Doradźcie proszę - kupując monitor LCD 19 " - na jakie jego parametry trzeba zwrócić szczególna uwagę i jakie powinny mieć one wartości by zakup był udany ? Z góry dziękuję za opinie.
Doradźcie proszę - kupując monitor LCD 19 " - na jakie jego parametry trzeba zwrócić szczególna uwagę i jakie powinny mieć one wartości by zakup był udany ? Z góry dziękuję za opinie.
kontrast, szybkość matrycy... między innymi
ja polecam swój monitor który mam od około pół roku ponieważ stara 15 lcd po 3,5 zaczęła się psuć. A jest toLG L194WT 16:10 kontrast 2000:1 matryca 5 ms teraz pewnie bedzie juz poniżej 800 zl hehe ja dałem około 1000
Pozdro (podłączanie analogowe lub DVI
)
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Niestety producenci monitorów podają często sprzeczne specyfikacje ze stanem faktycznym. Najweselsze są dane typu: 2ms, kontrast 8000:1, superbajer dodatki poprawiające kolor a to wszystko firmy Medion za 2zł.
Jak chcesz kupić dobry monitor to pod uwagę bierz w tej a nie innej kolejności:
1. Eizo - mam model FlexScan S1931, który w wielu pismach i na wielu stronach jest jako wzorzec do testów innych monitorów - klasa sama w sobie - 5 lat gw. producenta, smużenia nie ma, kolory odwzorowuje doskonale - typowy monitor graficzny choć gry również wyglądają super. (niecałe 2000zł teraz trochę mniej)
2. Samsung - tu musisz poczytac o modelach. Eizo bierze od nich matryce, w cenie 19' był 21' Samsunga - testy niestety przeszedł gorzej od Eizo.
3. Asus i LG - tu mniej więcej po równo. Asus oferuje dobre materiały i soft poprawiający jakość wyświetlanego obrazu, niestety trzeba zapłacić, LG natomiast mimo że dobry - niestety daje najtańsze i najbardziej tandetne plastiki.
Między powyższymi szwendają się jakieś Nec, BenQ, Fujitsu-Siemens
Jeśli chcesz kupić dobry monitor nie ma rady lepszej od poniższej:
"Poczytaj testy na stronkach branżowych - takie CDRLaby tylko dla LCD"
Pozdro.
no ja polecam asusa ma 17 i jestem z niego zadowolony
i czytalem gdzies ze asus prowadzi coraz wieksza ekspansie monitorow na rynek wiec rozwija sie pod tym wzglendem![]()
a co do LG w wiadomosciach mowili ze lg otworzylo (czy zamierza otworzyc) firme monitorow w polsce i szukaja pracownikow (bo nikt tam nie chce pracowac) i daja 800 zeta za miecha
czy ta cena nie jest troche smieszna
nie ma to jak
Google search detective
Piszę poprawnie po polsku.
centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB
Co do wyposażenia monitora samego w sobie - konieczne poniżej:
Pivot - ekran obrotowy
Czujnik oświetlenia - zmienia natężenie podświetlenia matrycy w zależności od otaczającego oświetlenia (nie męczy wzroku).
Słyszałem że z tym podświetlaniem matrycy bywa nieciekawie ponoś jest to najbardziej "usterkowa" cecha. Wysokie kontrasty - czy jednak nie męczą wzroku ? Rozumiem ,że wysoki kontrast bez jednoczesnego OSD się nie obejdzie. Pewno zdania będą podzielone bo są tacy, którzy twierdzą że najlepsze czy też w zupełności wystarczające są kontrasty między 500 a 1000 ? Zwłaszcza gdy nie obrabia się profesjonalnie np. grafiki.
Wysoki kontrast jest mało przydatny podczas pracy, co innego przy oglądaniu filmów - wtedy ma to swoją zaletę. Normalnie wszystko traci swoje kolory i bardzo szybko męczy zwrok. Podświetlnie to kluczowy element w monitorze LCD, tanie LG mają tzw dynamiczny kontrast i widać dosłownie rozjaśnianie/ściemnianie się lamp, jeśli chcesz mieć równomierne podświetlenie to na LCD 19" cali muszisz wydać z 1,5 tys
Ostatnio widziałem model iiyama ProLite H481S-W6S , który robił wrażenie mimo iż miał tylko (?) 700 : 1 no ta cena...850 zł. Ponoć jest to nowość wprowadzana przez firmę stąd ta cena. Filmy można przecież oglądać przez DVD.... Czy miałeś jakiś konkretny model na myśli ? Jaka jest ogólnie opinia o iiyam-ie ?
U mnie pokutuje jeszcze przekonanie, że jest droga i profesjonalna. A ile daje gwarancji na piksele, bo z tego co pamiętam to bardzo porządną mają na to gwarancję, jak nikt inny!.
Masz na myśli ISO 13406-2 czy się mylę ? Droga to chyba była bo aktualne ceny nie różnią sie specjalnie od innych marek
Dodam jeszcze że przeszukując internet trafiłem na ofertę Philipsa który do dwóch swoich monitorów 17" dodaje pamięć USB 1 GB za 1 zł. Czy możecie wyjaśnić laikowi o co chodzi ?
normalka promocja zapewne jakas wolna pamiec ale zawsze sie przyda
a popatrz na asusy ostatnio calkiem niezle sa w sprzedazy
zapodaj linka do tej promocji
Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 31.May.2007 o 13:56
nie ma to jak
Google search detective
Piszę poprawnie po polsku.
centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB
Jeśli pamięć jest firmowana przez Philips to wiadomo o co chodzi - wciskają dwa produkty na raz, taki hurt sobie robią. Jeśli nie to też o to chodzi i można po tym się zorientować, jak tania w produkcji jest taraz pamięć flash.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)