+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 81

Temat: Składanie kompa

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Składanie kompa

Nadszedł sadny dzień i pierwsze problemy. Tylko nie bijcie robię to pierwszy raz.

Juz miałem skręcać mobo do budy a tu brak podkładek izolacyjnych (tych tekturopodobnych)
    Kołków metalowych wkręciłem 9 tak jak zalecają a podkładek trzeba 2xwięcej.

Jakimi wkrętami przykręca się mobo do kołków metalowych? Mozna takimi co skręca się ścianki budy/zasiłkę tyle że mniejszymi (próbowałem pasują do tych kołków) czy może trzeba jakieś specjalne.

Szkoda, ze sklepy juz zamknięte, a czy to nie powinno być w zestawie? Muszę więc do poniedziełku przerwać składanie albo wyciąć sobie takie podkładki A może w jakimś sklepie (OBI, Praktiker, itp) to dostanę?

Czy pierścień ferrytowy jest konieczny? Niestety też mi nie dołaczyli.

Ramy (2x1GB) zainstalowałem w dwóch czarnych gniazdach DIMM_A2 i DIMM_B2. Czy dobrze?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 19.May.2007 o 19:45

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

trzeba spasowac kolki ale powinny to byc z gestrzym gwintem czy jak to sie tam mowi
    ja podkladki nie uzywam i nic sie nie dzieje (podkladki zrob sobie z jakiejs tektury
    i bedzie dzit )
    a ten pierscien to do czego ma byc ( bo z tego co pamietam jest od niwelowania zaklocen )
    a ramy podpiete dobrze jak nie sa podpisane 1,2,3 to zapewne jest a,b,c jak podales i jest ok
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

Szkoda mi mobo więc podkładki musza być. Zobacze jak mi wyjdzie z wycinaniem jak nie wyjdzie to wybiorę się w pon na WGE.

Pierścien powinien być w zestawie (tak przynajmniej jest na stronie chieftec), ponoć jest on od zakłuceń, zakłada się go na kabelki.
    Jesli chodzi o ramy to zainstalowałem je w 2 i 4-ty bank (czarne) (DiMM_A2 i DIMM_B2).
    1-szy i 3-ci (DIMM_A1 i DIMM_B1) (żółte) zostały puste. W instrukcji jest tylko że for dual-channel configuration, the total size of memory module(s) installed per chanel must be the same (DIMM_A1 + DIMM_A2= DIMM_B1 + DIMM_B2)

Channel A DIMM_A1 and DIMM_A2
    Channel B DIMM_B1 and DIMM_B2

Więc chyba jest OK Zdaje się obojętne czy zainstaluję w żółtych czy czarnych, prawda?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 19.May.2007 o 18:23

Domyślnie

hmm ja dal bym w A ( bo jak pisze a to zapewne maja byc pierwsze uzyte tak jak 1,2,3 )
    a co do pierscienia to bez niego sie nic nie stanie ( jak jest jakies doze pole magnetyczne to mozna go uzyc ) ale jak mial byc w zestawie trzeba sie poklocic czego niema i jak jest to mozna zalozyc w koncu poco ma sie marnowac
    nie ma to jak
    Google search detective
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

Ja się nie znam, ale z tego równania wychodzi że kanał A ma się równać B a jak właduję wszystko do A to przecięż nie bedzie równowagi mogę tylko przełozyć do tych żółtych choć wówczas pamiątki bedą bliżej radiatora procka.
    Chyba sie nic nie stanie jak pomylę te banki, prawda? Jeszcze troche poszperam w sieci na ten temat. Mam nadzieję, że pamiątki okażą się kompatybilne bo ich nie ma na Qualified Vendors Lists.
    Znalazłem nawet instrukcję po polsku ale tu jest 1% tego co in English więc raczej nie skorzystam.

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Nie ma różnicy czy wrzucisz do czarnych, czy do żółtych. jeżeli masz dwie kości i mają lecieć w dualu to wkładasz po prostu według koloru - albo w oba żółte albo w oba czarne. Co do pierścienia - jeżeli jest napisane, że ma być to rób sajgon w sklepie w końcu Ci się należy nie?

Domyślnie

Może sajgonu nie bedzie, grzecznie się zapytam
    Na stronie www.chieftec.pl jest podane, ze w zestawie wraz z obudową jest m.in. pierścień
    Ja zamiast pierścienia dostałem 2 pary kluczyków
    Dzięki za potwierdzenie o tych kolorkach

Domyślnie

Cytat Napisał twardy77
    hmm ja dal bym w A ( bo jak pisze a to zapewne maja byc pierwsze uzyte tak jak 1,2,3 )
    a co do pierscienia to bez niego sie nic nie stanie ( jak jest jakies doze pole magnetyczne to mozna go uzyc ) ale jak mial byc w zestawie trzeba sie poklocic czego niema i jak jest to mozna zalozyc w koncu poco ma sie marnowac
    mi tez chodzilo o kolory (czyli 1 zolte i 2 czarne )
    ale jak misiek1928 powiedzial ze niema roznicy to ok
    nie ma to jak
    Google search detective

Domyślnie

Dzięki Twardy. Szukam odpowiedniej tektury pod te kołki i ni cho* nie mogę znaleźć. Straszny mam bałagan. Chyba dokończe w pon bo po ciemku nie lubię się bawić w te klocki.

Domyślnie

sprobuj z okladki od bloku rysunkowego albo zeszytu powinna starczuc
    nie ma to jak
    Google search detective

Domyślnie

Znalazłem blok milimetrowy, okładka twarda jak stal Teraz do dzieła.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Podkładki tekturowe nie są niezbędne. W miejscach, gdzie są śrubki jest masa. Możesz użyć metalowych lub żadnych.

Pierścień ferrytowy bez problemu za grosze kupisz w sklepie elektronicznym. Musisz znać mniej więcej wymiary. Nie wiem, czy on aż tak dużo pomaga.

Pamięci bym jednak dał do gniazda 0 i 2. Może się okazać, że wtedy wydajniej będą obsługiwane.

Domyślnie

Dzięki za rady. Podkładki wyszły Pro. Pojawił się kolejny problemik. Zaślepka od mobo Asusa ma przy gniazdach takie cienkie języczki blachy. Co ja mam z tym zrobić, kdzieś wcisnąć (ale gdzie), powyginać, a może wyciąć. W instrukcji nic nie ma na ten temat. Szkoda, że niem mam zdjęcia tyłu takich portów może coś bym z niego wywnioskował.
    Dwa jezyczki blachy pasują do dwóch portów sieciówki (są tak fabrycznie wygiete, że przy montazu wchodzą do tych portów). Czy one tam powinny czy może powinny być zagięte nad tymi wejściami sieciówki?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 19.May.2007 o 22:23

Domyślnie

Zostaw je tak jak są, one mają dotykać masy, a blaszka pełnić rolę ekranu.

Domyślnie

u mnie podobnie z tymi jezyczkami one maja byc na wierzchu a te dwa tak jak sa
    nie ma to jak
    Google search detective

Domyślnie

Zostawiłem blaszki 1 i 2 w wejsciach sieciówki, tylko czy teraz mi wejdzie wtyczka sieciówki? Na razie nie mogę sprawdzić, trudno z ta buda się przemieszczać a wtyczki nie ma pod reką. Blaszka nr 3 zagiąłem nad gniazdem muszy do wnetrza budy. Czy może powinna być na zewnątrz ale wtedy by zasłaniała gniazdo myszy.
    Płyta juz siedzi, teraz czas na chłodzenie.
    +++
    Chłodzenie zamontowane. Na dzisiaj mam dosyć wrażeń. Dzięki za dotychczasową pomoc i liczę na dalszą.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 20.May.2007 o 14:13

Domyślnie

Drugi etap w przyszłym tyg.
    Jak najlepie podłączyć dysk? Do SATA1 lub 2? W BIOSIE ma być Configure SATA As [Standard IDE] czy inaczej? Trzeba ustawiać jakieś zworki?

Już widzę że się pośpieszyłem z filtrem bo żeby zamontować FDD bedę musiał go rozmontować :/ Choć w sumie moze jednak nie bo tu sa jakieś szybkie mocowania (wkręca się takie wielgachne wkręty ręką) tylko czy to aby stabilne będzie. Jednak wolę tradycyjne mocowanie na śróbki.

Pasywną kartę graficzną lepiej zamontować bliżej czy dalej procka?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 20.May.2007 o 18:59

Domyślnie

Dla mnie priorytetem jest numer urządzenia, a nie bliskość do procesora, czyli wkładam pamięć w gniazda 0 i 2 (zamiast 1 i 3). Grafikę też bym włożył w PCI-E o niższym numerze. Urządzenia o niższym identyfikatorze są wcześniej w kolejce przerwań, fakt, że jak nie ma nic innego w tej kolejce to na jedno wyjdzie, a jednak. Poza tym weź pod uwagę, że radiator grafiki też chce mieć przestrzeń, zwłaszcza, że jest bez wiatraczka.

Domyślnie

Własnie chodzi o chłodzenie karty wydaje mi się że troszkę dalej byłoby lepiej pozatym jesli włożę kartę np do drugiego w kolejnosci od procka gniazda bedzie dużo luźniej w manipulowaniu RAMem. Zakładając że RAM zmienię do tych zółtych i grafę zaistaluję w 1-szym bedzie straszna ciasnota (ramy i karta bedą prawie na styk) Zatem to ma sens jesli rzeczywiście będzie odczówalna różnica w szybkości.

Czy warto instalować np śledź z dodatkowymi USB? Czy to nie spowolni np ładowania systemu jesli bym zaistalował wszystkie dodatkowe wejscia/wyjscia? Jest jeszcze sledź IE1394 oraz COM1. Ten ostatni mi się przyda choćby do mojej starej myszki.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 20.May.2007 o 18:53

Domyślnie

Mysz pod PS/2 (czy nawet USB) kosztuje grosze, a kultury pracy z taką myszą do myszy pod COM nie da się porównać. Weź od razu optyczną. Np.: taką lub taką.

Domyślnie

Zastanowię się nad myszką. Wszystko po kolei. Zawsze mogę taki sledź z COM1 usunąć.

Odnosnie tej zaslepki, zapytałem się na pclab i tam mi powiedzili coś innego o tych blaszkach, że mają być -> "wszystkie zagiete do wewnatrz, tak aby opieraly sie na obudowach gniazd wlutowanych na plycie"
    W sumie tak miałem zrobić na początku, chyba bedę musiał znów rozkęcić płytę. Co o tym sadzicie? Link do tej blaszki podałem w tym watku w poscie z 19-05-07, 20:47
    +++
    Już poprawiłem. Zostawiłem tylko na wierzchu te cieniutkie języczki przy innych wejściach bo one w niczym mi nie przeszkadzają. Dotykają i tak gniazd więc chyba obojetne czy są schowane do środka czy na wierzchu , prawda?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 21.May.2007 o 13:25

Domyślnie

ja wszystkie blaszki na zewnatrz ma tak ze obejmuja porty i zadnych nie gielem wsadzilem tak jak spasowaly (zdala by sie jakas fotka )
    nie ma to jak
    Google search detective

Domyślnie

Niestety fotki nie zapodam bo mam analoga, więc bylby kłopot

Jak rozlokować napedy optyczne w LBX? Czy pierwsze miejsce od góry wykorzystywać? Tam jest taki odstający daszek od obudowy nad tym miejscem czy to nie będzie przeszkadać przy wkładaniu płyt CD?

Dobrym pomysłem jest ulokowanie napędów w co drugim wolnym miejscu?

Grafę i RAM przeniosłem do pierwszych portów. Jest 0,5 cm luzu od ramu do rurki chłodzenia grafy ale jak tak jest optymalnie to niech będzie. Pozatym w czarnych przy 800Mhz komuś te pamiątki krzaczyły się z ta płytą.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 21.May.2007 o 18:52

Domyślnie

Dziś chciałbym pierwszy raz uruchomić kompa. Tylko czy wszystko dobrze popodłaczałem Mam nadzieję, że nie pójdzie dymek.
    Płytę podłączyłem 24pinowym (EATXPWR)i 8 pinowym (EATX12V) Na płycie zostało mi gniazdo EZ_Plug nie wim czy to podłączyć do zasiłki czy zostawić. (gniazdo takie jak przy napedach optycznych)
    Jednym kablem z zasilacza podłączyłem 2 napedy optyczne i jeden FDD
    Drugim HDD. Oczywiście dysk został podłączony do gniazda SATA1.
    CHA_FAN1 i 2 - podpiołem wentyle
    CD - nie wiem czy włożyłem dobrą stroną te wtyczki bo nie było żadnych ozanczeń. Mam nadzieję, że się nic nie stanie w przypadku gdybym podłaczył na odwrót?
    No i oczywiście panel przedni budy (diody, speaker) i porty usb.

Wygląda na to że to wszystko no chyba że trzeba coś w zworkach pomieszać.
    Na razie nie chcę instalować systemu, czy po włączeniu ja się coś pokaże i zobaczę, że działa mogę po prostu wcisnąć power by wyłączyć
    czy uzyć wyłacznika zasiłki?

Zauwazyłem jeszcze coś ciekawego. Jest tu sledź z gniazdem IE1394a. Wszystko by było Ok gdyby nie fakt że ponizej na tym sledziu jest jeszcze jakieś małe (3 razy mniejsze) prostokątne gniazdo. Od sledzia odchodzą Dwa kable z takimi samymi czerwonymi wtyczakmi. Co to za małe gniazdo i gdzie je się podłacza - do IE1394_2? Tylko że IE1394_2 mam już zajęte bo tam podłączyłem gniazdo IE1394 znajdujace się na przednim panelu obudowy. Które lepiek podłaczyć (te dwie wtyczki z zaslepki) a wywalić tą z panelu przedniego obudowy, czy może w ogóle tego sledzia nie podłączać, a może tylko tego małego gniazda? Najciekawsze jest to że w instrukcji jest pokazana zaślepka z jednym gniazdem IE1394a bez tego małego i oczywiście jest tylko jeden kabel.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 25.May.2007 o 11:51

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)