+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Jak uzyskac najlepsza predkosc ??

Szeregowy mixw ma szanse

Domyślnie Jak uzyskac najlepsza predkosc ??

Witam

Chcialbym sie was zapytac co ma najwiekszy wplyw na predkosc nagrywania oczywiscie nie chodzi mi o tego typu sprawy jak prdekosc nagrywarki lub plyt bo to jest oczywiste ale jak wiadomo nie zawsze szybka nagrywarka i odpowiadajace jej predkosci plyty daja takie rezultaty jakich by oczekiwano. Wiem ze istotna funkcjie pelni DMA i na to glownie zwracam uwage przy zakupie nowej plyty glownej, bardzo bym prosil opisanie tego watku i sprecyzowanie parametrow ktore sa w tej kwesti najbardziej istotne i w co najbardziej powinno sie inwestowac bo wiadomo kasy nie mam tyle aby kupywac najnowszy sprzet na rynku.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał mixw
    Chcialbym sie was zapytac co ma najwiekszy wplyw na predkosc nagrywania oczywiscie nie chodzi mi o tego typu sprawy jak prdekosc nagrywarki
    Trochę zagmatwanie napisałeś, ale chyba wiem o co ci chodzi.
    Wszystkie nowe płyty posiadają obsługę DMA, więc tym się nie sugeruj. Istotną rzeczą przy zakupie komputera (nie biorąc nagrywarki pod uwagę) jest posiadanie DOBREGO zasilacza. I tu nie sugeruj się tylko mocą, ale i producentem! Minimum 400W, ale lepiej będzie coś w okolicy 450W + dobry producent (jeżeli będziesz chciał więcej info. o producentach, to napisz). Również istotną rzeczą jest posiadanie min. 512MB Ram'u oraz szybki dysk. To chyba wystarczy.

Przy zakupie nagrywarki należy wziąć pod uwagę, czy interesuje Cię zapis etykiet: http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2...abelFlash.html
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy mixw ma szanse

Domyślnie

Nigdy bym nie pomyslal ze zasilacz ma jakis wplyw na to Jezeli bys mogl to napisz mi na jakich producentow powinno sie zwracac uwage bo jestem zielony w tym.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Przede wszystkim nie opłaca się kupować obudów za niską ceną z wsadzonym zasilacze. Ten zasilacz może nawet posiadać 400W, ale nie będzie mógł utrzymać napięć w normie. Najlepiej kupić oddzielnie obudowę + dobry zasilacz.
    Nowe nagrywarki są bardzo uczulone na niestabilną pracę zasilacza i często powoduje to restart komputera lub niemożność uruchomienia komputera.

Najlepiej będzie jak wypiszesz podzespoły komputera, które chcesz kupić, a postaram się (lub inny kolega pomoże) w doborze zasilacza.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Bard Kwad_rat ma szanse Avatar Kwad_rat

Domyślnie

Producenci dobrych zasilaczy... Hmm.. Tagan (dobre, acz nie najtańsze), Chiftec (niższa cena, ale w miarę solidne konstrukcje). Choć Jeżeli chodzi o tego drugiego to można się nieźle naciąć. Kumpel ostatnio składał kompa i okazało się że cała seria była bublowata. I za drugim razem jak dostał wymieniony zasilacz to mu płyta główna mu poszła. Ale wpadki zdzarzają się każdemu.

Szeregowy mixw ma szanse

Domyślnie

a co myslicie o zasilaczach firmy FORTRON

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Otóż tak:
    1. Fortron FSP400-60PFN bardzo dobry zasilacz (patrz stopka), który efektywnie ma 452W (wg. tomshardware; rzadkość, że producent deklaruje mniej niż ma zasiłka).
    2. To są zasilacze używane poserwisowe (nie jak pisze użytkownik nkom poekspozycyjne). Sam przed kupnem kontaktowałem się z tym użytkownikiem i pytałem, jakie są? Dostałem odp., że poekspozycyjne lub leżaki magazynowe lub używane (co ciekawe wszystkie mają "wymienione kondensatory"). Po kupnie wybrałem leżak magazynowy lub poekspozycyjny i się okazało, że nie jest to możliwe. Długo i bezskutecznie próbowałem uzyskać to co kupiłem na aukcji, w końcu zdecydowałem się na wzięcie tego co jest (to i tak nie najgorszy zakup, ale oszustwo jest oszustwem).
    3. Są one zrobione wg. starszej szkoły, gdzie większa moc była potrzebna dla linii 5V, a nie tak jak teraz dla 12V. Oficjalnie ma dla tej linii 12V 180W, więc nie nadaje się do zasilania ekstremalnych proców i grafik (ale to co w stopce chodzi).

P.S.
    Dbając o poprawność języka polskiego piszmy "kupować" zamiast
    Cytat Napisał mixw
    kupywac
    Nie kupywujemy, tylko kupujemy. Ostatnio zauważyłem wiele dokładnie tych błędów.

Domyślnie

Ale w tą płytę zupełnie nic później nie wsadzisz, no może jedną kartę max.

Szeregowy mixw ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Ale w tą płytę zupełnie nic później nie wsadzisz, no może jedną kartę max.
    Zdaje sobie z tego sprawe ale mi zupelnie na tym nie zalezy. Jedyne co mnie interesuje to uzyskanie jak najwiekszych osiagow. A wiec myslisz ze te polaczenie bedzie dobrym wyborem ?

Bard Kwad_rat ma szanse Avatar Kwad_rat

Domyślnie

Cytat Napisał mixw
    Zdaje sobie z tego sprawe ale mi zupelnie na tym nie zalezy. Jedyne co mnie interesuje to uzyskanie jak najwiekszych osiagow. A wiec myslisz ze te polaczenie bedzie dobrym wyborem ?
    Musze cię rozczarować, oszczędzając na płycie głównej obniżasz osiągi kompa. Ponadto zastanowił bym się teraz nad konstrukcjami Intela, ponieważ mimo wszystko obecne konstrukcje AMD na AM 2 są po prostu słabe i nie opłaca się w nie na razie inwestować, tym bardziej, że nie zamierzasz niczego wymieniać. Mam rację? Jeżeli chodzi o płytę główną to nie zwracał bym na razie uwagi na to, czy posiada ona SLI, czy inny CrosFire jako, że i tak najprawdopodobniej nie będziesz tego używał (a kto normalny używa ). Podsumowując, płyta główna nie jest tym, na czym się powinno za dużo oszczędzać, nawet jeżeli nie planujesz wymiany komponentów.

Domyślnie

Podstawa to podstawa. A w przypadku komputera podstawą, w każdym sensie, jest płyta główna.

A pełny format jak dla mnie musi być. Teraz nie wiesz kiedy zmienisz zdanie, a jak zmienisz zdanie będziesz żałować.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)