+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Jaka obudowa?

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Jaka obudowa?

Jaką obudowę kupić serwerową czy zwykłą? Na co zwrócić uwagę. Do tej pory kierowałem się głównie mocą zasilacza i wygladem.

Jesli chodzi o te serwerowe czy są wygodne w obsłudze (głównie chodzi mi o zamykaną klapę. Co w przypadku gdy np klapa będzie zamknięta i wysunie się tacka napędu DVD. czy taką klapę mozna zdjąć? Czym się róznią serwerowe od zwykłych, zauważyłem że ciężarem Wypisałem trochę modeli które mi wpadły w oko. Podobająmi się też obudowy ASUSa ale mają zasilacz 350W to torchę mało, zresztą nie wiem czy 400 wystarczy.

Czy każda płyta główna bedzie pasować do tych obudów?

Chieftec GX-01B - 400W
    http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=30945#

Chieftec LBX-02B-B-B - 400W
    http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=27439#

Chieftec LCX-01B-B-SL - 400W
    http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=18973#

Chieftec BH-01B-B-B - 400W
    http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=19701#

Chieftec BH-02B-B-B - 400W
    http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=19706#

Chieftec CA-01B-B-SL - 400 W
    http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=19185#

Chieftec WH-01B-B-B - 400/450W
    http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=32528#
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 28.Jan.2007 o 10:22

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Nie znam tych modeli które wymieniłeś, gdyż mam starszy typ - Dragon BX czy jakoś tak - ważące z15KG bydle serwerowe. Bardzo wygodne.
    Przednią klapę zawsze można zdemontować. Do mojej serii - BX - wchodziły bez problemu dowolne płyty główne.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Standard
    Czy wystarczy że obudowa ma standard ATX

Czy lepiej by miała jeszcze inne.
    micro-ATX
    extended ATX
    SSI
    Co one dają? Domyslam sie ze to ma jakis zwiazek z plyta glowna, prawda? Ktory jest przyszlosciowy?

Czy jesli nigdy nie skladalem komputerow (poza wymianą paru częsci) dam sobie sam radę? Są gdzies jakies instrukcje gdzie, co do czego zamocowac/podlaczyc (np wewnatrz obudowy jakies oznaczenia ors sth). Kusi mnie zeby zlozyc samemu ale nie wiem czy nie bede pozniej zalowal. Najbardziej sie obawiam ze kupie wszystkie czesci i cos nie bedzie dzilalo a ja nie bedze wiedzial czy cos zle podlaczylem czy moze cos jest zepsute lub niekompatybilne. Moze lepiej wybrac podzespoly i dac do zlozenia fachowcom choc wtedy niczego sie nie naucze oraz zaplace wiecej
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 22.Jan.2007 o 10:01

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

wybierz standardowa obudowe ATX lub Tower poniewaz z doswiadczenia wiem ze z czasem lub nawet juz teraz standard ATX moze byc juz za maly... co do podlaczania czesci...przewaznie jest tak (i tu w szczegolnosci do plyty glownej) ze do wszystkiego jest dodawana instrukcja ze szczegolowym opisem co gdzie i jak...takze problemow miec nie powinienes...proponuje ze w razie jakich kolwiek problemow isc do sklepu komputerowego i poprosic rade/pomoc i nie powienno byc problemu ...no chyba ze to beda jakies straszne chamy :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Domyślnie

Dzięki za rady. Juz jestem zdecydowany na 99% że złoże sam. W końcu kiedyś trzeba spróbować. Mam nadzieję że w sytuacji kryzysowje pomożecie.

Prawdopodobnie zdecyduję się na Chieftec BH-01B-B-B - 400W lub Chieftec BH-02B-B-B - 400W

Do tego płyta Asus P5W64 WS Professional Intel 975X, oraz procek najprawdopodobniej Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) ew Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775)

Seagate 250 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II)

Kingston DDR2 1GB 800MHz CL5

Jeszcze nie zdecydowałem jaka karta graf ale coś z ATI Radeon może Radeon X1600 Pro Gigabyte Silent Pipe II 256MB TV&DVI BOX

Co myslicie o tym zestawie? Jest kompatybilny? Trochę wyszło drogo, muszę dozbierać

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Co do procka, to kup albo E6300 albo E6600. W tym drugim masz więcej pamięci, ale różnica w cenie jest spora.
    Na E6400 szkoda kasy, ludzie spokojnie podkręcają 6300 do jego GHz, a nawet wyżej.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Dzięki za radę w takim razie wybierę E6300 chyba że cena E6600 gwałtownie by spadła .
    Buszując po Sieci natknąłem się na płytę AW9D-MAX. Czy ktoś potrafi powiedzieć jak wypada ona w porównaniu z Asus P5W64 WS Professional Intel 975X. Która stabilniejsz, solidniejsza, która ma wieksze mozliwości jesli chodzi o podkrecanie? Ceny są podobne więc jest nad czym się zastanawiać.
    Wiem, ze kiedyś abit był uznaną marką ale czy nadal ta firma produkuje stabilne niezawodne płyty? Wyczytałem gdzieś że te produkowane po 2001 są bardzo awaryjne i kiepsko jest z serwisem tej firmy. A jak jest z tą płytą?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 31.Jan.2007 o 15:45

Domyślnie

Nadal zastanawiam się nad budą. Raczej zostanę przy Chieftecku. Trudny wybór czy medium czy moze BIG Tower. Obudowy (w swojej klasie wielkości) różnią się tylko przednim panelem.

Pozatym seria Dragon (w sumie nie wiem czy nie najładniejsza - kwestia gustu ) ma montowane dyski w koszyczkach, pozostałe w wiekszości są montowane na plastykowych szynach poprzecznie.

Wygodniejsze i lepsze pod wzgledem chłodzenia wydaje się to drugie rozwiązanie ale czy zapewnia odpowienią stabilność, czy dysk nie będzie wpadał w wibracje? Koszyczek wymaga koniecznie dodatkowego chłodzenia prawda? To chłodzenie jest montowane w koszyczku czy na przedniej scianie obudowy? Które rozwiazanie lepsze?

Czy Tagan TG530-U15 Easycon wejdzie do takiej Medium?

Pozatym przednie drzwiczki w tych obudowach mogły by być masywniej wykonane, bardziej sztywne. Zawiasy i zatrzaski nie wyglądają na trwałe. Ma ktoś może doświadczenie z tymi obudowami i może się podzielić, a może coś polecić.

Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 28.Mar.2007 o 12:33

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)