Powiedzcie mi prosze czy można z pewnym przybliżeniem, bez testów stwierdzić jakie nagrywarka będzie miała parametry? Chodzi o to że na tej stronie nie ma zbyt wielu testow, a innym z jakichs gazet niebardzo ufam. Czy to jest tak ze testujecie jakies kluczowe produkty a jakość ich nastepców, ktorych zaraz paru wychodzi na rynek mozna mniej wiecej na podstawie tamtego testu przewidziec? np LG GSA-H20L wypadl dobrze czy moge tego samego spodziewać się po H22L?, bo tego H20 nie mozna juz dostac, czy może pojawi się niespodzianka taka jak w przypadku nastepcy benq 1655 - 1670. Poza tym dodaja tu i owdzie do tych nazw różne literki, ktore nie wiem co znacza i moze to zupelnie inny model.

Wlasnie ze wzgledu na takie niespodzianki nie wiem na co sie zdecydowac, na pewno chce miec lightscribe, prędkości zapisu nie muszą być rekordowe bo i tak nie nagrywam nigdy na maxa, za to jakość zapisu chciałbym mieć dobrą, zeby nie bylo tak ze jakiejs wypalonej plytki nie da sie odczytac.płyty raczej staram się kupować "lepsze z tanich", jakies tanie verbatimy albo emtec. Właściwie to nie mam wygórowanych wymagań, żeby tylko nie kupić dziadostwa.

np ten samsung SH-S182D wydaje sie być calkiem fajny. Ale w sklepie są jeszcze jakies z literka M i A na końcu, i jest już model 183. Poza tym piszecie ze jakość zapisu nie jest zadowalająca i wybiórcza, w zależności od nośnika- ale co to oznacza w praktyce, ze będzie mi potem taką płytkę wolniej czytało ,będzie gorsza jakość np muzyki czy filmu (czy w ogóle zauważalna), czy może w ogóle jej nie odczyta.