+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Dobra porzadna karta dzwiekowa na dzis do sprzetu HiFi

godawari
    Gość

Domyślnie Dobra porzadna karta dzwiekowa na dzis do sprzetu HiFi

Do tej pory uzywalem SB Live 1024 player... ale traf chcial ze sprzedalem calego kompa wraz z ta karta, od niedawna ciesze sie nowym sprzetem. Jednak problem jest dla mnie dzwiek... tymczasem uzywam zintegrowana na plycie i to jest jakis kodek AC97, ktorego podlączam do porzadnego wzmaka marki Sony i odslu****e muzyke na duzych kolumnach. Ten AC97 to kiepska namiastka k. muzycznej, mocno szumi, odczuwam moc znieksztalcen i innych dziwnych dziwekow.
    Przegladam oferty produktow dostepne na dzis i sam nie wiem w co wlozyc pieniadze, na mysli mam:
    SB Creative nastepujace modele:
    tu był link do proline
    tu był link do proline
    tu był link do proline
    Sam nie wiem, cena tych kart nie jest niska, ale czy spelnia one moje oczekiwania, co do jakosci dzwieku

A moze wsystarczylby jakis OEM no name np.
    tu był link do proline

Co proponujecie?
    Ostatnio edytowane przez SoBal ; 04.Nov.2008 o 12:10

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Audigy SE olej - to jest naniższa półka, możesz ją kupić jeśli nie grasz, gdyż nie posiada DSP i wszystko spada na CPU. Dźwięk ma co prawda zadowalający, ale pod warunkiem, że skorzystasz z wyjścia cyfrowego. X-Fi lubi sobie na niektórych mobo zwyczajnie "strzelać", więc dobrze najpierw by rpzetestować ją - jeśli grasz to warto ją kupić, albo przynajmniej Audigy 4. Bezfirmowy OEM odradzam - dźwięk jest tragiczny, kiedyś miałem coś takiego na C-Medi - w zależności od głosności karta słyszalnie zmieniała balans między kanałami... Jeśli jednak szukasz coś profesjonalnego naprawdę to Creative odpada, jednak ceny takich kart zaczynają się od tysiąca złotych wzwyż... Wszystko zależy do czego chcesz karty dźwiękowej, czy do grania, multimediów a może do komponowania muzyki. W zasadzie już dość zadowalające rezultaty uzyskasz na dowolnej karcie zintegrowanej, ale łącząc ją przez wyjście cyfrowe - najlepiej optyczne, większość nowych mobo posiada w standardzie co najmniej elektryczne. PS. Sony wcale nie ma porządnych wzmacniaczy, to jest najgorsza marka w tej kategorii.

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Moim zdaniem Audigy2 będzie dobrym balansem między przyzwoitą ceną a bardzo dobrą jakością. Chyba, że bardzo zależy Ci na grach - wtedy tak, jak napisał Anabolo - X-Fi.
    Audigy4 to świetna karta, ale chyba trudno dostępna(?).

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Jesli chcesz wydac malo kasy i miec dobry dzwiek to kup Audigy 2 ZS, jesli chcesz miec cos pozadnego to Audiotrak Prodigy, zapomnij o X-Fi.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Podaj godawari do ilu kasy chcesz wydać na kartę, a będzie łatwiej Ci coś doradzić.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

godawari
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Podaj godawari do ilu kasy chcesz wydać na kartę, a będzie łatwiej Ci coś doradzić.
    max 300 zl, dlatego moj wybor byl taki jak wyzej, oczywiscie jesli bedzie taniej, bede jeszcze bardzej zadowolony, moja zintegrowana karta jest fatalna, nie ma wyjscia cyfrowego, wiec lacze po analogu do wzmaka, a wmak sony niestety tez nie ma takiego lacza, poniewaz to Hi End ale AD 1984 rok i to jest porzadny zwmacniacz, caly z metalowej srebrnej i grubej obudowy, przy tym ciezki ale za to wyjatkowo audiofilski, gra znakomicie na moich Tanoyach... lata 70 i 80-te to byly czasy kiedy Sony nie odwalalo jeszcze hautury i kazda znana firma raczej robila sprzet porzadny i naprawde hi endowy. Oczywiscie zazwyczaj slucham plyt przez CD, ale bogata kolekcja mp3 na kompie to nie lada gradka aby sluchac poprzez kompa muzy...

Wyczytalem ze jest takie urzadzenie co sie zwie Creative Xmod - i "oferuje dwie technologie - Crystalizer X-Fi oraz X-Fi CMSS- 3D, które poprawiają jakość dźwięku i wzbogacają wrażenia słuchowe. Crystalizer analizuje pliki MP3 i rozpoznaje te częstotliwości pasma dźwiękowego, które zostały "obcięte" lub uszkodzone w procesie kompresji MP3, a następne inteligentnie odbudowuje dynamikę tonów wysokich i niskich, charakterystyczną dla werbli, instrumentów basowych, talerzy, czy gitar."

Czyzby naprawial mp3? To mozliwe czy tylko chwyt reklamowy?

Domyślnie

Kiedyś na forum podawałem informację, że niektóre karty muzyczne Creativa nie będę współpracowały z systemem Vista. Takie informację uzyskałem z pewnego źródła. Na potwierdzenie moich informacji odsyłam do czasopism komputerowych.
    Wystarczy, że sprawdzisz czasopisma komputerowe (teraźniejsze numery), gdzie jest poruszany temat Visty, a się sam przekonasz. Tylko nie pamiętam, która gazeta podawała takie rzeczy.
    Coś tam jeszcze wyczytałem, że Creativ znalazł rozwiązanie na taki problem, ale nie wiem, czy do wszystkich modeli kart.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

W przedostatnim PC Worldzie jest o tym wzmianka. Rozwiązaniem jest nieużywanie DirectSound bo to DX10 nie obsługuje sprzętowych jednostek APU

Domyślnie

No ale i tak kaszana. Wydasz kasę na nową kartę, zainstalujesz system Vista i będziesz się głowił, co jest powodem braku dźwięku. Jak dla mnie, to porażka i zmarnowana kasa.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Ostanio widzialem gdzieś news, który podsumowano lakonicznie"Vista works best with 4GB RAM" http://www.computerworld.com/action/...icleId=9011523

Domyślnie

Creative wypuścił już oficjalne stery dla kart muzycznych Sound Blaster X-Fi, m.in. dla systemu Vista. Możecie je pobrać stąd:
    http://us.creative.com/support/downl...pe=0&x=34&y=11

Jak ktoś może, to niech przetestuje i napisze rezultat.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 10.Mar.2007 o 22:31
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Dawno to było, ale może jeszcze ktoś bedzie szukał.
    Cytat Napisał godawari
    ...Czyzby naprawial mp3? To mozliwe czy tylko chwyt reklamowy?
    Jak dla mnie chwyt marketingowy, ten sam efekt można uzyskać poprzez korekcję dźwięku.

Szeregowy crowbme ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Dawno to było, ale może jeszcze ktoś bedzie szukał.Jak dla mnie chwyt marketingowy, ten sam efekt można uzyskać poprzez korekcję dźwięku.
    Proces tworzenia mp3 lub jakiejkolwiek innej formy stratnej kompresji sam z siebie - niemal z zalozenia - informuje nas o startach. straty te sa nie doodzyskania. nie ma co sie ludzic, ze karta dzwiekowa moze dodac cos od siebie - to cytat z filmu - i utwor bedze brzmial jak oryginal. nie wierzcie w to, to bzdura. cos co raz zostalo utracone w stratnej kompresji jest nie do odzyskania, bo nigdzie nie ma zadnych zapisanych danych, co utracono i jak to odzyskac. to jest Chłyt małkietinkowy
    pozdrawiam
    Server Station - Plyta Gigabyte GA-7DPXDW-P 2x Athlon 1690MHz, 2GB Ram, G-force 2MX, 2x barracuda 500GB - 1x WD 500GB, Benq 1640 fw BSRB - jako serwer FTP i multimedialny, HP DV5-1170ew stacja robocza

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Creative wypuścił już oficjalne stery dla kart muzycznych Sound Blaster X-Fi, m.in. dla systemu Vista. Możecie je pobrać stąd:
    http://us.creative.com/support/downl...pe=0&x=34&y=11

Jak ktoś może, to niech przetestuje i napisze rezultat.
    Tak się składa że testowałem to na Viście i niestety w dalszym ciągu nie działa tak jak powinno. Mam X-Fi music i karta jest spoko (ok 200zł) ale "crystalizer" działa tylko pod XP a pod Vista nie, tak samo jak gry ida tylko w stereo, jest taki soft "Alchemy" pod Vista , niby wykrywa gre i wlącza EAX, ale z różnym skutkiem i nie wszystkie gry obsługuje, dlatego jeśli pod Vista to odradzam Creative, bo Realtek na płycie lepiej działa, natomiast pod XP X-Fi music to naprawdę dobra karta a crystalizer całkiem nieżle sobie radzi.
    ©u®E™

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia