasu do czasu, czasem występuje to non stop, przy najmniejszym ruchu myszką kursor wariuje, sam lata po pulpicie i najczęściej otwiera menu start i otwiera różne aplikacje, kopiuje, kasuje, przenosi pliki itp. wszystko dzieje się tak szybko że nie nadążam żeby obserwować co się dzieje. Ale gdu się uspokoi po chwili powłączane są różne aplikacje i komunikaty o kopiowane, kasowanie itp. Wystarczy ruszyć delikatnie myszką i dzieją się takie wariactwa. Najpierw pomyślałem że to jakiś wirus ale używam Kaspersky Internet Security 6.0 i po gruntownym przeskanowaniu nic nie znalazł. Potem poużywałem innych Anty Spywareowych programosów np Spyboot Search & Destroy i też nic. Firewalla używam z kasperskego więc atak hackera też wykluczyłem.Najpierw myślałem że to coś z sieci, dużo poczytałem na różnych forach i na necie i doszedłem do wniosku że to jakieś ustrojstwo które nie da się wykryć tak łatwo. Postanowiłem zrobić totalnego formata i przeinstalować Windowsa, po czym nie podłączałem kompa do netu. Najciekawsze jesto jednak to że przez jakiś czas ten komputer znajdował się u mnie w domu na czas przeinstalowywania systemu. Po wgraniu wszystkich programów, aktualizacji i ustawieniu systemu pod użytek mojej dziewczyny wszystko wyglądało ok, problem znikł i tak przez parę dni używania i testowania nie zauważyłem już tego problemu. Pracował solidnie i bez problemowo. Jednak gdy przywiozłem go do mojej dziewczyny i podłączyłem do jej monitora po paru godzinach problem znów się pojawił, kursor śmigał, menu start samo się otwierało itd. Nie da się zupełnie używać komputera przez to! Doszedłem do wniosku że skoro u mnie wszystko było ok, to musi być przez ten monitor, a dokładniej sterowniki. Poszperałem w necie i ściągnąłem odpowiednie stery. problem jednak pozostał. Już wszystkie podzespoły mają najnowsze sterowniki pod Windowsa Xp i wyczerpały mi się pomysły na rozwiązanie tego problemu.
Chciałem jeszcze zaktualizować BIOS na płycie głównej ale nie udawało mi się po kilku próbach, będę jeszcze próbował ale nie sądzę żeby to było to, bo u mnie komputer pracował bez problemów na tym samym sprzęcie poza monitorem.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Bardzo proszę o rady, wskazówki itp pomoc. Będę wdzięczny. Pomyślałem że może ktoś zna jakiś sprytny program który sprawdzi czy sterowniki są kompatybilne i nie ma kolizji
Ten komputer to:
Athlon XP 2000+
Płyta K7S8X na BIOSie v 2.20
Radeon 7000
muza to jakiś zwykły PCI SoundMax
karta sieciowa to też jakiś noname chyba podpięty do PCI
monitor Belinea 101536 (111513)
Spróbuję jeszcze odpiąć kartę sieciową i muzyczną i poużywać tych zintegrowanych na płycie głównej ale wątpię żeby to coś dało bo u mnie działało ok na takiej konfiguracji. a w ustawieniach płyty głównej te zintegrowane są wyłączone więc to raczej nie przez to.
Postaram się nagrać krótki film z widokiem tamtego pulpitu żebyście mogli zobaczyć te wariacje na własne oczy. Dam później link do filmiku.

LinkBack URL
About LinkBacks
Najpierw myślałem że to coś z sieci, dużo poczytałem na różnych forach i na necie i doszedłem do wniosku że to jakieś ustrojstwo które nie da się wykryć tak łatwo. Postanowiłem zrobić totalnego formata i przeinstalować Windowsa, po czym nie podłączałem kompa do netu. Najciekawsze jesto jednak to że przez jakiś czas ten komputer znajdował się u mnie w domu na czas przeinstalowywania systemu. Po wgraniu wszystkich programów, aktualizacji i ustawieniu systemu pod użytek mojej dziewczyny wszystko wyglądało ok, problem znikł i tak przez parę dni używania i testowania nie zauważyłem już tego problemu. Pracował solidnie i bez problemowo. Jednak gdy przywiozłem go do mojej dziewczyny i podłączyłem do jej monitora po paru godzinach problem znów się pojawił, kursor śmigał, menu start samo się otwierało itd. Nie da się zupełnie używać komputera przez to! Doszedłem do wniosku że skoro u mnie wszystko było ok, to musi być przez ten monitor, a dokładniej sterowniki. Poszperałem w necie i ściągnąłem odpowiednie stery. problem jednak pozostał. Już wszystkie podzespoły mają najnowsze sterowniki pod Windowsa Xp i wyczerpały mi się pomysły na rozwiązanie tego problemu.
Odpowiedź z Cytatem